Interviu cu Mia Barc, autoarea seriei „Secretele unui puşti afacerist”: „Părinţii ar putea reţine mottoul nostru: învăţatul poate fi distractiv”
Mia Barc a scris seria Secretele unui puști afacerist, o lectură obligatorie pentru orice puști care visează să își deschidă un business. Am stat de vorbă cu Mia pentru a descoperi cum i-a venit ideea și care sunt cele mai importante lucruri pe care părinții și copiii trebuie să le înțeleagă după ce citesc cartea.
Dacă vrei să ți-o comanzi, comunitatea KEN Academy beneficiază de un discount de 20% pentru cumpărarea cărții, la care se adaugă costul livrării. Comenzile se fac pe pagina de Facebook Secretele unui puști afacerist, în mesaj privat, cu mențiunea “KEN”.
Spune-ne mai mult despre tine. Cine este Mia Barc?
Iubesc sportul, marketingul, timpul petrecut cu familia, copiii, cărţile, drumeţiile pe munte, filmele şi prietenii, în orice ordine. Şi din combinaţia lor s-a născut scrisul.
Seria „Secretele unui puşti afacerist” din care a fost tipărit doar primul volum „mere verzi şi roşii”, a luat startul după multă şcoală şi experienţă în domeniul marketingului.
Cum ți-a venit ideea să scrii o carte de educație antreprenorială pentru copii?
Din dialogurile cu copilul meu am realizat că şi în jurul lor, chiar micuţi fiind, există mult comerţ, în mai toate formele în care se poate acesta manifesta. Cartea învaţă copiii să filtreze mesajele de marketing, arătându-le motivaţia lor comercială şi să-şi explice logic lucruri care se întâmplă şi îi afectează într-un fel sau altul.
De ce mere și nu pere?
Pentru carte merele sunt doar un subiect, un pretext. Ideea de afacere poate fi oricare, informaţiile rămân perfect valabile. Pentru Ral însă, personajul principal al cărţii, sucul de mere este cel preferat, este alegerea lui de business.
Cum l-ai descrie pe Ral? De ce crezi că se indentifică cei mici cu el?
Ral este un copil curios, cum sunt toţi copiii, şi îşi doreşte să se afirme. Pe parcursul cărţii trece prin întâmplări amuzante, pe care le caută singur sau care îl găsesc deschis la năzdrăvănii. Învaţă să-şi deschidă o afacere.
Ce ar trebui să rețină copiii după ce citesc această carte? Dar părinții?
Cartea este plină de informaţii pe care de multe ori nici nu le identifici ca-atare deoarece se amestecă în poveşti şi întâmplări. De aceea se şi reţin uşor.
La final, importantă este plăcerea cititului, zâmbetele pe care le aduce cartea.
Părinţii ar putea reţine mottoul nostru: învăţatul poate fi distractiv!
Cum crezi că îi poate ajuta pe copii și părinți cartea ta în această perioadă dificilă pentru toată lumea?
Cred că această perioadă ne solicită altfel pe fiecare şi pe toţi. Cei mici vor găsi în poveste un refugiu amuzant şi plin de energie.
Părinţii sunt mulţumiţi pentru că lucrurile noi şi poate chiar seci pentru un copil de 9 – 12 ani, sunt înţelese şi reţinute fără efort din nicio parte, ba chiar cu plăcere.
Descrie-ne cartea în trei cuvinte.
Poveste, învăţare, distracţie.
Cum vezi viitorul educației în România? Dar viitorul educației antreprenoriale pentru copii?
S-au spus multe pe tema asta. Cum este, cum ar trebui să fie educaţia. Comentariile mele aici ar fi marginale. Aşa, pe scurt, cred că este necesară mai multă utilitate, personalizare şi plăcere de a învăţa.
Educaţia antreprenorială se diversifică, se specializează dar rămâne opţională.
Ce le-ai răspunde părinților care cred că nu trebuie să le vorbească celor mici despre bani și afaceri?
Vrem – nu vrem astfel de informaţii devin parte din viaţa copiilor chiar din momentul în care spunem preţ sau bani sau televizor nou sau card. Dacă nu vorbim despre ele înseamnă doar că nu le explicăm şi celor mici ce înseamnă. Ar trebui ştiut şi faptul că subiectele comerţ, marketing, finanţe devin interesante şi amuzante dacă găseşti exemplele şi cuvintele potrivite.
Etichetă:interviu ken, mia barc, Secretele unui puşti afacerist