5 motive pentru care educaţia financiară este o investiţie excelentă pentru copilul tău
Toți părinţii, fără doar şi poate, punem foarte mult preţ pe educaţia copiilor. Bifăm cursuri extraşcolare dintre cele mai diverse şi care au ca scop potenţarea calităţilor fizice, psihice şi artistice ale micuţilor noștri. Câți dintre noi însă, ca adulți, avem dificultăți cu înțelegerea aspectelor financiare? Cum ar fi fost să fim crescuți cu înțelegerea banilor? Iată 5 motive pentru care merită să investești în educaţia financiară a copulului tău!
Îl ajută să ia decizii în ceea ce priveşte finanţele, dar nu numai
Predată riguros, cu noţiuni cât se poate de clare în funcţie de vârsta copilului, educaţia financiară are ca scop obţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi încredere necesare luării unor decizii financiare responsabile. Partea bună este că educaţia financiară poate să facă mai mult decât atât şi să îl ajute pe copil să ia decizii informat în domenii care au legătură nu doar cu banii, ci şi cu alte aspecte ale vieţii şi care necesită o chibzuire atentă. Datorită faptului că educaţia financiară poate să facă ordine în minte şi să îl ajute pe copil să fie mai organizat, deciziile luate de acesta vor fi mult mai bine adaptate la nevoile sale reale.
Diminuează riscul apariţiei problemelor financiare la vârsta adultă
De câte ori nu ţi s-a întâmplat ţie, ca adult, să te întâlneşti cu poveşti ale unor oameni care au ajuns într-un grav impas financiar şi care nu au mai avut niciodată posibilitatea să se redreseze? Ei bine, deşi viaţa este total imprevizibilă şi te poate arunca, ca un joc de Yo-Yo, de la bine la rău, educaţia financiară poate să scadă riscul apariţiei unor probleme legate de bani la vârsta adultă. Dacă va învăţa de mic care este rolul banilor, al punerii deoparte, al investirii şi al calculării cu uşurinţă a sumelor necesare traiului de zi cu zi, din care fac parte lucruri “must have” şi “nice to have”, viitorul adult va deveni un om responsabil ce va şti exact cum să nu intre în impas financiar.
Creşte şansa unei vieţi mai bune şi mai sigure
Unul dintre cele mai mari stresuri ale omului modern se învârte în jurul banilor. Să ştie exact care sunt posibilităţile de câştigare a banilor, de economisire a lor şi de repartizare a sumelor încasate lunar face pentru copilul tău ca şansa de a avea o viaţă mai bună şi mai sigură să fie mult sporită. În acest fel va avea o stabilitate necesară nu doar lui, ca adult, ci şi familiei din care va face parte. Mai mult, această stabilitate îl va face să vrea să o păstreze à la longue şi să analizeze cu multă atenţie orice pas care, odată făcut, i-ar putea periclita stabilitatea.
Permite crearea unor planuri pe termen mediu şi lung
Când ştii exact pe ce te bazezi la capitolul finanţe, ai lejeritatea de a-ţi face nişte planuri pe termen mediu şi lung. Fie că e vorba despre un gadget mult dorit sau de o vacanţă pe meleaguri îndepărtate, fie că e vorba despre o achiziţie costisitoare, precum o nouă maşină sau o nouă locuinţă, cu noţiuni clare în minte despre bani şi valoarea lor poţi să îţi faci mult mai uşor planuri de durată. Acest lucru se va întâmpla şi cu copilul tău, care va fi mult mai stăpân pe deciziile lui şi care va şti exact cum şi când să îşi creioneze planurile.
Lasă informaţii preţioase şi pentru generaţia următoare
Pe lângă toate aceste beneficii, educaţia financiară mai are şi avantajul de a lăsa informaţii extrem de valoroase şi pentru generaţia de după cea a copilului tău. Ca adult, el se va dovedi un bun profesor pentru copiii din viitor şi îi va ajuta şi pe aceştia să deprindă de la A la Z tot ce trebuie despre complexa şi niciodată plictisitoarea lume a banilor. Iar, dacă te gândeşti că generaţia următoare nu este altceva decât generaţia nepoţilor tăi, atunci chiar ai toate motivele să îi permiţi accesul copilului tău la educaţie financiară!
Etichetă:antreprenoriat, educatie financiara, ken academy