Înapoi

Viitorul educației. Sfaturi de la Jack Ma, fondatorul Alibaba

Viitorul muncii va arăta destul de diferit în următorii ani, pe măsură ce automatizările și inteligența artificială vor prelua joburile manuale și repetitive.

Conform McKinsey Global Institute, roboții ar putea înlocui 800 de milioane de joburi până în 2030, în timp ce Forumul Economic Mondial sugerează că o “revoluție a abilităților” ar putea deschide o lume nouă a oportunităților.

“Dacă nu vom schimba modul în care predăm în școli, în 30 de ani vom avea necazuri”, spune Jack Ma, fondatorul Alibaba, gigant mondial în e-commerce.

Abordarea învechită în sistemul de învățământ îi va defavoriza pe copii, care nu vor putea niciodată concura cu mașinăriile. De aceea, trebuie să învețe să gândească independent, să aibă valori puternice și să recunoască importanța lucrului în echipă.

Jack Ma, care s-a retras din gigantul chinezesc pentru a se concentra asupra educației, crede că aceasta reprezintă cel mai important aspect al lumii în care trăim. Lumea se schimbă repede, însă educația rămâne în urmă.

Formula sa nu se bazează însă pe curriculum sau teste, ci pe capacitatea elevilor de a iubi.

“Dacă vrei să ai succes, trebuie să ai o inteligență emoțională ridicată, un mod diferit de a înțelege oamenii. Dacă nu vrei să o dai în bară ușor, trebuie să ai un IQ ridicat. Iar dacă vrei să fii respectat, ar trebui să ai un indice de iubire ridicat. Creierul va fi înlocuit de mașini, însă mașinile nu vor înlocui niciodată o inimă”, spune Jack Ma.

Pentru Ma viitorul arată diferit. Clasele nu ar mai trebui să fie împărțite în unități de 40-50 de minute, profesorii nu vor mai fi cei care știu totul, iar educatorii vor pune accentul mai mult pe întrebările potrivite, decât pe a primi răspunsurile corecte. “Dacă te concentrezi pe standardizare, totul poate fi înlocuit de mașini”, spune Ma, care a picat examenele de admitere la facultate de câteva ori.

Formula lui Jack Ma pentru sisteme de învățământ mai eficiente

Ma sugerează că procesul de învățare emoțională trebuie să înceapă din copilărie-atunci când cei mici își construiesc abilități și valori noi-, și mai puțin în universități, unde valorile sunt deja formate. Școlile și grădinițele au un potențial uriaș de a șlefui viitorul copiilor, iar educația trebuie să își schimbe indicatorii de performanță și, prin urmare, modul de examinare.

“Universitatea nu îți garantează că vei avea un job”, a completat Ma, spunând că la Albaba nu a angajat studenți de la MIT sau Harvard, ci persoane care i-au demonstrat că sunt gata să învețe în mod constant.

Jack Ma sugerează și că educația trebuie să devină globală și concentrată asupra muncii în echipă. Secolul trecut a fost câștigat prin mușchi, în timp ce acesta va fi câștigat prin inteligență.

Te invităm să îi asculți discursul complet mai jos.

ro_RORomână