Puterea lui „împreună”: element esențial într-o lume plină de noi provocări
Competența de a lucra în echipă reprezintă o superputere esențială pentru fiecare dintre noi. Copiii trebuie să își formeze această deprindere de timpuriu și să o folosească în cât mai multe contexte din viața lor. Pentru a înțelege de ce puterea lui „împreună” este indispensabilă în ziua de astăzi, copiii au nevoie de exemple pozitive în acest sens, de discuții deschise și de contexte de exercițiu.
Atunci când lucrează în grupuri, copiii sunt stimulați de ideile și opiniile celorlalți și au ocazia de a reacționa la acestea. Lucrul în colaborare îi expune pe copii la noi perspective și abordări asupra unor situații date; grupul facilitează intersectarea cu noi personalități și abilități particulare ale celorlalți, iar copiii beneficiează de un schimb interactiv care va contribui la extinderea și aprofundarea înțelegerii.
În plus, experiența învățării în colaborare facilitează dezvoltarea socială și personală a copilului, iar practica de a lucra cu ceilalți îi face pe copii să aprecieze beneficiile care pot fi obținute din efortul colectiv.
Din punct de vedere social, copilul va exersa mai mult răbdarea, empatia și ascultarea activă, va comunica mai eficient, va înțelege că respectul este un drum cu două sensuri și va înțelege că pentru a depăși orice obstacol trebuie să fim mai toleranți și mai flexibili. De asemenea, lucrul în echipă îi ajută pe copii să își dezvolte încrederea în ei înșiși, dar și încrederea în ceilalți oameni.
Este firesc ca la început copiii să aibă dificultăți în ceea ce privește lucratul eficient în cadrul unei echipe, însă totul depinde de perspective și de mindset. Atunci când copilul înțelege avantajele atât imediate ale cooperări, cât și avantajele pe termen lung și, de asemenea, se privește pe sine ca pe o parte valoroasă a unei imagini mai complexe, atunci, atitudinea lui va fi mai deschisă și orientată spre comunicare cu ceilalți.
Este important să începem să antrenăm competențele de comunicare și colaborare, de perseverență, empatie și de flexibilitate, utile pentru toate contextele vieții noastre, cât mai devreme posibil. Cu cât copiii încep mai devreme să își formeze și antreneze aceste super abilități, cu atât mai ușor le vor accesa și folosi pe tot parcursul vieții.
Iată care sunt principalele beneficii pe care lucrul în echipă le aduce în viața copiilor:
- Abilitățile de comunicare și abilitățile sociale se îmbunătățesc
Cea mai importantă lecție pe care copiii o pot învăța lucrând în echipă este cum să comunice eficient cu ceilalți. Abilitățile sociale sunt utile în aproape orice situație și pot ajuta oamenii să reușească, indiferent de carieră sau situație.
- Copiii învăță să asculte activ
Ascultarea activă este parte componentă a procesului de comunicare eficientă. Puși într-un context de lucru în grup, copiii trebuie să găsească cele mai eficiente căi pentru a își transmite ideile, trebuie să aibă răbdare și să înțeleagă și celelalte perspective. Lucrul în echipă îi învață pe copii să fie mai toleranți, flexibili și să negocieze strategiile în vederea atingerii unui obiectiv comun. Membrii unei echipe trebuie să se asculte unii pe alții pentru a funcționa ca o unitate coerentă.
Ascultarea activă vine la pachet cu o doză de respect reciproc – aspect esențial nu doar pentru a fi membru al unei echipe, ci și pentru a fi membru al societății. Atunci când copiii învață să asculte, învață în același timp și că ceea ce au de spus ceilalți este valabil și demn de luat în considerare.
-
Munca în echipă îmbunătățește încrederea în sine
Atunci când copiii înțeleg că vocea lor este respectată și valoroasă, ei capătă mai multă încredere în sine. Cu cât mai mulți membri ai echipei se simt încurajați să participe, cu atât mai bună va fi performanța echipei. Încrederea în forțele proprii și încrederea că spațiul în care se află este unul sigur și deschis, permite o comunicare mai bună între membrii echipei.
„If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”
Perioada școlii primare este un moment excelent pentru a cultiva spiritul de echipă pe care copiii îl vor folosi pe tot parcursul vieții.
Există multe modalități de a oferi copilului oportunități de a-și exersa abilitățile de lucru în echipă și acasă: Jocurile de societate (sunt excelente pentru dezvoltarea unor abilități sociale importante, cum ar fi luarea de rânduri, colaborarea și compromisul); gătitul, organizarea unei piese de teatru, a unui spectacol sau a unui concert de muzică cu frații, prietenii sau alți membri ai familiei etc.
Lucrul în echipă îi va ajuta pe copii să comunice cu ceilalți, le va crește abilitățile sociale și încrederea în sine și îi va ajuta să se dezvolte ca adulți mai fericiți. Este important să implicăm copiii de timpuriu în activități de echipă care sunt conduse de un profesionist calificat și instruit. Lucrul în echipă învățat în copilărie va continua să aibă un impact pozitiv pentru tot restul vieții copilului. Cercetările din domeniu demonstrează faptul că adulții care lucrează bine ca membri ai unei echipe sunt, în general, mai mulțumiți de cariera lor și consideră că munca lor este mai satisfăcătoare. Cu cât o persoană este capabilă să comunice mai bine și cu cât are abilități sociale mai bune, cu atât va fi mai fericită ca membru al unui grup.
Etichetă:echipa, lucru in echipa