Perseverența: instrument indispensabil pentru o lume a schimbărilor
„Perseverență” a devenit un cuvânt tot mai mult utilizat în literatura de specialitate privind dezvoltarea copiilor și domeniul educației. Din punct de vedere psihologic, perseverența s-ar traduce ca având la bază pasiunea, motivația și determinarea unei persoane de a atinge un anumit obiectiv.
Curajul de a nu renunța în fața provocărilor reprezintă un indicator important al succesului viitor al copiilor. Termenul „perseverență” a fost definit de către Angela Lee Duckworth (mai multe informații aici) ca fiind „efortul depus pentru atingerea unor obiective pe termen lung, mediu sau scurt”. Pe lângă inteligență, curajul și perseverența sunt ingredientele suplimentare care ne ajută să ne atingem obiectivele. Duckworth a constatat că perseverența poate fi la fel de importantă sau chiar mai importantă decât IQ-ul în determinarea ratelor de succes școlar ale copiilor. A fi perseverent înseamnă să fii capabil să o iei de la capăt în ciuda provocărilor și eșecului. Discuția TED a Angelei Duckworth despre „perseverență” ca fiind unul dintre cei mai importanți predictori ai succesului a devenit masiv virală în 2013. (Iată aici discursul TED).
Specialiștii subliniază faptul că părinții ar trebui să își încurajeze copiii să încerce și să continue activitățile care ar putea fi o provocare. Încurajarea copiilor să încerce lucruri noi le oferă șansa de a dovedi că pot face orice.
Mulți oameni pot crede că, dacă sunt buni sau nu într-un anumit domeniu/cu o anumită sarcină, este pentru că s-au născut astfel; prin urmare, nu cred în dezvoltare și formare ulterioară, ci se bazează doar pe calitățile înnăscute. Problema cu această perspectivă este că îi determină pe mulți copii să renunțe ușor la lucruri și sarcini dacă nu reușesc imediat. Duckworth sugerează să oferim copiilor posibilitatea de a persevera în cel puțin un lucru dificil; o activitate care necesită disciplină și efort. Activitatea propriu-zisă nu contează atât de mult cât efortul și experiența de învățare care vine odată cu ea.
Eșecul reprezintă primul pas spre învățare (FAIL–First Attempt In Learning)
Discuțiile despre eșec și poveștile despre persoane care au eșuat și care, pereseverând, au ajuns în final la succes (ex. povestea LEGO aici), incluzând exemplele personale, sunt cele mai utile instrumente pe care le putem folosi pentru a ajuta copiii să dobândească o doză mai mare de perseverență. Puterea exemplului este esențială, copiii învață de la adulții din jurul lor, așa că, pentru a face față eșecurilor cu calm, copiii au nevoie de exemple pozitive în acest sens. Purtând discuții cu copiii despre propriile eșecuri îi ajutăm să înțeleagă că este în regulă să eșueze și vor vedea cum oamenii pot rezolva problemele având o mentalitate flexibilă și prin strategii. Discuțiile despre eșec ar trebui susținute pe măsură ce provocările apar.
Copilul poate învăța și din poveștile unor persoane celebre care au folosit pasiunea și perseverența pentru a atinge obiective pe termen lung. Povești precum cea în care Michael Jordan nu a intrat în echipa sa universitară sau cea în care romanul „Harry Potter” a fost respins de aproape o duzină de ori, îi vor arăta copilului că perseverența este importantă înainte de a atinge succesul.
Dacă oricare dintre aceste persoane celebre ar fi renunțat atunci când au experimentat eșecul, nu ar fi ajuns niciodată la reușită. “Norocul” este o iluzie; succesul înseamnă muncă grea și perseverență spre ceva ce te pasionează.
Copilul are nevoie să găsească un scop
Un studiu realizat de către o serie de cercetători în psihologie, printre care Dr. Carol Dweck și Dr. David Yeager, indică faptul că elevii sunt mai motivați să reușească atunci când au un scop principal. În urma mai multor etape ale studiului și pe măsură ce elevii au dezvoltat convingerea că pot atinge un scop în viață, nivelul de motivație a crescut, iar rezultatele școlare s-au îmbunătățit.
Atunci când copiii acordă un sens activităților și cunosc obiectivul final, sunt mai motivați și vor da dovadă de mai multă perseverență, chiar și atunci când întâmpină diferite obstacole.
A fi perseverent înseamnă a fi determinat, înseamnă a fi răbdător (în special cu propria persoană); perseverența presupune răbdare, echilibru și gestionare eficientă a emoțiilor; înseamnă exercițiu și mentalitate flexibilă. Este una dintre cele mai importante calități din bagajul unui antreprenor și ar trebui ca indiferent de înclinațiile antreprenoriale, toți copii să își antreneze această superputere de timpuriu. La cursurile KEN Academy, ne place să ne provocăm și să ne setăm obiective pe termen lung, însă știm că pentru a le îndeplini trebuie să ne împrietenim cu eșecul și să dăm dovadă constant de perseverență.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:perseverenta, antreprenori, copii antreprenori