Paşii esenţiali către prima afacere a copilului tău
Înainte de orice, pentru ca afacerea celui mic să nu fie doar un vis frumos sau, din contra, să se transforme într-un coșmar, este important ca aceasta să coincidă cu plăcerile lui, să-i permită să își pună în practică aptitudinile și să-și dea frâu liber imaginației. Astfel, dacă micuţul tău este foarte amuzant şi mereu pus pe şotii, ar putea juca rolul de clovn la petrecerile pentru copii, în timp ce o fetiţă serioasă, mai timidă, poate chiar amatoare de matematică, ar putea să redacteze diverse documente la calculator.
Chiar dacă sună pompos, planul de business reprezintă un pas important şi pentru mica afacere a copilului tău. Astfel, este bine să evaluezi, împreună cu el, fezabilitatea ideii de business: competiţia (poate există deja un copil în grupul de prieteni cu preocupări asemănătoare), investiţia iniţială (cel mic posedă banii necesari; tu eşti dispus/ă să îl împrumuţi?), alte resurse implicate (copilul va avea destul timp să se ocupe de afacerea sa? este dispus să renunţe la timpul său liber?).
Pregătirea premergătoare este la fel de necesară înainte de a demara mica afacere. Este posibil ca băiatul tău să aibă nevoie de sprijinul familiei care să-l înveţe cum se face o limonadă, un ceai cu gheaţă, cum se tunde gazonul, dar să-i ofere şi alte sfaturi în privinţa logisticii. Între noi fie vorba, cel puţin la început, ajutorul unui membru adult al familiei nu poate fi exclus din schemă.
Odată micul business pus pe roate, este important să realizezi, periodic, o evaluare a câştigului, împreună cu fata sau băiatul tău. Copilul trebuie să înţeleagă că orice business este un demers serios şi că banii pot ieşi din buzunarul părinţilor doar la faza investiţiei iniţiale. Mai mult, cu timpul el trebuie să urmărească şi profitul, nu doar să se distreze jucându-se de-a oamenii mari!
Te așteptăm la KEN Academy. Înscrierile pentru anul 2019-2029 au început.