Interviu cu Sabina Cornovac, specialist în social media: “Fiți curioși, aveți încredere în voi, faceți economii”
Sabina Cornovac este creator de conținut și specialist în social media de peste 12 ani. A absolvit Facultatea de Jurnalism din București și Masterul de Relații Publice și Publicitate. A lucrat în presă, în agenții de PR și la clienți, iar de aproximativ doi ani de zile face content management pentru piața din Statele Unite. În paralel, este blogger și co-organizator al singurei conferințe lunare de social media din România.
Am stat de vorbă cu ea despre experiența în domeniul muncii, social media și antreprenoriat. Sabina a fost și mentor la una dintre clasele KEN Academy, unde le-a vorbit copiilor despre promovare.
Știm că ai avut deja o experiență cu copiii din KEN Academy, grupa de la Școala Europeană. Cum ți s-au părut?
Așa este, am avut bucuria să mă întâlnesc cu o grupă de nota 20, foarte curioși, foarte prezenți și atenți. M-au uimit cu lucrurile pe care le știu și am apreciat dorința de a afla lucruri cu adevărat interesante și care să îi ajute pe viitor.
Ești pe “propriile picioare” de la o vârstă destul de fragedă. Ce a însemnat acest lucru pentru parcursul tău profesional?
La 16 ani am plecat de acasă, din motive personale, și de atunci am avut un singur obiectiv: să fiu independentă financiar. Faptul că am avut un job full-time încă din anul 2 de facultate m-a ajutat enorm să fac față unui ritm alert și să apreciez fiecare ban făcut. La final de facultate, și apoi de master, aveam deja câțiva ani pe cartea de muncă și un venit care îmi permitea să stau în chirie și să încep să fac economii. Satisfacția asta nu poate să fie comparată cu nimic.
Care sunt cele trei cuvinte care te definesc pe tine, din punct de vedere profesional?
Ambiție, echipă, adaptare. Aș pune și curaj, însă aici mai am de muncă.
Ai avut și nereușite în carieră până acum? Dacă da, cum ai reușit să treci peste ele și ce ai învățat?
Cred că toți avem nereușite în carieră și e bine asta. Pentru că cele mai multe și de valoare lecții le luăm fix din greșeli sau din situații negative. Cel mai greu a fost când echipa pe care o coordonam nu funcționa cum trebuie și mi-a luat ceva timp să învăț să fiu mai mult manager decât prieten. În rest, peste toate se trece cu multă comunicare și recunoașterea faptului că avem mereu ceva de învățat.
La cursurile KEN Academy copiii își construiesc propriile afaceri. Știm că și tu organizai singurul eveniment lunar de social media din România-SocialPedia- înainte de a începe această perioadă de criză. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai avut la început?
Cel mai greu a fost să încep. Mi-a luat cam patru ani de visat pentru că mereu mă comparam cu alții și consideram că nu mai este nevoie de încă un eveniment de genul. Aceasta esta una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut mereu, și personal și profesional, comparația. Iar apoi, întotdeauna este greu să atragi sponsori pe termen lung, cu care să construiești o relație de lungă durată. Soluția? Curaj, muncă, adaptare din mers, inițiativă și o mare pasiune pentru ceea ce faci.
Promovarea în social media este o parte esențială a oricărui business. Spune-le și copiilor de ce este atât de importantă.
Cu drag 🙂 Este o discuție foarte lungă, însă o să încerc pe scurt. Ideea principală este că orice brand există deja în social media. Simplul fapt că oamenii vorbesc despre tine acolo, înseamnă că tu ești prezent în acea rețea de socializare. După ce accepți acest lucru, următorul pas este să le răspunzi. Și să transformi totul într-o comunicare bidirecțională. Apoi, nu trebuie să mergi niciodată peste tot. Ci doar acolo unde este publicul tău și unde activitățile tale te ajută cu adevărat la îndeplinirea obiectivelor de bussines. Ca un argument final, aș spune că la nivel internațional 4.5 bilioane de oameni, adică 60% din total, sunt online (cifră valabilă în ianuarie 2020).
Cum alegi rețeaua socială care se potrivește cel mai bine business-ului tău?
Sunt câțiva pași simpli, în aparență. Eu aș începe cu obiectivele business-ului. Să fie SMART (specific, măsurabil, abordabil, relevant și încadrat în timp) și să le faci update din când în când. Apoi aș continua cu analiza publicului meu țintă. Cui mă adresez, tot ce pot afla despre acele persoane și, mai ales, unde comunică, unde stau pe internet. Aș continua cu o analiză a fiecărei rețele sociale și le-aș compara ca să văd unde merită să fiu activ sau nu și în ce măsură. Se generalizeză că Instagram este pentru foto, Facebook pentru informații, Youtube pentru relax, TikTok pentru cei mici, Linkedin pentru business etc. Treci de aceste generalizări și alege în funcție de date, de cifre adaptate la afacerea ta.
Trăim într-o lume în continuă schimbare și tot mai multe joburi s-au mutat în online, în special în această perioadă. Care crezi că este tendința în viitor?
Și se vor muta și mai multe în online. Dar asta nu înseamnă că offline-ul o să dispară. Nevoia oamenilor de a socializa și de a interacționa fizic cu alți oameni este universală și nu o să fie înlocuită total de ecranul unui device. Cel puțin, nu în următorii 10-20 de ani. Tendința este de adaptare, de unificare a celor două lumi iar cei care vor avea de câștigat, vor fi exact cei care vor găsi metode de a satisface atât nevoile online cât și pe cele offline. În anul 2020 trebuie să știm să ne descurcăm online foarte bine și recomand tinerilor să învețe cât mai mult IT, programare, web design etc.
Ai un sfat pentru micii antreprenori din KEN Academy?
Dragilor, sunteți deja extraordinari pentru că faceți parte din această academie. Primii pași i-ați făcut și vă felicit pentru asta. Continuați, fiți curioși, puneți multe întrebări și aveți încredere în voi, încercați să vă diferențiați și să arătați lumii de ce sunteți mai buni decât alții, lucrați mereu în echipe pentru că asta o să vă salveze de la multe probleme, investiți în educația voastră pe termen lung, nu uitați să vă și distrați și să vă jucați. Și, ca un ultim sfat care se aplică perfect în perioada asta, faceți economii! Puțin câte puțin, începeți de pe acum să vă obișnuiți cu asta și veți avea foarte mult de câștigat în viață.
Etichetă:business, interviu, interviu social media, sabina cornovac