Importanța somnului: tips & tricks pentru o rutină sănătoasă de odihnă
Somnul influențează semnificativ fiecare aspect al dezvoltării copiilor, astfel încât crearea unor obiceiuri de somn sănătoase este esențială pentru a construi un sistem imunitar puternic, o stare generală de bine și o minte activă și energică. Cercetările în domeniu au demonstrat faptul că persoanele care dorm în mod regulat o cantitate adecvată de somn au o atenție, un comportament, o învățare, o memorie și o sănătate mentală și fizică generală îmbunătățite.
Lipsa unui somn odihnitor impactează capacitatea copiilor de a se concentra, de a-și gestiona emoțiile și de a învăța. Somnul este un proces puternic de refacere, ajutând la funcționarea mai bună a organismului din punct de vedere fizic și emoțional, influențând consolidarea informațiilor acumulate de-a lungul zilei și sprijinind capacitatea de concentrare.
Somnul este esențial; cu toate acestea, copiii și adulții deopotrivă, nu dorm suficient. Stabilirea unor rutine de somn pentru întreaga familie va aduce rezultate pozitive atât în ceea ce privește performanța, nivelul de energie, dar și starea bună atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.
Cum să vă asigurați că somnul pe care copiii îl au este calitativ:
- Stabiliți o oră de culcare și încercați, pe cât posibil, să o respectați zilnic
O rutină echilibrată de culcare, care începe în jurul aceleiași ore în fiecare seară, încurajează modelele bune de somn. În funcție de vârsta copiilor, obiceiurile dinaintea somnului pot varia de la citirea unei povești, îmbrățișări, discuții relaxante despre ceea ce s-a întâmplat de-a lungul zilei, povestiri libere sau mângâiat. Toate acestea joacă un rol important pentru ca cei mici să se simtă în siguranță și să aibă parte de un somn liniștit. Este important să se stabilească și să se respecte o oră de culcare și o oră de trezire, inclusiv pe perioada vacanțelor, pentru ca ceasul biologic al copiilor să nu fie dereglat.
- Înainte de culcare luați-vă un moment de relaxare
Încurajați copiii să se relaxeze înainte de culcare indiferent dacă aleg să citească o carte sau poezie, să asculte o muzică liniștitoare sau să practicați împreună exerciții de respirație. Exercițiile de respirație funcționează cel mai bine dacă le practicați în mod regulat; aveți nevoie doar de un minut și de un spațiu liniștit și sigur, unde nu veți fi întrerupți; numărați de la 1 la 10 și în sens invers și respirați profund de 3 ori.
Dacă celor mici le ia mai mult de 30 de minute să adoarmă, este posibil să aibă nevoie de un timp mai lung de relaxare înainte de a stinge lumina.
- Somnul de după-amiază esențial, dar scurt și devreme
Începând cu vârsta de 5 ani este posibil ca cei mici să nu mai simtă nevoia unui somn de încărcare a bateriilor pe timpul zilei. Cu toate acestea, dacă în prima parte a zilei nivelul de energie consumat de către cei mici este semnificativ, ei vor avea nevoie de un moment de respiro după prânz. Cercetătorii menționează faptul că acest somn nu ar trebui să dureze mai mult de 45-60 de minute și nu mai târziu de ora 15:00, pentru a ne asigura de faptul că seara, la culcare, cei mici să poată adormi la ora la care sunt obișnuiți.
- Este esențial ca cei mici să se simtă în siguranță pe timp de noapte
Dacă mersul la culcare și statul în întuneric le trezește sentimente de anxietate celor mici, oferiți-le cuvinte de încurajare și de sprijin. Evitarea emisiunilor TV, a filmelor și a jocurilor pe calculator înfricoșătoare poate fi de asemenea de ajutor.
- Verificați zgomotul și lumina din dormitorul copilului
Verificați dacă dormitorul copilului este prea luminos sau prea zgomotos pentru somn. Lumina albastră de la televizoare, ecrane de calculator, telefoane și tablete întârzie somnolența. Lumina puternică în ora de dinaintea momentului de somn poate avea același efect asupra copiilor mici. De asemenea, dormitoarele ar trebui să fie răcoroase, întunecate și fără distrageri, cum ar fi lumini digitale strălucitoare sau jucării interesante.
Somnul este un super instrument la care puteți apela pentru un impuls de energie și vitalitate, pentru o stare de generală de bine și pentru un corp armonios. Tot mai des discutat în literatura de specialitate, somnul devine un subiect de mare interes în special pentru că în această lume în continuă mișcare, oamenii parcă nu mai au suficient timp să se odihnească. Atât pentru adulți, dar în mod deosebit pentru cei mici, somnul este esențial, iar obiceiurile legate de somn sunt importante pentru a vă asigura că micuții voștri sunt sănătoși, energici și odihniți.
Somnul joacă un rol vital în dezvoltarea copiilor și cu cât acesta este mai calitativ, cu atât dezvoltarea generală va fi una pozitivă.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:somn, importanta somnului