Educație „home made”: Copiii și valoarea banilor
Educația financiară a copiilor începe acasă. Și cât mai repede posibil! De aceea, este recomandat ca, încă din prima parte a copilăriei, cel mic să ia cunoştinţă cu informaţii din zona financiară, care îi vor folosi din plin pe viitor. Cea mai bună cale de a-l face pe copil să înţeleagă din ce în ce mai bine valoarea banilor este de a vorbi cu el despre aceasta în mod natural, și de a-l implica în activități reale, de viață, ce presupun bani.
Mama și tata, primii profesori de finanțe
Nu e nici o surpriză pentru nimeni că părintele este, în afara unui munte de iubire şi de devotament pentru familie, şi cel mai bun gestionar al acesteia. Cel mai adesea mama ştie de ce produse alimentare sau de igienă este nevoie în casă, cunoaşte exact necesarul de lămâi şi miere pentru limonade, planifică cu brio ieşirile în oraș sau escapade de weekend, în timp ce tatăl ţine evidenţa facturilor şi a cheltuielilor, relația cu banca și planifică marea vacanţă de vară.
Din aceste motive, noi, părinții, suntem practic primii “specialiști” care îl familiarizeză pe copil cu banii şi importanţa lor, predându-i acestuia noţiuni elementare despre zona finanţelor.
Predarea se poate face la început mai subtil şi mai mult prin joacă, iar, pe măsură ce copilul creşte, mult mai concret şi prin intermediul situaţiilor reale în care sunt implicaţi banii. Astfel, părintele va creşte şansele ca viitorul adult să fie stăpân pe ceea ce înseamnă bani, câştigarea, cheltuirea şi economisirea lor.
Bugetul familiei, în ochii copilului
În multe familii, discuțiile legate de bani se fac departe de atenția copiilor. Este o teamă în noi, părinții, nu-i așa? Teama că banii sunt ceva murdar, ceva de care copiii trebuie feriți cât mai mult. Din contră!
Ar trebui ca mama si tata să îl încurajeze pe copil să ia parte la activităţi legate de bani și bugete, implicându-l şi mai mult în viaţa de familie. Astfel, copilul va avea o încredere sporită în el şi în capacitatea sa de decizie pe plan financiar. Acest lucru îi va aduce şi consolida un sentiment de satisfacție, acel sentiment pe care îl simte oricine când duce la bun sfârşit o misiune înmânată de cineva în care are încredere deplină.
Aceste activităţi pot fi alcătuirea unei liste de cumpărături zilnice și săptămânale, urmată de mersul concret împreună la magazin. Acolo parintele poate face o incursiune printre rafturi, explicându-i celui mic diferenţele dintre preţuri şi lăsându-l să aleagă singur produsele. Ulterior, cel mic poate fi consultat când se iau decizii legate de achiziționarea unor bunuri de folosință medie și îndelungată, dar și de alte tipuri de servicii.
Tot mama si tata îl pot învăţa pe copil necesitatea şi importanţa economiei de produse şi de resurse, dar şi alocarea banilor către scopuri caritabile. Prin exemplul său, părintele va lăsa cu siguranţă urme în mintea şi sufletul copilului, astfel încât acesta va şti de mic că lucrurile bune şi frumoase se fac nu doar pentru tine însuţi şi pentru cei dragi, ci şi pentru oameni necunoscuţi, aflaţi în nevoie.
Diferența între dorințele copilului și nevoile reale
Una din cele mai provocatoare misiuni este să-i ajutăm pe cei mici să facă diferența între dorința lor de a cumpăra orice și nevoia reală de a deține acel obiect, spre exemplu. Tot părintele este primul educator care poate să îl înveţe și să își susțină copilul în a stabili priorități în domeniul banilor.
Recomandarea mea este ca, împreună cu cel mic, să alcătuiți o listă cu lucrurile şi serviciile pe care cel mic şi le doreşte, trecând, totodată, şi preţul lor. Cu tact, claritate şi chiar şi puţin umor, îl puteți astfel ajuta pe copil să înţeleagă cum şi când pot fi achiziţionate acestea, care sunt sumele necesare de alocat lor şi care dintre ele reprezintă cu adevărat o prioritate. În acest fel, se pun şi bazele unui mini-plan financiar, care va fi o adevărată sursă de inspiraţie pentru copil.
A-ți educa copilul din punct de vedere financiar este la fel de important ca a avea grijă de sănătatea lui!
Carmen Iorgulescu, coordonator KEN Academy, pentru TotulDespreMame.ro