Înapoi

Care este profilul tău financiar?

Odată cu primele poveşti citite la culcare, copilul tău începe să cunoască tot soiul de personaje, întruchipare a unor trăsături de caracter pe care tu le consideri „bune” şi despre care îi explici că ar fi bine să şi le însuşească sau, din contră, unele trăsături pe care le consideri de nedorit pentru micuţul tău. Însă selecţia acestor tipuri de comportament ţine de valorile şi principiile tale, de reprezentarea pe care tu o ai despre o conduită frumoasă şi corectă în societate. Astfel, dacă tu eşti o persoană pentru care „dărnicia” este importantă, atunci îl vei învăţa şi pe copilul tău să fie „mână largă”. În schimb, dacă tu consideri că este mai important să economiseşti cât mai mult pentru zile negre, este foarte posibil ca şi micuţul tău să ajungă să preţuiască mai mult economisirea şi să devină un tânăr foarte chibzuit.

Cert este că modul tău de a te comporta în relaţie cu banii, va determina, într-o destul de mare măsură, atitudinea copilului tău în chestiunile financiare. De aceea, o atitudine echilibrată  ar fi de dorit.

Pentru a afla dacă deja ai atins acest deziderat şi micuţul tău are toate şansele să aibă o atitudine echilibrată în legătură cu banii sau, din contră, dacă relaţia ta cu finanţele este încă una complicată, îţi propunem o variantă adaptată a testului clasic propus de Neale Godfrey cea mai cunoscută scriitoare americană de literatură financiară pentru copii:

  1. Te îngrijorezi adeseori în legătură cu banii?

Da          Nu

  1. Foloseşti cardurile până la epuizarea fondurilor?

Da          Nu

  1. Ştii exact câţi bani păstrezi deoparte?

Da          Nu

  1. Încerci „să supravieţuieşti” de la un salariu la altul?

Da          Nu

  1. Dacă ai primi, pe neaşteptate, o sumă consistentă, ai economisi o mare parte din ea?

Da          Nu

  1. Simţi că trebuie să dovedeşti că poţi trăi la nivelul celor din jur?

Da          Nu

  1. Te temi că vei ajunge sărac la bătrâneţe?

Da          Nu

  1. Hotărăşti adeseori, pe loc, să-ţi cumperi ceva ce-ţi place?

Da          Nu

  1. Când cel de lângă tine îţi propune să cumpăraţi un anumit lucru prima ta reacţie este să-i spui că nu vă permiteţi?

Da          Nu

  1. Foloseşti cumpărăturile ca o metodă de gratificare?

Da          Nu

Dacă ai răspuns în majoritate cu „Da” la întrebările cu numere pare ai tendinţa de a fi mai degrabă o persoană cheltuitoare. Dacă ai răspuns, în majoritate, cu „Da” la întrebările cu numere impare ai tendinţa de a fi mai degrabă o persoană zgârcită. Un număr cât mai apropiat de răspunsuri pentru cele două categorii arată o atitudine relaxată şi echilibrată în legătură cu banii.

ro_RORomână