Activități distractive prin care să dezvoltăm abilitățile de rezolvare de probleme
Pe măsură ce cresc, copiii au numeroase oportunități de a învăța despre lume. Cu toate acestea, ei se confruntă, de asemenea, în mod regulat cu probleme, fie că este vorba de mediul școlar, emoții, sau relațiile sociale. Beneficiile abilităților de rezolvare a problemelor pentru copii sunt numeroase și îi pot ajuta pe aceștia să facă față în mod eficient unor situații complexe din viața lor de zi cu zi.
Cu ajutorul abilităților de rezolvare de probleme, a creativității și gândirii critice, copiii vor învăța să găsească soluții practice în mod independent, fără să se bazeze pe un adult. Mai mult, atunci când se confruntă cu dificultăți, vor fi mai încrezători în capacitatea lor de a-și folosi abilitățile și de a dezvolta soluții inovatoare pe cont propriu.
Iată aici o serie de activități care ajută la formarea și antrenarea acestor capacități ale copiilor:
Puzzle-uri
Una dintre cele mai bune activități de rezolvare a problemelor pentru copii sunt puzzle-urile. Acestea vin în diferite niveluri de dificultate. În funcție de vârsta copilului, putem alege dintr-o varietate de idei. Atunci când copilul interacționează cu un puzzle, învăță să analizeze problema/întrebarea, să găsească diferite modalități de rezolvare și să ajungă la soluție. În plus, activitatea îi va ajuta pe cei mici să își îmbunătățească abilitățile de gândire critică, abilitățile motorii grosiere și coordonarea mâini-privire.
Vânătoarea de comori
Una dintre activitățile educative pe care fiecare copil ar trebui să aibă ocazia să o experimenteze este vânătoarea de comori. Este o activitate ușor de aplicat, distractivă, care poate fi realizată atât în interior, cât și în exterior și nu necesită nimic mai mult decât obiectele pe care le avem deja la îndemână. Această activitate le permite copiilor să gândească „out of the box”, din mai multe perspective, antrenând gândirea cu focus pe analiză și identificare de oportunități.
Suntem creativi și … construim
Atunci când le oferim copiilor piese de LEGO sau piese de lemn, îi ajutăm să își antreneze imaginația și să își construiască propria lume, dar și să își folosească abilitățile de rezolvare de probleme. Construirea le solicită celor mici o strategie referitoare la ce anume să construiască și cum să pună piesele laolaltă; să vină cu soluții creative pentru a se asigura că este un design funcțional. Putem să creștem provocarea și să le cerem să construiască cel mai înalt turn care să susțină o bezea sau să construiască o creatură fantastică cu trei brațe sau două turnuri cu un pod de legătură…variantele sunt infinite.
Întrebările deschise
Punerea de întrebări deschise este o modalitate excelentă de a îmbunătăți capacitatea copilului de a gândi creativ și critic și de a-și îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor. Cu aceste întrebări, nu există un răspuns corect sau greșit, iar răspunsul merge dincolo de un simplu „nu” sau „da”. Copiii trebuie să se gândească la cele mai interesante lucruri, să își satisfacă toate curiozitățile și lor și când își răspund la primul „de ce?”, este rolul nostru să îi încurajăm să urmeze încă un moment de „AHA”!
Meșteșuguri
Implicarea celor mici în activități artistice și meșteșugărești este o altă modalitate excelentă de a le antrena abilitățile de rezolvare a problemelor. Este valoros să le oferim copilului o varietate de materiale pentru a le provoca creativitatea.
Abilitățile de rezolvare a problemelor îi învață pe copii să gândească original și să facă față în mod independent provocărilor vieții. Îndrumându-i să recunoască problema și lăsându-i să o rezolve singuri ar putea să fie primul pas spre clădirea încrederii în forțele proprii și să își antreneze gândirea cu focus pe analiză și soluții.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:abilitati distractive, distractie