Creierul, un organ formidabil
Experiențele bogate – jocul, activitățile artistice și relațiile înfloritoare stabilite cu cei din jur – modelează în mod fundamental dezvoltarea unui copil.
Arhitectura de bază a creierului este construită printr-un proces continuu, care începe înainte de naștere și continuă să se restructureze pe tot parcursul vieții. În timpul copilăriei, creierul cunoaște o creștere impresionantă: o explozie de formare de sinapse între neuroni, care joacă un rol vital în învățare, în formarea memoriei și adaptarea la începutul vieții. Odată ce creierul formează o sinapsă, aceasta poate fi consolidată sau slăbită, în funcție de cât de des este folosită. Cu cât conexiunea este mai activă, cu atât ea va fi consolidată.
Stimularea constantă și expunerea copiilor la contexte valoroase de creștere face ca sinapsele să crească și să devină permanente.
Primii ani de viață sunt perioada cea mai activă pentru stabilirea conexiunilor neuronale, iar pentru a ne asigura că acest proces dinamic este cât mai valoros, în calitatea noastră de părinți, profesori, îngrijitori sau persoane adulte responsabile, trebuie să ne asigurăm că oferim condițiile necesare de dezvoltare fiecărui copil.
CUM ÎNCURAJĂM DRAGOSTEA PENTRU ÎNVĂȚARE?
Tipul de mentalitate predominant (rigidă sau cu focus pe creștere) se antrenează încă de timpuriu. Copiii mici trebuie să se bucure de procesul de învățare, să înțeleagă de ce eșecul este o treaptă importantă și să își exerseze reziliența, perseverența, dar și simțul de analiză. De asemenea, tot acum, cei mici, trebuie să înțeleagă faptul că talentele și abilitățile se dezvoltă prin efort, în loc să fie fixate în mod înnăscut. Copiii vor învăța să iubească învățarea dacă ne arătăm entuziasmul față de proces, în loc să ne fixăm pe rezultate.
PUNEM ACCENTUL PE AMPLOARE
O modalitate de a evita focusul pe rezultate în această etapă de dezvoltare, este de a pune accentul pe amploarea dezvoltării abilităților în detrimentul profunzimii. Expunerea copiilor la o mare varietate de activități pune bazele pentru dezvoltarea abilităților într-o serie de domenii diverse. Este momentul în care trebuie să implicăm copiii în muzică, lectură, sport, matematică, artă, știință și limbi străine.
În cartea sa „Range”, David Epstein susține că amploarea experienței este adesea neglijată și subapreciată. Concentrarea asupra excelenței într-o singură activitate poate fi potrivită la un moment dat în viață, însă, într-o realitate ultra dinamică, oamenii care prosperă sunt aceia care învață mai întâi să se inspire din mai multe domenii și să gândească creativ și abstract.
AVEM NEVOIE DE INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ
Printre toate subiectele academice pe care le abordăm împreună cu cei mici, este esențial să nu neglijăm procesul de dezvoltare al inteligenței emoționale. Avantajele învățării în această primă perioadă critică de dezvoltare a creierului ar trebui să se extindă la abilitățile interpersonale, cum ar fi bunătatea, empatia și munca în echipă.
Daniel Siegel și Tina Payne Bryson explică importanța dezvoltării empatiei copiilor în cartea lor „The Whole-Brain Child”. Empatia începe cu recunoașterea propriilor sentimente; prin urmare, ei sugerează faptul că etapă numărul unu spre conturarea inteligenței emoționale, ar fi să îi sprijinim pe cei mici să își identifice corect propriile sentimente și trăiri, iar apoi să își argumenteze, prin motive, emoțiile. Odată ce copiii exersează etichetarea emoțiilor, educatorii pot începe să pună întrebări care îi încurajează să ia în considerare sentimentele celorlalți.
O modalitate de a încuraja grija față de ceilalți este de a oferi exemple de bună practică, în fiecare zi!
Este mai ușor și mai puțin costisitor să formezi circuite cerebrale puternice în primii ani de viață decât să intervii sau să le repari mai târziu.
Capacitățile cognitive, emoționale și sociale se află într-un proces continuu de transformare. Creierul este un organ extrem de integrat, iar funcțiile sale multiple operează în coordonare unele cu altele. Bunăstarea emoțională și competența socială oferă o bază solidă pentru capacitățile cognitive emergente, iar împreună reprezintă cărămizile și mortarul arhitecturii creierului. Sănătatea emoțională și fizică, abilitățile sociale și capacitățile cognitiv-lingvistice care apar în primii ani de viață sunt toate importante pentru succesul la școală, la locul de muncă și în comunitatea mai largă.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:creier, dezvoltare, copii