Examene, teste, evaluări = emoții și teamă. Cum demontăm această percepție?
Atunci când copilul traversează o perioadă încărcată de examene, adesea programate la intervale apropiate, presiunea e aproape inevitabilă. Perioada evaluărilor aduce emoție în viața copiilor, iar pentru ca ei să o traverseze cu bine și să privească dincolo de caracterul de ierarhizare al evaluării, au nevoie de sprijin și înțelegere. Fiecare copil reacționează diferit la stresul și presiunea testelor, aceste reacții pot influența negativ performanța copiilor.
În această perioadă este mai probabil să apară schimbări de dispoziție și izbucniri. Fiți atenți și la alte semne care indică faptul că cei mici ar putea avea probleme în traversarea acestor evenimente, inclusiv un program de somn dezordonat sau o schimbare a apetitului.
Copiii și tinerii care sunt stresați pot:
- să se îngrijoreze foarte mult;
- să se simtă tensionați;
- să aibă dureri de cap și de stomac;
- să nu se odihnească bine;
- să fie negativi și să aibă o dispoziție proastă;
- să se simtă deznădăjduiți în ceea ce privește viitorul.
Sprijinul unui părinte, al unui tutore sau al unui coleg de studiu îi poate ajuta pe tineri să își împărtășească îngrijorările și să păstreze perspectiva pozitivă.
- O dietă echilibrată este vitală pentru sănătatea copilului și îl poate ajuta să se simtă bine în timpul perioadelor de examene.
- Programul de somn trebuie respectat: un somn bun îmbunătățește gândirea și concentrarea. Majoritatea adolescenților au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte.
- Flexibilitatea poate să îi ajute pe cei mici să gestioneze emoțiile mai bine și eficient. Atunci când copilul lucrează toată ziua, putem să oferim înțelegere și flexibilitate cu privire la alte sarcini casnice sau la dormitoarele dezordonate. Cu toate acestea, este valoroasă o conversație despre rolul îndeplinirii angajamentelor pe care ni le asumăm, astfel încât aceste situații să rămână cazuri izolate.
Perioada examenelor nu durează o veșnicie, este important să rămânem calmi.
- Exercițiile fizice pot ajuta la creșterea nivelului de energie, la limpezirea minții și la ameliorarea stresului. Nu contează despre ce este vorba – mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul, fotbalul, yoga sau dans, toate sunt valoroase și eficiente.
- Persoanele adulte din viața copiilor nu ar trebui să adauge și mai multă presiune. Este important să îi ascultăm pe cei mici, să le oferim sprijin și să evităm criticile. Înainte de a se prezenta la un test sau examen, noi, adulții, ar trebui să reușim să le luăm emoțiile copiilor și să le insuflăm o atitudine pozitivă. După fiecare examen, punem în aplicare mentalitatea flexibilă și, indiferent de rezultat, ne orientăm atenția spre lucrurile care au mers foarte bine, dar și spre lucrurile pe car ele putem îmbunătăți și crește.
- Micile victorii trebuie celebrate: trebuie să ne bucurăm împreună de orice lecție și orice progres, fie el mic sau mare.
- Abilitățile de gestionare a timpului sunt vitale în aceste perioade încărcate. Elevii trebuie să aibă o imagine clară asupra evenimentelor viitoare, iar un calendar bine organizat le-ar putea fi de ajutor.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.