Natura: un super prieten pentru copilul tău
Studiile recente din literatura de specialitate subliniază necesitatea de a petrece timp liber în natură, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Kristine Engemann, Universitatea Aarhus din Danemarca, a declarat faptul că există din ce în ce mai multe dovezi că timpul în natură este foarte benefic pentru o dezvoltare armonioasă și o bună funcționare a copiilor, jucând un rol important pentru sănătatea mintală și emoțională a acestora.
Why go outside?
Cercetătorii sunt de acord cu faptul că, atunci când se joacă afară, copiii sunt mai inteligenți, mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși decât cei care petrec mai mult timp în interior. Timpul petrecut în natură îmbunătățește funcționarea cognitivă și starea de spirit a copiilor, le crează contexte sociale noi, îi ajută să se relaxeze și să fie mai încrezători în forțele proprii și în lumea înconjurătoare.
Atunci când plănuiți o escapadă cu familia, în aer liber, indiferent de locul pe care îl alegeți (pădure, plajă, parc etc.) discutați împreună despre importanța respectării naturii, despre poluare și despre impactul negativ pe care deșeurile aruncate în locurile nepotrivite îl au asupra spațiilor naturale. Argumentați de ce este important să protejăm natura și întrebați-i pe copii dacă știu ceva despre acest subiect (de la școală, prieteni sau din cărți). Aceste discuții responsabilizează copiii și îi ajută să privească natura într-un fel prietenos.
Spațiile naturale încurajează creativitatea și imaginația. De cele mai multe ori, joaca în aer liber este asociată cu educația nonformală, iar acest stil de învățare le permite copiilor să interacționeze în mod semnificativ cu mediul înconjurător. Ei pot gândi mai liber, își pot proiecta propriile activități și pot aborda lumea în moduri inventive. Natura activează simțurile copiilor, provocând prin stimuli vizuali, auditivi, olfactivi și tactili. Cu toată tehnologia care ne înconjoară, stimularea cognitivă a copiilor, altfel decât prin intermediul tehnologiilor digitale, devine tot mai greu de activat. Cu toate acestea, natura reușește să îi fascineze pe copii de fiecare dată și le oferă contexte noi de învățare. De asemenea, natura oferă contexte nenumărate pentru mișcare cu stare de bine (jocuri de echipă, mers cu bicicleta, exerciții fizice, yoga etc.) toate acestea conducând la reducerea stresului, oboselii și anxietății. Interacțiunea cu mediile naturale le permite copiilor să învețe prin acțiune și să experimenteze idei. În natură, copiii gândesc, pun întrebări și emit ipoteze – dezvoltându-și astfel mințile curioase. Aceste experiențe oferă o învățare reală, autentică, iar pe măsură ce copiii își asumă riscuri, încearcă, eșuează și încearcă din nou, dobândesc reziliență și încredere.
Copiii sunt liberi să exploreze, să se miște și să fie zgomotoși – toate acestea fiind forme încântătoare de exprimare de sine. În natură, copiii pot alerga, sări, țopăi, se pot cațără, se rostogolesc și strigă, ceea ce îi relaxează și reduce tensiunea și neliniștea.
KEN Academy susține timpul petrecut în natură și, tocmai din acest motiv, în fiecare vară și toamnă taberele desfășurate se întâmplă la munte, unde copiii au ocazia să își încarce bateriile, să se bucure de aerul curat, de razele soarelui și explorare distractivă. Activitățile sportive îmbinate cu diferite alte tematici educaționale sunt exact ceea ce au nevoie copiii pentru vacanța de vară. O învățare care merge tare bine îmbinată cu bucuria, într-un spațiu sigur care le oferă copiilor confort.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:natura, tabara de vara