Sunt copil și visul meu implică… bani. Ce fac?
Indiferent de vârsta pe care o avem, adesea, când ne dorim ceva, apar în minte 2 obstacole: nu am bani sau nu am timp. Azi o să vorbim despre primul obstacol: banii.
Din perspectiva unei persoane care însoțește alți oameni să își îndeplinească visurile, am sesizat că unul dintre principalul motiv invocat de oameni drept obstacol de a avea sau a trăi ceva anume sunt… banii. Se pare totuși că dacă ne setăm un vis, un obiectiv, devenim mai motivați să economisim sau să facem cumva să îi câștigăm. Deodată, creierul se pune în funcțiune și găsește soluții la această problemă.
Metoda C.O.P.I.L., teoretizată de Mirela Oprea, fondatoarea conceptului de Dream Management, este folosită pentru a simplifica procesul de îndeplinire a oricărui vis: mai întâi Clarificăm visul, apoi analizăm Obstacolele, ca mai apoi să identifăm Pasul cel mai mic, să avem o Inimă bună și prieteni ai visului nostru care să ne sprijine, totul fiind învelit în starea de Liniște de care avem nevoie pentru realizarea visurilor.
Atunci când vine vorba de copii și de visurile lor, dacă ceea ce își doresc este un bun material sau o experiență ce poate să fie cumpărată cu bani, atunci primul lor gând este să ceară bani de la părinți. Educația antreprenorială este cea care îi poate învăța pe copii, încă de la vârste fragede, diverse metode cum să facă față obstacolului în îndeplinirea oricărui vis al lor numit… BANI.
- Cum ceri bani de la părinți?
Atunci când visul copilului implică resurse financiare, în general, părinții îți doresc să-l susțină și să-l sprijine în atingerea obiectivelor. Ai opțiunea să-i dai direct banii pe care și dorește sau să-i ceri ceva la schimb. Acest lucru depinde foarte mult de viziunea părinților asupra banilor.
Nu îi da direct banii pe care îi dorește, cere-i ceva la schimb. Pune-l să spele vase, sau să plimbe câinele. Învață-l că în viață banii se câștigă și adesea ai nevoie să faci ceva pentru a-i obține. Lecția transmisă este: muncește pentru ceea ce îți dorești, conștientizând valoarea banului.
- Cum câștigi bani, ca și copil?
Încurajează copilul să își descopere propriile talente și să obțină bani de pe urma lor. Fie că face limonadă și o vinde vecinilor din cartier, fie că știe să picteze și își vinde tablourile printer cunoscuți, sau poate are jucării în stare foarte bună pe care nu le mai folosește și poate să le vândă altui copil, orice soluție de acest fel, venită din partea lui și susținută de familie este bine-venită. Acest tip de activitate îi conferă copilului sentimental că este capabil și încrezător în propriile forțe să obțină orice își dorește în viață.
De exemplu, în cultura americană, copiii sunt încurajați să vândă trecătorilor și vecinilor propria limonadă, la colt de stradă. Această practică a devenit comună tinerilor americani în timpul verii. În acest fel, copilul exersează posibiltatea de a avea o afacere la o vârstă fragedă, învățând din experiența proprie mai multe despre profit, despre marketing, abilități de comunicare și multe alte lucruri. La Academia Ken au fost multe dăți în care copiii au făcut limonadă și au vândut-o, iar experiența s-a dovedit una valoroasă: limonada s-a ”evaporat” imediat. Iată, mai jos, o imagine:
- Cum să economisești, ca și copil, pentru visul tău?
Poate că de multe ori, ca părinte, nu vrei să îi oferi copilului toți banii pentru îndeplinirea visului său, dar nici să îl pui să facă ceva în schimbul banilor, ci mai degrabă să stimulezi capacitatea lui de a economisi, acest lucru fiind foarte important și pentru viața de adult. De aceea, este de dorit ca un copil să aibă propria lui sumă de bani pentru a învăța cum să-i folosească. Se poate întâmpla la diverse vârste, de multe ori, să ne dorim lucruri costisitoare din punct de vedere financiar și să fim nevoiți să strângem bani, constant, pentru a ne îndeplini visul.
Discuțiile deschise despre bani sunt extrem de valoroase încă de la vârste fragede, pentru că îi învață pe copii cum să se raportezi la bani și să nu mai fie un subiect tabu, destinate doar adulților. Banii fac parte din viața noastră și cu cât se împrietenesc mai repede cu ei cu atât mai sănătoasă va fi viața lor financiară de adult.
*Articol scris de Dorina Opran, colaborator trainer KEN Academy