Leadershipul: superputere pentru activitățile de zi cu zi
Abilitățile de leadership le permit copiilor să dețină controlul asupra propriilor vieți, să fie autonomi și să lucreze pentru ca aspirațiile lor să devină realitate. Leadershipul insuflă încredere și îi ajută pe copii să rezolve problemele în mod creativ, să lucreze și să colaboreze cu ceilalți, să fie mai responsabili și să fie mai încrezători în forțele proprii.
Este abilitatea de leadership o abilitate înnăscută
sau este o abilitate pe care ne-o formăm și antrenăm constant?
Răspunsul pentru această întrebare este simplu: toți copiii au potențialul de a dezvolta abilități de lider, important fiind procesul continuu pe care aceștia îl traversează pentru a își forma și exersa această superputere. Dezvoltarea leadershipului poate fi un proces îndelungat care implică dorință de creștere, mentalitate flexibilă, răbdare și perseverență. În calitate de adulți îndrumători, putem sprijini procesul de conturare de abilitățile necesare pentru ca micuții noștri să își asume roluri de lider acum și în viitor. Detaliem mai jos câteva modalități prin care îi putem ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile de conducere:
- Ce este un lider? Care este percepția copiilor asupra rolului unui lider? Ce face el, care sunt caracteristicile care îl definesc? Putem contura la școală, acasă sau în alte contexte de învățare, o discuție cu sens, împreună cu copii, pornind de la aceste întrebări. Copiii au nevoie să aibă o imagine clară asupra atuurilor unui lider și să înțeleagă importanța acestei abilități pentru derularea activităților zilnice. Aici și aici două resurse de învățare distractive și interesante.
O poveste amuzantă despre leadership și lucru eficient în cadrul unei echipe:
- Puterea exemplului este esențială pentru copil. Una dintre cele mai importante caracteristici din portofoliul de calități ale unui lider este, cu siguranță, mintea flexibilă pe care acesta o are. Copiii învață văzând ce fac alții și imitând acele comportamente ale persoanelor importante din viața lui (părinți, bunici, profesori). Este important să oferim exemple de bune practici, să ne antrenăm mentalitatea flexibilă și să apelăm la aceasta cât mai des.
Children are great imitators. Give them something great to imitate
- Este important să îi ghidăm pe copii spre procesul de empatie și de ascultare activă. Este esențial ca aceștia să descopere cum să vadă lucrurile din punctul de vedere al altcuiva, cum să asculte cu atenție și cum să răspundă celorlalți într-un mod calm și respectuos. O bună comunicare este o componentă cheie pentru a fi un lider eficient. O resursă extrem de utilă pentru această discuție este filmul Pixar: „Inside out”, în special această secvență: aici.
- Copiii au nevoie de oportunități unde să lucreze în echipă, să găsească împreună cu prietenii și/sau colegii cea mai bună strategie pentru a își atinge obiectivele și să își asume poziții de coordonare a grupului. Sintagmele de tipul „Sunt atât de mândru de tine!”, „Te-ai descurcat foarte bine când ți-ai ajutat colegii să…”, dar și întrebările deschise de tipul ”Ce ai face diferit data viitoare?„ sunt esențiale pentru a antrena încrederea copilului în forțele proprii.
- Pentru copil este esențial să se simtă în siguranță și să știe că se află într-un spațiu deschis unde își poate împărtăși ideile și pasiunile. Este de ajutor să îi ascultăm și încurajăm să își urmeze aceste lucruri care îi interesează pentru ca ulterior să fie mai facil pentru ei să își asume un rol de lider în raport cu acestea.
- Încurajarea comunicării și acțiunii în vederea îndeplinirii unor sarcini și atingerea unor obiective este un prim pas important pentru antrenarea abilitatii de leadership.
Abilitățile de leadership sunt esențiale pentru a face față provocărilor de zi cu zi, într-o lume a schimbărilor constante și a evoluției. Copiii au nevoie să dezvolte aceste abilități și să și le antreneze constant. Un lider este o persoană empatică, care comunică eficient, ascultă activ, ține cont de părerile celorlalți, reușește să își motiveze echipa și să găsească împreună cu aceasta cea mai bună strategie în vederea atingerii obiectivelor setate inițial. Pe lângă toate acestea, abilitățile de leadership nu sunt complete fără să înțelegem că un lider are nevoie de o mentalitate deschisă și flexibilă care să îi permită să reacționeze echilibrat în fața oricărei provocări. Este important să îi sprijinim pe copii în vederea deprinderii acestor abilități încă de timpuriu pentru a deveni adulți autonomi și responsabili gata să îmbrățișeze provocările și să manifeste perseverență în vederea depășirii acestora.
La KEN, am deschis înscrierile pentru tabăra montană de vară din 26 iunie – 1 iulie 2022, Liderii la joacă.
Obiectivul acestei tabere este de a-i ghida pe copii să-și descopere propria valoare, să-și dezvolte o minte axată pe creștere, să-și dezvolte puterea de a lucra în echipă care vine la pachet cu reziliența, flexibilitatea și comunicarea eficientă.
Invităm copiii să facă cunoștință cu propriile emoții și să învețe cum să le gestioneze, atât în relația cu ei înșiși cât și interacțiunea cu ceilalți pentru a-și construi o viață armonioasă.
Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:liderii la joaca, tabara de vara ken