Șh…plouă cu idie creative!
Atenție! Atenție! Atenție!
Ne aventurăm cu mult entuziasm în tărâmul creativității și ingeniozității și povestim despre brainstorming, un concept valoros care pune în lumină puterea ideilor și subliniază capacitățile creative inimaginabile pe care fiecare dintre noi le poate antrena.
Sunteți gata să ne scufundăm într-un ocean de idei?
Tot ceea ce ne înconjoară, tot ceea ce oamenii ar putea dezvolta vreodată, este construit, practic, pornind de la o idee. Cărțile, filmele, muzica, arta, tehnologia, medicina, școala, sistemul monetar, vehiculele, rețetele delicioase de mâncare, orice ne înconjoară, obiect sau activitate, instituție sau produs consumabil, a fost înainte de orice, ideea cuiva.
Avem nevoie de idei creative pentru a evolua ca ființe umane, pentru a ne forma opinii, pentru a ne putea exprima și pentru a împinge înainte roata progresului. La nivel micro, ideile pe care le cultivi ar putea să te ajute pentru a rezolva o problemă, însă la nivel macro, ideile sunt cele care modelează culturi și influențează generații întregi.
De unde vin ideile?
Creierul nostru se hrănește cu stimuli și informații și reușește să facă o serie de conexiuni interesante între informațiile anterior acumulate și cele noi, permitând ideilor creative să apară.
Atunci când citim, vizionăm documentare și ascultăm podcasturi, aflăm cum vedeau lumea oamenii din trecut, descoperim perspectivele oamenilor din diferite alte coluți ale planetei în prezent și înțelegem cum fiecare dintre noi poate contribuit la modelarea lumii în care trăim.
Generarea de idei creative nu reprezintă o calitate înnăscută, ci reiese dintr-o practică constantă. Thomas Edison, marele inventator american, a spus odată: „Pentru a avea o idee măreață, trebuie să ai, mai întâi, o mulțime de idei mai mici”.
Ce este, așadar, brainstormingul?
Brainstormingul este o activitate de a veni cu noi idei, sugestii și soluții la anumite probleme și situații. De cele mai multe ori, brainstorming are loc în cadrul unei echipe, în grupuri sau perechi, dar poate fi aplicat și individual, pentru situații care au legătură doar cu deciziile personale.
Brainstormingul: pastila de istorie, din trecut în prezent
În anii 1940, în Statele Unite ale Americii, trăia un director de publicitate pe nume Alex. F. Osborn. Jobul său și al echipei pe care o construise era acela de a vinde cât mai multe produse, prin intermediul unor reclame interesante, convingătoare și creative.
Cu toate acestea, pe cont propriu, niciun membru al echipei nu reușea să genereze o idee de reclamă suficient de atrăgătoare pentru a asigura succesul vânzărilor.
Pentru a rezolva această problemă, Osborn a decis să își adune angajații în grupuri pentru a gândi împreună, în loc ca fiecare dintre ei să lucreze de unul singur și le-a cerut acestora să abordeze o problemă și să înceapă să sugereze și să noteze, orice idee legată de situația primită. Un principiu-cheie în aceste sesiuni de lucru a fost acela de a nu judeca ideile celorlalți, fiind încurajată gândirea liberă, fără existența categoriilor idei bune și idei rele.
Sursă foto: www.boredpanda.com
Iată aici mai multe tehnici de utilizare a brainstormingului
Primul pas atunci când ne dorim să utilizăm această metodă creativă este de a ne seta foarte clar în minte care este problema pe care încercăm să o rezolvăm sau care este ideea principală, obiectivul pe care nu știm încă cum anume să îl abordăm.
Ideile alcătuiesc literalmente tot ceea ce ne înconjoară. Ne bucurăm de tot ceea ce ne facilitează viața datorită ideilor a milioane de oameni. Deși nu trebuie neapărat să inventăm o nouă mașină de spălat rufe sau să construim o rachetă care poate călători până la Jupiter în 10 ore, cu siguranță trebuie să învățăm să ne structurăm gândirea mai bine, să ne descurcăm bine atât în viața academică și profesională, cât și în viața personală.
De aceea, generarea de idei este o abilitate necesară atât pentru copii, cât și pentru adulți. Fie că alegem să scriem ideile într-o listă, fie că le desenăm într-o rețea și le conectăm între ele, fie că adresăm întrebări, mintea noastră va genera idei impresionante.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:brainstorming, idei creative