Relațiile pozitive în cadrul contextelor educaționale: importanță și beneficii
Relațiile pozitive dintre elevii și profesori/traineri sunt fundamentale pentru obținerea performanței. În contextele educaționale, creierul elevilor lucrează din greu, în fiecare moment al zilei, antrenându-și noi abilități și conectând informațiile noi cu cele vechi. De asemenea, elevii își formează și exersează competențele de socializare, dorindu-și relații armonioase și pozitive în sala de clasă, atât cu ceilalți colegi, cât și cu profesorii.
Atunci când elevii se simt susținuți, este mai probabil ca aceștia să se implice în învățare și să aibă rezultate academice mai bune. În plus, atunci când elevii au interacțiuni pozitive cu profesorii, aceștia au mai puține probleme de comportament.
Pentru a construi o relație pozitivă între elevi și profesori, cercetătorii le recomandă formatorilor să mențină un raport de cinci interacțiuni pozitive la fiecare interacțiune negativă. Interacțiunile pozitive ar putea include utilizarea numelor și alinturilor față de elevi, felicitarea elevilor pentru procesele de învățare derulate, ascultarea activă a acestora, încurajarea și sprijinirea lor în demersul educativ.
Cele mai recente studii punctează faptul că, atunci când elevii dezvoltă și mențin relații pozitive cu cei din jur, sunt mai dispuși să utilizeze o mentalitate flexibilă, în detrimentul unei mentalități rigide. Părinții și profesorii joacă un rol esențial în acest sens!
Iată câteva modalități prin care profesorii pot dezvolta relații pozitive cu elevii:
Dacă îi ajutăm pe cei mici să își găsească „vocea”, ei o vor folosi tot mai des
Este important ca profesorii să creeze un spațiu sigur unde elevii să se simtă confortabil să își împărtășească ideile, gândurie, opiniile și sentimentele față de o situație sau un anume subiect. Dacă profesorii investesc în conturarea unor relații bazate pe respect și încredere, atât la nivel individual (unu la unu), cât și la nivel colectiv (ca grup), oferind timpul și spațiul necesare pentru a le permite elevilor să își împărtășească problemele și reușitele, atunci, baza unor relații pozitive este creată.
Elevii au nevoie să fie ghidați pentru a reuși să își comunice eficient gândurile, pentru a își argumenta ideile, pentru a își identifica și exterioriza sentimentele și pentru a transmite mesaje clare.
Două urechi care ascultă activ
Nimic nu se compară cu puterea unei ascultări active. Elevii simt nevoia să împărtășească o bucurie intimă, o preocupare jenantă, un triumf personal, o îngrijorare secretă. Relațiile pozitive dintre elevi și profesori devin mai puternice atunci când ambele părți cunosc principiile ascultării active.
Relațiile pozitive creează spații sigure pentru învățare
Cercetările privind modalitățile de funcționare ale creierului uman demonstrează faptul că atunci când oamenii sunt angajați în activități sociale pozitive, în creier se eliberează un hormon numit oxitocină. Acest hormon ajută la crearea sentimentelor de atașament față de alte persoane și de siguranță psihologică. Atunci când aceste sentimente apar și în contextele educaționale, elevii sunt mai dispuși să participe la discuțiile din clasă, să pună întrebări, să încerce lucruri noi și să comunice ceea ce simt.
Obiectivele finale pe care ni le setăm influențează pașii pe care îi urmăm
Un mediu pozitiv în sala de clasă poate promova relații semnificative pentru toată lumea. Atât elevii, cât și profesorii/facilitatorii, au nevoie să cunoască care sunt așteptările, de-o parte și de alta față de activitățile derulate în sala de clasă. Aceste standarde pot contribui la protejarea stimei de sine a elevilor și le permit să facă lucruri mărețe. Dacă elevii cunosc care sunt limitele și așteptările, tensiunile ulterioare pot fi evitate. Profesorii trebuie să aloce timp pentru a preda, modela, practica și felicita aceste comportamente foarte apreciate și, atunci când este nevoie, să le rediscute împreună cu elevii.
Beneficiile și implicațiile relațiile pozitive
Construirea de relații pozitive cu elevii este unul dintre cele mai importante aspecte ale predării. Totul decurge din această relație. Încrederea și cooperarea câștigate în urma unei conexiuni pozitive cu elevii se vor manifesta în fiecare aspect al zilei de școală. Această conexiune poate duce la rutine eficiente în clasă, la o mai mare încredere a elevilor și la creșterea performanțelor școlare. Printr-o serie de gesturi mici, grijulii și intenționate, profesorii pot construi relații pozitive cu elevii.
Elevii au nevoie să simtă că profesorilor le pasă de ei și că se află într-un loc sigur!
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.