Regulile empatiei de la A la Z: definiții, teorii și direcții
Empatia este una dintre cele mai importante abilitățile pentru a avea relații pozitive și de durată cu cei din jur. Empatia este o parte importantă a inteligenței emoționale și include atât abilitatea noastră de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții, cât și abilitatea de a recunoaște, înțelege și influența emoțiile celorlalți.
O viață de adult prosperă necesită abilități excelente de relaționare, iar empatia este fundamentală pentru relațiile pozitive și apropiate. Tocmai din acest motiv, este important să îi sprijinim pe copii încă de timpuriu în procesul de a înțelege și a practica empatia.
Încurajarea copiilor noștri să dezvolte empatie este importantă atât pentru calitatea relațiilor pe care le dezvoltă, cât și pentru starea lor generală de bine.
Cu toții ne dorim să ne simțim înțeleși de ceilalți – este o nevoie umană fundamentală. Atunci când știm că cei din jurul nostru se pot raporta la emoțiile noastre și ne recunosc gândurile, ne simțim valorizați și susținuți. Pe măsură ce un copil începe să dezvolte empatie, el devine conștient de diferențele dintre el și ceilalți oameni și începe să realizeze că toți avem gânduri, opinii și sentimente diferite, acest lucru ajutându-l să devină mai tolerant și să accepte alte persoane.
Potrivit psihologului Paul Ekman, există trei tipuri de empatie:
Empatie cognitivă
Aceasta presupune schimbarea perspectivei și se referă la capacitatea noastră de a înțelege cum se simt sau ce gândesc alte persoane.
Cu această formă de empatie, putem recunoaște perspectiva unei alte persoane, dar nu le simțim emoțiile și rămânem relativ detașați. Ne putem gândi: „Aș fi atât de îngrijorat dacă mi s-ar întâmpla asta”, dar nu suntem afectați emoțional.
Empatie emoțională
Aici, simțim efectiv emoțiile altei persoane ca și cum ar fi ale noastre. Devenim conectați la starea lor emoțională și experimentăm aceleași sentimente. Este aproape contagios – ei simt ceva, așa că începem să simțim și noi.
Empatie din compasiune
Aici nu numai că înțelegem prin ce trece altcineva și trăim multe dintre aceleași emoții, dar ne simțim și constrânși să ajutăm în orice fel putem. Înțelegerea și capacitatea de a ne raporta la emoțiile unei alte persoane ne determină să gândim strategii pentru a o ajuta.
Empatie și simpatie: diferențe și caracteristici
Simpatia implică înțelegerea din propria perspectivă. Empatia presupune să ne punem în locul celeilalte persoane și să înțelegem DE CE simte ceea ce simte într-un anumit moment. În acest videoclip, Brene Brown explică perfect diferența atunci când spune: “Empatia alimentează conexiunea. Simpatia stimulează deconectarea”.
Când se dezvoltă empatia la copii?
Empatia este o abilitate complexă și poate dura mulți ani pentru a se dezvolta. Deși copiii foarte mici pot da semne de empatie, este mai bine să privim dezvoltarea acesteia ca pe o activitate în curs de desfășurare pe parcursul copilăriei și până la vârsta adultă. Empatia este influențată de mulți factori, inclusiv de genele noastre, de personalitate și de mediul în care suntem crescuți. De asemenea, avem nevoie de experiență de viață și de oportunități de a exersa empatia pentru ca aceasta să înflorească. Iată aici trei strategii generale pentru a preda empatia la orice vârstă
Modelăm empatia în personalitatea copiilor
Ori de câte ori dorim să transmitem copiilor o anumită abilitate, competență sau valoare, este important ca noi înșine să o avem bine integrată în bagajul nostru de calități.Astfel, copiii nu doar că înțeleg la nivel conceptual, ci au și un exemplu pe care să îl urmeze pentru a ajunge să practice acea nouă abilitate.
Este important să îi tratăm cu empatie și răbdare pe cei mici și să îi sprijinim pentru ca aceste competențe să facă parte din viața șor de zi cu zi. Cu cât copiii primesc mai multă empatie, cu atât este mai probabil ca ei să o ofere și altora.
Discutăm despre emoții
Prin discuții, copiii reușesc să conecteze anumite sentimente și emoții cu diferite reacții și declanșatori. Odată ce reușesc să își identifice și înțeleagă propriile emoții, cei mici vor reuși să le vadă și în ceilalți și să își adapteze comportamentele prin raportare la contextul în care se află.
Gesturile de bunătate
Atunci când îi ajutăm pe ceilalți, ne antrenăm empatia și suntem deschiși să ascultăm poveștile lor. Gesturile de bunătate (ex: complimentele, donațiile, voluntariatul etc.) le oferă copiilor ocazia de a interacționa cu persoane din diferite medii și cu vârste variate, ceea ce face mai ușor să manifeste empatie pentru toți oamenii. Copiii care manifestă mai multe comportamente prosociale (cum ar fi empatia, comunicarea deschisă și bunătatea) sunt mai fericiți, au o stimă de sine pozitivă și chiar și rezultate școlare mai bune.
Empatia este o alegere, și este o alegere provocatoare, pentru că, pentru a ne conecta cu cei din jur, trebuie, înainte de toate, să ne conectăm cu noi înșine.
Empatia poate fi învățată și dezvoltată în timp, iar aceasta le va oferi copiilor o bază pe care să construiască o judecată sănătoasă, succes și relații pozitive și sănătoase pe tot parcursul vieții. Hai să exersăm împreună și să înțelegem empatia aici, din această resursă educațională.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:regulile empatiei, empatie, empatie copii