Pași simpli pentru a introduce conceptul de time management în viața copiilor
Ne dorim ca cei mici să fie implicați în cât mai multe activități: să își dezvolte creativitatea, gândirea critică, să își antreneze o mentalitate flexibilă, să construiască relații de prietenie armonioase, să facă sport, să citească și să petreacă timp valoros alături de familie și cei dragi. Inevitabil, cu toate aceste lucruri de bifat, programul copiilor devine tot mai încărcat.
Cum își organizează copiii timpul? Gestionarea timpului poate fi dificilă pentru ei; între școală și activități extracurriculare, pare că orele dintr-o zi nu mai sunt suficiente. Abilitățile de gestionare a timpului sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și pentru menținerea unui echilibru între activități, teme, timp liber și de joacă și momente petrecute împreună cu familia și prietenii.
Iată aici câteva sfaturi, din partea specialiștilor, despre cum să îi încurajăm pe cei mici să își folosească în mod eficient timpul și să își contureze un program potrivit pentru ei:
Rutinele zilnice oferă claritate și ajută la aranjarea orarului copiilor
Una dintre cele mai bune modalități de a îi ajuta pe copii să își gestioneze timpul este să stabilim împreună cu aceștia un program zilnic care să cuprindă ora de trezire, cu schimbări minime în weekenduri sau vacanțe, momente de relaxare și de lectură, ocazii de socializare, timp în aer liber, chiar și când vremea nu este călduroasă, momente dedicate sportului și temelor. Este esențial să construim aceste rutine împreună cu cei mici și să rămânem deschiși și flexibili în funcție de nevoile de dezvoltare ale copiilor.
Copiii trebuie să aibă propriile calendare
Pentru cei mici este important să aibă o idee cu privire la zilele imediat apropiate și la ce activități urmează să deruleze. Atunci când copiii își construiesc un calendar, ei devin tot mai independenți și autonomi în pregătirea lor pentru derularea anumitor sarcini. Spre exemplu, atunci când cei mici știu că urmează o vacanță într-o altă țară, și observă, pe calendarul lor, câte zile mai sunt până la momentul plecării, reușesc să se organizeze, să își gândească bagajul și să caute ce activități își doresc să facă în acea vacanță.
Exersați împreună așteptarea și antrenați mușchiul răbdării
Atunci când copiii știu că urmează ziua lor de naștere, festivitatea de la școală sau seara de film, înțeleg că trebuie să aștepte acele momente și că ele nu se întâmplă „peste noapte”. E esențial să marcăm zilele libere în calendar și creștem entuziasmul pe măsură ce evenimentul se apropie. Acest lucru le oferă copiilor un sentiment despre cum este să amâni ceva, o experiență pozitivă pe care să o asocieze cu această amânare, dar și motive să fie recunoscători pentru fiecare zi din viața lor.
Planificați obiective pe termen lung
Cheia către succes în cazul proiectelor pe termen lung este să le împărțim în etape mai mici. Dacă obiectivul este acela de a citi o carte voluminoasă într-un timp relativ scurt, trebuie să setăm un număr de x pagini pe care copilul le poate citi pe zi; acest lucru îl va ajuta pe cel mici să simtă progresul și să își crească imaginea de sine.
Stabiliți care sunt prioritățile
Dacă programul copiilor este încă mult prea încărcat, următorul pas ar fi să așezăm împreună care sunt prioritățile și de ce ar trebui ele să fie încadrate astfel. Este esențial ca cei mici să învețe să facă diferența între „este bine să” / „este nevoie să” și „mi-aș dori să” și să învețe să stabilească priorități. Printre instrumentele de time management, există o metodă care prezintă, sub forma unei metafore, o zi din viața noastră. Folosind un borcan, pietre mari, pietre mici și nisip, putem să îi ajutăm pe cei mici să se organizeze mai bine. Primele pietre pe care le punem în borcan sunt pietrele mari, prioritățile (exemplu: somnul, mesele, familia), imediat după aceea pietricele mai mici (exemplu: sportul, cititul, jocurile), iar la final nisipul care reprezintă activitățile care nu sunt priorități, dar pe care copilul dorește să le facă (exemplu: o oră de joc pe calculator).
Pentru a îi ajuta pe copii să își gestioneze timpul trebuie să știm, înainte de toate, să îl gestionăm eficient pe al nostru
Copiii învață prin exemplu. Este esențial să demonstrăm competențe bune de time management dacă ne dorim să le vedem ulterior și la copiii noștri.
Abilitățile de gestionare a timpului sunt importante pentru copii, deoarece îi ajută să înțeleagă cum să își folosească timpul cu înțelepciune. Aceasta este o abilitate valoroasă care poate fi folosită în toate aspectele vieții lor, de la școală la activități extracurriculare și chiar acasă. De asemenea, atunci când copiii știu cum să își gestioneze timpul, pot ține mai bine evidența temelor de la școală, și a altor activități, sunt mai relaxați și mai responsabili.
Tu ce tehnici de gestionare a timpului folosești pentru tine?
Dar împreună cu cei mici? Lasă-ne un comentariu și împătășește-ne experiența ta: 🙂
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:time management, copii