Lecția numărul unu pentru un viitor dinamic: abilitățile de rezolvare a problemelor
Pentru un viitor tot mai schimbător care vine pregătit cu noi oportunități, dar și cu foarte multe provocări, este important ca, încă de la vârste fragede, cei mici să își formeze și antreneze constant abilitățile de rezolvare a problemelor.
Fiecare persoană are propriul parcurs de dezvoltare, iar abilitățile de rezolvare a problemelor se formează, după caz, în ritmuri diferite. Cu toate acestea, este valoros pentru copii să învețe să abordeze problemele cu o doză de curaj și creativitate, să experimenteze eșecul și să înțeleagă ce rol are acesta pentru dezvoltarea lor, să gestioneze cu calm situațiile provocatoare și să comunice eficient cu cei din jur. Abilitatea de rezolvare a problemelor este una dintre cele mai importante abilități pe care copiii le pot dezvolta, iar contextele de învățare în acest sens îi pregătesc să se familiarizeze cu o serie de situații academice, profesionale și interpersonale din ce în ce mai complexe, pe măsură ce se maturizează.
Experții sunt de acord că abilitatea de a face față provocărilor cu încredere este o abilitate esențială pentru pregătirea pentru viitor, iar adulții prezenți în viața copiilor joacă un rol esențial. În multe cazuri, copiii învață urmărind și imitând reacțiile pe care părinții, profesorii, trainerii sau alți adulți din viața lor, le manifestă atunci când sunt în situația de a rezolva o situație. Privind problemele drept oportunități de a se dezvolta, copiii își extind înțelegerea și, în același timp, își dezvoltă încrederea în forțele proprii. În plus, rezolvarea problemelor joacă un rol important în dezvoltarea cognitivă a copiilor, încurajând creativitatea și permitând copiilor să privească situațiile din perspective diferite.
Abilitățile de rezolvare a problemelor îmbunătățesc performanța academică și consolidează încrederea în forțele proprii.
Unul dintre motivele pentru care rezolvarea problemelor este importantă în dezvoltarea copiilor este pentru că le antrenează discernământul, ajutându-i pe cei mici să înțeleagă relația cauză-efect și antrenându-le gândirea reflexivă și critică.
Atunci când copiii abordează problemele pe cont propriu sau în grup, ei devin mai rezilienți și încrezători. Ei învață să privească provocările dintr-o perspectivă nouă, își asumă riscuri mai calculate și tind să aprecieze învățarea pe tot parcursul vieții, fiind mai curioși, motivați și inovatori.
Într-o lume aflată în continuă schimbare, ne confruntăm zilnic cu diverse provocări care ne solicită atenția, creativitatea și spiritul de inițiativă. Pentru un copil, abilitatea de rezolvare de probleme, care implică un proces de analizare și de generare de soluții, reprezintă o abilitate de viață importantă pe care va trebui să o dezvolte, astfel încât să fie capabil să ia decizii sănătoase pentru el însuși. Dacă un copil poate să rezolve problemele pe cont propriu, va fi mai fericit, mai încrezător și mai independent; nu se va simți frustrat sau descurajat și va privi obstacolele drept oportunități de învățare și le va aborda cu o mentalitate flexibilă.
În loc să fie privite negativ, problemele ajută la formarea caracterului, a rezilienței și a perseverenței. Ele ne oferă oportunități de a vedea lucrurile diferit și de a face lucrurile într-un mod nou, antrenând gândirea critică.
Copiii se confruntă cu diverse provocări în fiecare zi și este valoros să aibă posibilitatea de încerca să rezolve pe cont propriu. Părinții, profesorii sau îngrijitorii pot urmări modul în care cei mici analizează și abordează situația și îi pot sprijini în luarea deciziilor. De asemenea, rezolvarea problemelor îi poate ajuta pe copii să se adapteze mai bine într-o varietate de contexte.
Abilitatea de rezolvare a problemelor nu presupune doar găsirea unei soluții, dar implică și gândirea prin posibilități, raționamentul prin planuri sau căi potențiale și folosirea logicii pentru a aborda probleme sau întrebări complexe.
Confruntarea provocărilor cu o atitudine încrezătoare îi poate ajuta pe copii să se simtă mai bine în pielea lor și să aibă o stimă de sine mai mare. Această superputere se antrenează constant și noi, la KEN, îi sprijinim pe micii antreprenori să aibă încredere în ei și să facă alegeri echilibrate și potrivite pentru ei.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:rezolvare, probleme, ken academy