Lăudăm sau oferim feedback? Cum știm dacă este loc pentru amândouă?
Feedback-ul este o componentă esențială a unei educații eficiente. Acesta le oferă elevilor informații despre performanțele lor, îi ajută să înțeleagă cum se pot îmbunătăți și îi motivează să se străduiască să atingă excelența. Lauda este, așa cum spunea John Hattie, în Învățarea vizibilă, un combustibil pentru starea de bine și pentru încrederea în forțele proprii, însă fără focus pe proces, pe acțiune. În mod cert, lauda joacă un rol important în conturarea unui climat cu focus pe motivație și stare de bine, însă nu e suficient. Este important ca educatorii, profesorii și părinții să depășească cadrul îngust al aprecierilor laudative și să se concentreze pe proces și pe oferire de feedback. Echilibrul celor două este esențial și, deși uneori copleșitor, adulții ar trebui să își canalizeze energia pe particularitățile fiecărui copil în parte, nu pe o caracterizare generală a unui colectiv.
Feedbackul este crucial în educație, deoarece le oferă elevilor informații despre punctele lor forte și punctele slabe, îi ajută să își stabilească obiective și îi motivează să se îmbunătățească. Într-un studiu realizat de Hattie și Timperley (2007), s-a constatat faptul că feedbackul a avut un efect puternic asupra rezultatelor elevilor. Studiul a arătat, de asemenea, că feedbackul a fost mai eficient atunci când a fost specific, s-a concentrat pe sarcină mai degrabă decât pe individ și a fost oferit în timp util.
Un feedback eficient îi ajută pe elevi să dezvolte abilități de autoreglare, care sunt esențiale pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Potrivit lui Zimmerman (2000), elevii care reușesc să se autoregleze sunt cei care sunt capabili să își stabilească obiective, să își monitorizeze progresul și să își ajusteze strategiile în funcție de necesități. Feedbackul joacă un rol esențial în acest proces, deoarece le oferă elevilor informații despre progresul lor și îi ajută să își ajusteze strategiile de învățare în consecință.
Cum poate fi utilizat eficient feedbackul?
• Pentru a fi eficient, feedbackul trebuie să fie specific, oportun și să se concentreze pe sarcină și nu pe individ. Hattie și Timperley (2007) au constatat că feedbackul care se concentrează mai degrabă pe sarcină decât pe individ a fost mai eficient, deoarece i-a ajutat pe elevi să înțeleagă cum se pot îmbunătăți.
• De asemenea, pentru a fi eficient, feedbackul trebuie să fie oportun. Potrivit lui Hattie și Timperley (2007), feedbackul care este oferit imediat după finalizarea sarcinii este mai eficient decât cel care este întârziat. Feedbackul în timp util îi ajută pe elevi să facă legătura între feedback și sarcină și să-și amintească ce au făcut bine și ce trebuie să îmbunătățească.
• Un alt factor important pentru un feedback eficient este specificitatea. Feedbackul trebuie să fie specific și să se concentreze pe sarcina sau comportamentul evaluat. De exemplu, în loc să spună foarte bine, un profesor ar putea spune ai explicat cu foarte multe detalii argumentul în compunerea ta, iar asta câștigă atenția cititorului.
Feedbackul este o componentă esențială a unei educații eficiente. Acesta îi ajută pe elevi să își înțeleagă punctele forte și punctele care poate să le îmbunătățească, să își stabilească obiective și să își dezvolte abilități de autoreglare. Feedbackul este cel mai eficient atunci când este specific, se concentrează asupra sarcinii și nu asupra individului și este oferit în timp util. Profesorii și educatorii ar trebui să se străduiască să ofere un feedback eficient pentru a-i ajuta pe elevi să își atingă potențialul maxim.
Resurse utile:
Hattie, J., & Timperley, H. (2007). Puterea feedback-ului. Review of Educational Research, 77(1), 81-112. doi:10.3102/003465430298487
Zimmerman, B. J. (2000). Obținerea autoreglementării: O perspectivă cognitivă socială. În M. Boekaerts, P. R. Pintrich, & M. Zeidner (Eds.), Handbook of self-regulation (pp. 13-39). San Diego, CA: Academic Press.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:feedback