De ce să facem atâtea teme?!
Viața școlară a copiilor este plină de oportunități de învățare, de creștere și de socializare, dar cuprinde, totodată, și multe provocări. Dorința părinților și adulților responsabili de a le oferi tot mai multe contexte complexe de dezvoltare vine însoțită de o serie de beneficii directe asupra formării școlare a copiilor, dar și cu o încărcare a orarelor elevilor. Sarcinile de lucru primite pentru acasă reprezintă ocazia perfectă pentru a exersa noile abilități învățate la curs, pentru a își reîmprospăta cunoștințele și sunt o parte importantă din parcursul educațional al copiilor. Cu toate acestea, atunci când temele pentru acasă provoacă frustrare și duc la un sentiment de copleșire și suprasolicitare, pot avea un impact negativ asupra capacității copilului de a se concentra și de a reține informațiile.
Specialiștii punctează importanța exercițiilor pentru acasă, însă încurajează abordarea acestora cu mentalitatea potrivită astfel încât elevii să înțeleagă rolul acestora și să se organizeze eficient. Iată aici câteva sfaturi pentru a îi ajuta pe cei mici să își construiască un ritm sănătos de realizare a temelor și proiectelor.
Abilitățile de time management sunt esențiale
Gestionarea timpului este importantă pentru a evita stresul provocat de temele pentru acasă. Planificarea timpului de care copiii au nevoie pentru a își face temele sau proiectele, poate face ca ceea ce pare o sarcină copleșitoare să devină mult mai puțin stresantă. Este valoros ca elevii să își seteze un anumit moment, dimineața devreme, după-amiaza, în fiecare zi, în funcție de orarul școlar, pentru a lucra la temele pentru acasă. Folosiți un calendar sau un planificator școlar pentru a evidenția datele limită ale proiectelor și pentru a îi ajuta pe cei mici să se organizeze mai bine.
Găsiți un loc potrivit pentru studiu
Rezolvarea temelor într-un spațiu de lucru potrivit poate crește productivitatea și poate conduce, automat, spre performanțe mai bune. Studiul într-o poziție inconfortabilă, într-un spațiu aglomerat și zgomotos sau înconjurat de dispozitive digitale sunt piedici în realizarea proiectelor într-un timp eficient.
Odihna: elementul secret pentru a atinge performanța
Lipsa odihnei conduce la un nivel scăzut de productivitate și energie. Copiii au nevoie de un somn calitativ pentru o dezvoltare armonioasă și pentru a își atinge potențialul. În orarul copiilor activitățile școlare trebuie echilibrate cu activități de recreere, activități în aer liber împreună cu familia și prietenii.
Alimentație sănătoasă pentru corp sănătos
Există o legătură dovedită între ceea ce mâncăm și cât de bine funcționează creierul nostru. Memoria, capacitatea de învățare și stările emoționale sunt influențate de alimentele pe care alegem să le consumăm, iar pentru a avea cele mai bune performanțe avem nevoie de o dietă sănătoasă.
Învățând cum să gestioneze volumul de teme, de exerciții și proiecte, abordându-le cu încredere și entuziasm, copilul va dezvolta obiceiuri mai bune de învățare și va atinge performanța.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:teme, ken academy