De ce este valoros să ascultăm ceea ce copiii au să ne transmită?
Viețile noastre sunt în continuă transformare, jonglând între muncă, treburi casnice, sprijinirea procesului de dezvoltare al copiilor și activitatea generală a vieții de zi cu zi, împreună cu o multitudine de solicitări de timp și atenție. Printre toate acestea, unul dintre cele mai importante și frumoase lucruri pe care le punem pe lista de „TO DO” este timpul petrecut în familie. Atât copiii, cât și adulții au nevoie să creeze legături semnificative în cadrul familiei, să se simtă în siguranță, apreciați și iubiți. Atunci când comunicăm eficient unii cu ceilalți și ne ascultăm activ, suntem mai empatici și mai atenți unii la nevoile celorlalți. De cele mai multe ori, copiii se confruntă cu emoții puternice pe care nu știu să le gestioneze încă și situații în fața cărora nu știu să răspundă. Este esențial să îi sprijinim în acest proces de creștere și să îi ascultăm, să înțelegem ce și cum gândesc, ce simt și ce își doresc pentru a le acorda sprijinul adecvat.
Ascultarea activă presupune angajarea deplină în conversația cu interlocutorul, fără a ne pierde focusul, a întrerupe sau a judeca. Pentru a articula ceea ce gândesc, copiii au nevoie de răbdare și timp; este valoros să le oferim spațiu pentru a pune cap la cap propriile idei, fără intervenția noastră subiectivă. Atunci când copiii se simt ascultați și înțeleși, este mai probabil să asculte cu atenție și să încerce să înțeleagă ceea ce părinții, prietenii, profesorii încearcă să le transmită înapoi. Cercetătorii din domeniul psihologiei copilului, subliniază faptul că atunci când copiii sunt ascultați, au loc o serie de modificări pozitive în dezvoltarea lor.
Atunci când ascultăm ceea ce copiii au de spus, legătura dintre noi și aceștia devine mai puternică
Ascultând ceea ce copiii au de spus, le arătăm că informațiile pe care ei le transmit sunt importante, iar acest lucru va consolida încrederea copilului în cei dragi, dar și în forțele proprii. Ascultându-i cu răbdare, implicându-ne activ în conversație și acordându-le suficient timp pentru a se exprima în ritmul lor, le construim un refugiu pentru a se exprima și pentru a-și găsi propria voce, ceea ce reprezintă un aspect foarte important pentru dezvoltarea lor.
Copiii reușesc să comunice mai bine
Atunci când copiii simt că opiniile, gândurile și sentimentele lor sunt apreciate, este cel mai probabil ca ei să continue să le împărtășească cu cei apropiați, formând un obicei sănătos pe care să îl păstreze și practice și ulterior, în adolescență și viața adultă. Prin nenumăratele ocazii de împărtășire de idei, copiii vor ajunge să își găsească mai ușor cuvintele pentru a descrie ceea ce simt, a explica ceea ce gândesc sau își doresc.
Copiii își dezvoltă, indirect, abilitățile sociale
Dacă părinții, profesorii sau alți adulți responsabili oferă exemple de bune practici în ceea ce privește comunicarea, atunci cu siguranță, copiii le vor prelua și aplica în relațiile lor de prietenie actuale și ulterioare. Atunci când comunicăm constant cu cei mici, îi ajutăm să înțeleagă cum funcționează lumea exterioară și îi sprijinim, în mod indirect, să practice ascultarea activă și comunicarea eficientă în relațiile lor sociale, îi sprijinim să învețe cum să coopereze mai bine în interacțiunile sociale, să fie prieteni buni, să accepte perspective diferite de ale lor și să își comunice ideile.
Stima de sine a copiilor devine mai puternică
Acordându-le timpul și atenția noastră totală, copiii se simt valorizați. Atunci când copiii simt că sunt o prioritate pentru, stima lor de sine crește. Totodată, potrivit cercetărilor, familiile care petrec în mod constant timp împreună fără a fi deranjate de telefoanele mobile și de tehnologie au copii care sunt bine adaptați și sunt mai puțin predispuși să se confrunte cu sentimentele de anxietate pe parcursul vieții lor.
Este important să ne punem în locul copiilor, să le ascultăm ideile creative și poveștile, să rămânem cu o atitudine flexibilă și să construim relații armonioase și sănătoase împreună cu aceștia. Credem cu tărie că ascultarea este unul dintre cei mai importanți pași în promovarea unei creșteri și dezvoltări sănătoase, care este necesară pentru a obține succes în mediul școlar și dincolo de acesta, dar și pentru dezvoltarea generală a copiilor.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:comunicare, copii