De ce este importantă încrederea în forțele proprii?
Stima de sine, sau conceptul de imagine de sine, influențează modul în care copiii abordează sarcinile, stabilesc relații cu cei din jur și se implică. Atunci când cei mici își construiesc o imagine a sinelui sănătoasă și conștientizează care sunt punctele lor forte și ce pot face cu acestea, nivelul lor de efort și entuziasm este ridicat, iar performanțele sunt și ele influențate pozitiv.
O mare parte din concepția de sine a unui copil se dezvoltă încă din perioada timpurie. Atât părinții, cât și profesorii, îi pot sprijini pe cei mici în procesul de dezvoltare a abilităților academice necesare pentru a își atinge potențialul, dar și în procesul de conturare a unei imagini de sine sănătoase. Cu mentalitatea și atitudinea potrivită, greșelile pot fi privite drept oportunități de învățare și pot fi mai încrezători în forțele proprii.
Suntem înconjurați de tot felul de provocări și, dacă ne cunoaștem, pe de-o parte, superputerile, dar și punctele la care putem să ne îmbunătățim, reușim să găsim strategii care să se potrivească pentru noi.
Ajutându-i pe copiii noștri să-și dezvolte stima de sine, le oferim:
- încrederea de a face față provocărilor.
- încrederea de a cere ajutor dacă au nevoie de el.
- încrederea de a înțelege că greșelile te ajută să te dezvolți.
- capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor.
- capacitatea de a forma relații sănătoase.
- inteligența de a avea respect pentru ei înșiși.
- conștientizarea faptului că au control asupra vieții lor.
Încrederea și stima de sine sunt două componente complementare care influențează semnificativ dezvoltarea copiilor. Atunci când copiii se simt în siguranță în raport cu ceilalți și confortabil în mediul în care își desfășoară activitățile, vor avea o stare generală de bine. Aceste lucruri se vor reflecta în încrederea pe care copiii o au în forțele proprii și în stima de sine, care va fi una pozitivă.
© https://www.mindfulmazing.com/20-self-esteem-activities-for-kids/
Cand sunt încrezătorii, copiii recunosc și știu care sunt punctele lor forte și sunt mai disponibili în a încerca lucruri noi. O stimă de sine pozită reprezintă o parte importantă a încrederii în forțele proprii, iar când o stimă de sine este pozitivă, copiii se acceptă pentru ceea ce sunt și își doresc să îmbunătățească lucrurile care sunt de îmbunătățit la ei. Deși aceste două componente sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă, uneori sunt greu de întreținut, chiar și pentru adulți. Ne comparăm cu cei din jur și suntem influențați de emoțiile pe care le traversăm, iar asta poate modifica nivelul de încredere pe care îl avem în noi înșine. Este important să le subliniem copiilor faptul că fiecare persoană este unică în felul ei, că ne definesc lucruri diferite, aparținem unor culturi variate, avem valori și principii diferite și suntem buni în diverse domenii. Este natural să ne uităm la cei din jur, însă este mult mai important să ne focusăm atenția pe atingerea celei mai bune versiuni pentru noi înșine, fără să ne raportăm constant la ceilalți.
Dobândirea încrederii în forțele proprii este un proces îndelungat, iată câteva informații utile și relevante despre cum îi putem ajuta pe cei mici să aibă o stimă de sine ridicată și o mai mare încredere în forțele proprii.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:incredere, forte proprii