De ce este important să ne antrenăm creativitatea?
Cultivarea creativității a fost și rămâne în continuare una dintre cele mai interesante provocări cu care orice sistem de educație se intersectează. Creativitatea presupune o gândire „out of the box”, o combinație aproape inimaginabilă între distractiv, element de noutate și disciplină.
Știm despre creativitate că nu este un proces liniar. Știm că a fost și rămâne un subiect de actualitate în literatura de specialitate, că există mituri pe care le-am creat în jurul acestei tematici și pe care ulterior le-am demontat. Mai știm despre creativitate că este esențială pentru dezvoltarea copiilor. Iată de ce: activitățile creative pot influența dezvoltarea copiilor prin sprijinirea nevoilor lor sociale, emoționale, fizice și cognitive.
Specialiștii în educație spun că beneficiile activităților creative asupra dezvoltării copiilor includ perfecționarea abilităților motorii fine, dezvoltarea neuronală, rezolvarea problemelor și abilitățile de concentrare. Psihologii subliniază faptul că activitățile creative îi pot ajuta pe copii să își exprime, să proceseze și să își înțeleagă emoțiile, să își dezvolte încrederea în propriile idei, să fie mai vocali și deschiși spre nou.
Creativitatea-obicei sănătos pentru viața de zi cu zi
- Activitățile creative ajută la dezvoltarea intelectuală și cognitivă a copiilor
Atunci când sunt creativi, copiii își activează și antrenează abilități precum rezolvarea de probleme, imaginația, concentrarea și gândirea critică. Prin explorarea diferitelor materiale și instrumente, prin descoperirea de noi concepte și tehnici, copiii își pot dezvolta și aplica ideile în nenumărate feluri. Copiii își exersează aceste abilități și le transferă, ulterior, și în alte domenii ale vieții lor.
- Activitățile creative îi ajută pe copii în gestionarea emoțiilor
Identificarea corectă a emoțiilor, exprimarea și gestionarea acestora este provocatoare pentru copii. Este posibil ca aceștia să experimenteze sentimente noi și să nu știe să răspundă în fața acestor trăiri. Prin intermediul picturii, scrisului, muzicii sau teatrului, copiii reușesc să se descarce, să descopere lucruri noi despre ei înșiși și să aibă un control asupra reacțiilor emoționale.
- Activitățile creative influențează pozitiv abilitățile sociale
Înțelegerea faptului că fiecare persoană este diferită, marchează o etapă importantă de învățare pentru copii. Activitățile creative reprezintă oportunitatea de a le arăta celor mici că alții pot face lucruri diferite, chiar și cu aceleași resurse.
Derularea unei activități creative este, de asemenea, o modalitate excelentă de a ajuta la construirea de prietenii și de a întări legăturile sociale între copii, între copii și părinți, între copii și profesori.
Activitățile care includ cântatul, dansul, actoria, desenul, crearea de machete, sunt toate modalități excelente de a ajuta la formarea de prietenii.
- Prin intermediul activităților creative ne antrenăm răbdarea
Odată ce activitatea creativă este finalizată, copiii vor avea un sentiment imens de realizare și vor învăța că munca și dedicarea sunt foarte bine răsplătite. Lucrurile bine făcute necesită timp și, deși poate fi tentant pentru copii să grăbească procesul sau să renunțe atunci când lucrurile nu urmează planul trasat inițial, cu timpul, nivelul de răbdare al copiilor va crește.
- Concentrarea devine cel mai bun prieten al copilului
Creativitatea deschide apetitul pentru noi experiențe și activități, antrenează răbdarea și perseverența copiilor și îi ajută să își dezvolte propriile idei. Pentru toate acestea, copiii au nevoie de concentrare. Concentrarea este o abilitate care nu se învață peste noapte; se dezvoltă pe parcurs. Pentru unii copii, la început, poate fi o reală provocare să rămână angajați în activitățile creative o perioadă îndelungată. Prin exercițiu și având în minte un scop final, micii artiști în devenire se vor concentra asupra viziunii lor. Exersarea concentrării și a focalizării le va fi benefică în toate domeniile vieții și într-o gamă largă de subiecte.
A-i lăsa pe copii să se joace și să se exprime este important pentru dezvoltarea lor, nu doar din punct de vedere fizic și emoțional, ci și social și intelectual. Creativitatea îi ajută pe copii să se înțeleagă pe ei înșiși, fiind o formă valoroasă de exprimare de sine, să-și înțeleagă gândurile, sentimentele și să se exprime.
Mai jos, unul dintre cele mai faimoase discursuri TED, un discurs despre creativitate și despre de ce este ea esențială pentru dezvoltarea copiilor. Sir Ken Robinson, expert în educația creativă, susține faptul că fiecare copil are o capacitate creativă excepțională. Ceea ce se întâmplă este că, din păcate, de cele mai multe ori, nu susținem suficient acest potențial creativ al copiilor și, ca o consecință acesta se diminuează considerabil sau dispare. Este esențial să oferim copiilor cât mai multe oportunități să își manifeste creativitatea și să îi ajutăm să înțeleagă că au nevoie de această competență în toate aspectele vieții lor.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:creativitate, ken academy