Curiozitatea: combustibil care alimentează apetitul pentru învățare
Curiozitatea ar trebui să ne însoțească în permanență, de-a lungul întregii vieți, fiind combustibilul care alimentează apetitul pentru învățare. Curiozitatea îi ajută pe copii să învețe eficient și să găsească răspunsuri pentru întrebările pe care le au.
Potrivit lui Elizabeth Bonawitz, cercetător în domeniul științelor cognitive, curiozitatea acționează precum un filtru pe care îl punem peste lume pentru a ajuta mintea să decidă la ce informații să fie atentă.
„Este un răspuns fiziologic care ajută la impulsionarea
acțiunii și la luarea deciziilor pentru a sprijini învățarea”.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că putem „încuraja” curiozitatea ca trăsătură – dar putem crea situații care să stimuleze și să ghideze curiozitatea unei persoane. Curiozitatea poate fi corelată cu o gamă largă de comportamente adaptative importante; cercetările demonstrând faptul că un nivel ridicat de curiozitate conduce la rezultate sociale mai sănătoase, toleranță ridicată în fața sentimentelor de anxietate și performanțe mai bune în domeniul școlar și profesional.
Curiozitatea este un răspuns natural la informațiile cu care ne intersectăm.
Părinții, profesorii și formatorii pot genera mai multe contexte specifice care să provoace curiozitatea pentru anumite tipuri de informații. Atunci când copiii simt că explicația sau înțelegerea lor este insuficientă, vor căuta, în mod natural, informații suplimentare. Este esențial să înțeleagă cum funcționează lumea înconjurătoare și să își antreneze gândirea critică. Copiii trebuie să învețe să genereze predicții și ipoteze despre lume prin întrebări adaptate, asupra unui fenomen specific.
Curiozitatea îi ajută pe copii să învețe eficient. Ea este un detector de noutăți, determinându-i să explice neașteptatul și să rezolve incertitudinea.
Întrebările sunt instrumente ale curiozității
Copiii învață folosind toate simțurile; cu toate acestea, ei doresc să afle și despre lumea non-fizică, despre lucruri pe care nu le pot atinge și simți. Punerea de întrebări îi ajută să afle mai multe despre lumea nevăzută. Discuțiile despre toate acestea trebuie susținute cu un limbaj adaptat vârstei copiilor și abordate cu o atitudine deschisă. În calitate de părinți, profesori sau adulți responsabili în viața copiilor, putem face cel puțin trei lucruri pentru a încuraja curiozitatea celor mici. În primul rând, să oferim răspunsuri satisfăcătoare la întrebările pe care copiii le adresează. Cercetările privind curiozitatea demonstrează faptul că familiile în care sunt încurajate întrebările sunt familii flexibile care promovează învățarea pe tot parcursul vieții. În al doilea rând, este esențial ca „drumul curiozității” să aibă două sensuri – părinții și profesorii curioși cresc copii entuziasmați să descopere noi lucruri. Întrebările simple de tipul „Ce este gheața?” se pot extinde în discuții ample și experimente interesante pentru copii. Plecând de la exemplul anterior, putem să îi încurajăm să folosească un cronometru și să observe cât timp durează ca gheața din palmă să se topească și să le stimulăm dorința de descoperire.
Este important să le arătăm copiilor faptul că explorarea lumii este o trăsătură valoroasă și că trebuie să și-o formeze prin propriile lor acțiuni și explorări.
Copiii sunt curioși în mod natural și par să vrea să știe totul despre lumea din jurul lor. Oferirea copiilor posibilitatea de a fi curioși și de a explora mediul înconjurător este importantă pentru dezvoltarea și bunăstarea lor. Copiii curioși au mai multe șanse să învețe și să rețină informații, să rămână implicați și să aibă rezultate mai bune la școală. Curiozitatea va deschide întotdeauna uși și vă va conduce pe căi noi și interesante, pline de aventură și învățare.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:curiozitate, abilitati, copii