Cum vorbim despre bani în cuplu
Atunci când ai o relație serioasă, compatibilitatea se extinde și la capitolul bani. Un subiect care poate genera multe divergențe, ce duc chiar până la despărțire. Așadar, cum să discutăm corect despre bani în cuplu?
Multe dintre alegerile și comportamentele pe care le adoptă oamenii sunt influențate de trăsăturile de personalitate, de vise, emoții, experiențe.
Din punct de vedere financiar, ne pot conduce către o personalitate cheltuitoare sau către una predominant strângătoare (până la înrudirea cu Hagi Tudose).
De exemplu, studiile arată că persoanele extraverte au tendința de a alege câștiguri mai mici, dar imediate, în loc să amâne câștigul pentru a primi ceva mai consistent.
Extraverții, fiind mai sensibili la recompense, sunt mai degrabă înclinați să cheltuiască impulsiv, să dețină și să utilizeze cardurile de credit, să economisească mai puțin.
La tipul de personalitate se adaugă, cu siguranță, și modelele parentale, care ne amprentează maniera în care ne gestionăm finanțele.
Dacă am văzut în copilărie că părintele prefera să nu vorbească despre bani sau ascundea adevărul despre situația financiară a familiei, ne este natural să reproducem acel comportament.
Evită speculațiile
Din cauza faptului că în România nu a existat o educație financiară, subiectul bani fiind considerat tabu, ne e dificil și nefiresc să-l aducem noi în discuție.
În plus, dificultatea de a aborda acest subiect e cauzată și de faptul că banii simbolizează lucruri diferite pentru fiecare dintre noi: putere, control, siguranță, iubire, etc. Parcă am vrea ca lucrurile să se subînțeleagă de la sine.
Însă realitatea nu e așa! Un studiu realizat în 2016 (TD Bank Love and Money Survey 2016) arată că 80% dintre cuplurile care vorbesc despre bani cel puțin o dată pe săptămână, sunt mai fericite.
Mai mult chiar, 42% dintre respondenții din același studiu au menționat că cea mai mare greșeală din punctul de vedere al finanțelor a fost să nu vorbească mai din timp cu partenerul despre bani.
Comunicarea este cea care unește, lipsa ei îndepărtează sau, și mai rău, lasă spațiu speculațiilor, scenariilor minții. Desigur, provocarea este să o facem blând și constructiv, fără a ne identifica cu tiparele mentale moștenite sau fără a fi conduși de propriile frici.
Odată ce ne debarasăm de credința că este un subiect rușinos, îl putem aborda natural, organic, mai ales când ne aflăm la începutul relației.
Desigur, în etapa aceasta, putem să ne legăm firesc de situații care apar: partenerul a făcut o alegere financiară diferită față de cum ai fi făcut-o tu, când începi să vorbești despre propriile obiective și dorințe etc.
Odată ce cuplul devine așezat și începem să avem planuri comune – locuim împreună, ne cumpărăm o mașină, plecăm într-o vacanță – trebuie să ne alocăm spațiu și timp în agenda comună pentru a discuta despre bani.
Este un subiect serios, care trebuie abordat serios. Așa cum nu te poți aștepta ca o afacere să funcționeze dacă nu urmărești veniturile și cheltuielile sau nu ai obiective clar definite, nici liniștea financiară a familiei nu poate funcționa.
Așa că, recomandarea este să discutăm și să lucrăm la un buget comun. În egală măsură, mi se pare esențial ca, atunci când simțim un disconfort legat de comportamentul financiar al partenerului, să abordăm blând și transparent subiectul, printr-un dialog conștient.
Să împărtășim ce a trezit acel lucru în noi înșine și ce avem nevoie să se modifice în viitor. Accentul în discuție nu trebuie pus pe acuzarea celuilalt, ci mai degrabă pe ce am simțit eu și pe ce mi-aș dori să schimbe.
Doar prin împărtășire și comunicare/ascultare se pot vindeca, transforma, construi modele financiare sănătoase proprii fiecărui cuplu. Până la urmă, cuplul nu înseamnă două venituri puse cap-la-cap și cheltuite ca atare, ci două vieți.
Discutați despre bani și obiceiurile financiare
Atitudinile interioare și așteptările despre cum ar trebui să se întâmple ceva sunt cele care ne pot sabota relația de cuplu. De exemplu, creștem cu idei preconcepute precum:
bărbatul trebuie să câștige mai mult decât femeia; bărbatul trebuie să invite femeia și să acopere cheltuielile; nu vorbim despre bani; banii sunt un subiect tabu și murdar; nu spunem niciodată câți bani avem;
dacă avem o problemă financiară, nu vorbim despre ea. Acestea sunt doar tipare mentale arhaice, moștenite sau preluate din societate. Banii reprezintă un motiv des de ceartă sau de despărțire a cuplurilor.
Mai precis, lipsa banilor poate zgudui din temelie o relație. Soluția? Transparența în comunicare, deschiderea de a descoperi și asculta viziunea partenerului sunt elemente-cheie și în acest aspect al relației.
Doar cunoscând și îmbrățișând tiparele mentale ale fiecăruia, le putem transcende și putem construi ceva al nostru, al cuplului, împărtășit conștient de ambii parteneri.
Adeseori, la începutul relației, suntem atât de îndrăgostiți și amețiți de partener, încât nici nu ne punem întrebări despre situația financiară.
Și, de asemenea, suntem într-o etapă în care amândoi avem tendința de a cheltui fără măsură: pe haine, ieșiri la restaurant, coafor, etc., indiferent de câți bani avem sau nu.
Cuplurile, mai ales cele aflate la început de drum, sunt refractare în a discuta despre bani, din teama de a nu părea lacome, prea serioase prea devreme sau, pur și simplu, pentru că li se pare nepoliticos să întrebe despre aceste aspecte personale.
Ceea ce cumva și este… până în momentul în care devii un cuplu așezat, cu perspective de viitor și planuri comune. Iar banii, ca orice alt aspect precum carieră, vise, povești de viață etc., reprezintă un subiect ce trebuie explorat direct.
Este important să descoperim obiceiurile de cheltuire și economisire ale partenerului. Astfel, îl putem întreba: ce reprezintă banii pentru tine? Pe ce îți place să îi cheltuieși?
Cum îi cheltuiești? Ai datorii? Ce credințe ai despre bani? Cum îți administrezi bugetul? Acestea sunt doar exemple de întrebări, însă fiecare își alege stilul propriu.
Să fii sincer despre cât câștigi, care sunt cheltuielile tale fixe, care sunt veniturile de care dispui, pentru ce sunteți amândoi dispuși să economisiți sau cum vă gândiți să cheltuiți, sunt teme esențiale într-o relație pe termen lung.
Se poate întâmpla ca doi oameni care au obiceiuri de cheltuire-economisire complet diferite, să formeze totuși un cuplu reușit. O abordare pentru ei este respectarea individualității fiecăruia dintre parteneri.
Acest aspect se traduce din punct de vedere financiar prin: contul nostru comun, contul meu, contul tău. Această strategie poate fi de ajutor și în cazul în care un partener câștigă semnificativ mai mult decât celălalt.
Articol scris de Carmen Iorgulescu, coordonator KEN Academy, pentru Psychologies.ro
Etichetă:bani, cuplu, educatie financiara