Cum să îi învățăm pe cei mici despre gesturile de bunătate?
„Bunătatea ajută la sănătatea mentală a copiilor, la creșterea rezilienței lor, precum și la atingerea performanței maxime”, spune psihologul educațional Michele Borba, autoarea cărții Thrivers: The Surprising Reasons Why Some Kids Struggle and Others Shine. Când copiii au 3, 4 și 5 ani, este un moment bun pentru a începe să purtăm discuții despre bunătate și ce rol joacă ea în viața noastră de zi cu zi. Prima etapă atunci când le explicăm copiilor despre gesturile de bunătate constă în setarea unui cadru bazat pe: „Ne purtăm cu ceilalți oameni așa cum am spera să fim tratați noi înșine”. Odată cu înaintarea în vârstă și creșterea nivelului de maturitate, copiii pot înțelege faptul că tratăm oamenii așa cum este cel mai bine pentru ei, chiar dacă este diferit de ceea ce este cel mai bine pentru noi.
Studiile științifice au demonstrat de-a lungul timpului faptul că bunătatea aduce un număr mare de beneficii fizice și emoționale. Copiii au nevoie de o doză semnificativă de căldură și apreciere pentru a înflori ca indivizi sănătoși, fericiți și echilibrați. Patty O’Grady, doctor și expert în domeniul neuroștiinței, al învățării emoționale și al psihologiei pozitive, cu o atenție specială acordată domeniului educațional, consideră că „bunătatea, în ansamblul ei, produce schimbări esențiale prin experimentare”. Copiii și adolescenții nu învață să practice bunătatea doar gândindu-se la ea și vorbind despre ea. Bunătatea se învață cel mai bine prin simțirea ei, astfel încât să o poată reproduce. Bunătatea este o emoție pe care elevii o simt, iar empatia este o forță pe care o împărtășesc.
5 motive pentru a promova bunătatea acasă și la școală
- Copii sunt mai fericiți
Știința explică faptul că sentimentele de bine pe care le trăim atunci când suntem amabili sunt produse de endorfine care activează zone ale creierului asociate cu plăcerea, conexiunea socială și încrederea și care, automat, cresc nivelul de stare de bine și energie.
- Creșterea acceptării din partea colegilor
Cercetările pe această temă au stabilit că bunătatea ne crește capacitatea de a forma conexiuni semnificative cu ceilalți. Studiile demonstrează faptul că atunci când elevii sunt amabili și fericiți, se bucură de o mai mare acceptare din partea colegilor.
- Sănătate îmbunătățită și mai puțin stres
Este larg documentat faptul că a fi amabil poate declanșa o eliberare a hormonului oxitocină, care are o serie de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, deoarece poate crește semnificativ nivelul de fericire al unei persoane și poate reduce stresul. Mai recent, însă, s-a descoperit că acesta joacă un rol semnificativ în sistemul cardiovascular, ajutând la protejarea inimii.
- Sentiment mai mare de apartenență și o mai bună stimă de sine
Studiile arată că oamenii experimentează un sentiment de „helper’s high” (concept asociat cu o stare pozitivă ca urmare a serviciului dezinteresat față de ceilalți) atunci când faci o faptă bună, un val de endorfine care creează un sentiment de mândrie de durată, de bunăstare și un sentiment de apartenență îmbogățit. Chiar și micile acte de bunătate se pare că ne sporesc sentimentul de bunăstare, ne cresc energia și ne dau un sentiment minunat de optimism și de valoare de sine.
- Sentimente sporite de recunoștință
Atunci când copiii fac parte din proiecte care îi ajută pe alții mai puțin norocoși decât ei, acest lucru le oferă un adevărat simț al perspectivei și îi ajută să aprecieze lucrurile bune din propria lor viață.Bunătatea este o valoare esențială care ne ajută să stabilim relații armonioase cu cei din jur, iar atunci când îi ajutăm pe cei mici să exerseze această valoare în cât mai multe contexte, îi ajutăm să își atingă potențialul și să crească armonios. La cursurile KEN Academy, pentru că promovăm această valoare, le povestim copiilor despre donație și despre de ce ar trebui să sprijinim o cauză nobilă sau să îi ajutăm pe cei care nu au la fel de multe posibilități.
Ne dorim să punem în practică gesturile mici de bunătate, cât mai mult posibil, și să construim o lume mai bună, împreună!
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:bunatate, recunostinta