Cum să-i explici copilului tău despre problemele financiare
Indiferent de vârsta pe care o are, a-l învăța pe copil despre bani este important deoarece atunci când va deveni adult șansele de a se confrunta cu o situație stresantă din punct de vedere financiar sunt mari. A ști cum să o gestioneze, indiferent că este vorba de o recesiune națională sau de un caz personal, este extrem de util. Chiar dacă deciziile financiare importante sunt luate de obicei între adulți, în anumite circumstanțe poate ar fi util pentru micuțul tău să fie și el implicat în discuție.
Stresul economic este real și își poate pune amprenta nu doar asupra ta, ci și asupra copiilor tăi.
Asociația Americană de Psihologie (AAP) a constatat că în timpul crizei financiare sau pandemiei, peste 90% dintre copii au fost conștienți de faptul că părinții lor erau stresați, după modul în care aceștia se comportau.
Printre cele mai importante subiecte pe care le poți discuta cu copilul tău se numără economisirea banilor, donații către organizații caritabile, cheltuieli înțelepte și existența unor fonduri de economii de urgență.
Pentru a te asigura că aceste conversații și lecții despre bani sunt eficiente, există anumite lucruri pe care le poți face. În acest articol vei afla cum să definești problemele financiare ca cel mic să le înțeleagă, cum să sincronizezi conversațiile corect și cum să te asiguri că lecțiile despre bani sunt memorate de acesta.
Important de știut
Este recomandat să-i vorbești copilului tău despre problemele financiare pe măsură ce acestea apar și să te folosești de astfel de momente pentru a-l învăța lecții importante despre bani.
- Creează un plan cu privire la momentul și modul în care vei vorbi cu copilul tău despre dificultățile financiare.
- Alege un moment în care ai toată atenția micuțului și utilizează un ton adecvat.
- Adaptează ceea ce spui la vârsta copilului tău și nu te teme să-l implici, de exemplu, la întocmirea bugetului lunar.
Când să vorbești cu copilul tău
A vorbi despre problemele financiare în familie nu este ceva ce trebuie făcut din senin. Ia în considerare un moment și un loc care să arate gravitatea situației, dar care să-i permită copilului tău să se simtă confortabil. Diminețile fără griji înainte de școală sau ora de poveste înainte de culcare nu sunt probabil cele mai bune momente pentru a vorbi despre bani.
În schimb, gândește-te să discutați în weekend, când cel mic nu este grăbit de agitația școlii sau a activităților. De exemplu, înainte să luați cina în familie, când sunteți pe cale să începeți o seară amuzantă de jocuri sau când aveți de parcurs un drum lung cu mașina.
Cum să vorbești cu copilul tău
Abordarea unui subiect delicat precum problemele financiare poate fi o provocare, însă este important să procedezi cu atenție.
- Înțelege informațiile pe care le vei transmite copilului tău: Înainte de a vorbi cu micuțul tău despre dificultățile financiare, asigură-te că știi cu adevărat despre ce vorbești. De exemplu, dacă discuți despre volatilitatea din cadrul pieței bursiere și despre cum afectează aceasta țara în prezent, ar trebui să te documentezi din timp. Sau, dacă un membru al familiei tocmai și-a pierdut locul de muncă, asigură-te că înțelegi circumstanțele și că ești pregătit să te exprimi în termeni pe care copilul tău îi poate înțelege.
- Atenție la limbaj: Cuvintele pe care le rostești au impact. Dacă banii îți provoacă un nivel ridicat de stres, povestește-i micuțului ce a cauzat stresul și cum vă afectează familia. Chiar dacă copilul își dă seama când se întâmplă ceva, nu știe întotdeauna motivul. Folosește acest moment pentru a-i explica situația într-un mod clar.
- Ia în considerare tonul folosit: Uneori, conversațiile serioase îl pot speria pe micuțul tău, făcându-l să creadă că a făcut ceva greșit. Fii amabil și empatic, astfel încât copilul să se simtă confortabil să pună întrebări. Reasigură-l că, deși ești serios, ceea ce se întâmplă nu este din vina lui.
- Continuă conversația: Dacă te confrunți cu o serie de probleme financiare, o singură conversație s-ar putea să nu fie suficientă. Dacă ți-ai pierdut locul de muncă și i-ai comunicat acest lucru copilului tău, sărbătoriți o victorie atunci când obții un nou loc de muncă. Dacă trebuie să vă mutați din cauza unui job sau apare o oportunitate de nerefuzat, informează-l și pe micuț despre această schimbare. Nu te opri la o singură conversație: lasă-l să învețe să aibă încredere în tine pe măsură ce îi transmiți informații importante.
- Pregătește-te pentru dialog: Lasă-l pe copil să pună întrebări și nu te teme să îi răspunzi, chiar dacă nu știi răspunsul pe loc. Găsește răspunsuri cât mai practice și distractive și nu te teme să-i spui “nu știu” – uneori este tot ce ai, iar el va ști asta.
Oricare ar fi modul de comunicare, a-l învăța pe micuțul tău despre problemele financiare și ce soluții există îl poate ajuta pe viitor, când va deveni adult.
Etichetă:educatie financiara