Cum să dezvolți și să păstrezi obiceiuri sănătoase
Toată lumea vrea să mănânce bine, să facă exerciții fizice și să aibă suficient somn și relaxare. Cu toate acestea, de multe ori, ne abatem de la această cale, alegând să mai stăm o oră în fața ecranului pentru a termina un task, să mâncăm ceva care se pregătește rapid sau să sărim cu totul peste prânz sau cină. Activitățile nesănătoase, cum ar fi consumul de fast food și statul până la ore foarte târzii, pot cauza o serie de probleme. Copiii își însușesc obiceiurile care se întâmplă la ei în familie. Copiii care nu mănâncă și nu dorm bine se pot simți obosiți pe parcursul zilei și demotivați.
Este momentul să (re)stabilim obiceiuri sănătoase pentru noi și pentru familiile noastre:
Nutriție echilibrată:
O dietă bine echilibrată este esențială pentru corpurile în creștere și mințile în dezvoltare. Încurajați copiii să consume o varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate. Limitați-le consumul de gustări și băuturi dulci, promovând alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, nucile și apa.
Activitate fizică regulată:
Timpul de joacă activă ar trebui să facă parte integrantă din rutina unui copil. Implicați-i în activități adecvate vârstei, cum ar fi sportul, mersul pe bicicletă, înotul sau pur și simplu joaca în aer liber. Activitatea fizică nu numai că întărește mușchii și oasele, dar îmbunătățește și sănătatea cardiovasculară și sporește abilitățile cognitive.
Somn suficient:
Somnul adecvat este crucial pentru creșterea și dezvoltarea unui copil. Stabiliți o rutină consistentă la culcare și asigurați-vă că aceștia dorm numărul de ore recomandat în funcție de vârsta lor. Odihna suficientă ajută la reglarea dispoziției, îmbunătățește concentrarea și stimulează sistemul imunitar.
Practici de igienă:
Predarea unor obiceiuri de igienă adecvate asigură menținerea unei bune sănătăți și igiene pentru copii. Încurajați rutina regulată de spălare a mâinilor, de îngrijire orală și de îmbăiere. Explicați-le importanța igienei personale în prevenirea răspândirii bolilor și menținerea unui mediu curat.
Bunăstarea emoțională:
Promovați inteligența emoțională prin crearea unui mediu de sprijin pentru copii pentru a-și exprima deschis sentimentele și gândurile. Încurajați comunicarea pozitivă, ascultarea activă și empatia.
Stabiliți așteptări realiste
Un alt motiv pentru care oamenii se străduiesc să-și mențină obiceiurile sănătoase este că încearcă să facă prea multe, prea repede. În loc să se acomodeze ușor cu o rutină de exerciții fizice, de exemplu, ei pornesc un antrenament intens din prima zi. Este greu să găsești motivația de a continua atunci când ești obosit și inflamat.
Dacă doriți să îmbunătățiți condiția fizică a familiei, alegeți activități care se potrivesc cu stilul de viață și programul tuturor. Decideți cât timp vreți să dedicați fiecărei activități și apoi începeți cu pași mici. De exemplu, dacă doriți să faceți împreună o plimbare de treizeci de minute de câteva ori pe săptămână, începeți cu o plimbare de zece minute.
Vestea bună este că, cu cât vă țineți mai mult de obiceiurile sănătoase, cu atât mai ușor devine. Copiii au nevoie de rutine bune și sănătoase și de exemple pe care să le urmeze, iar o familie care urmează obiceiuri sănătoase, rămâne sănătoasă.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:obiceiuri sanatoase, sanatate