Cum să dezvoltăm abilitățile de rezolvare de probleme: metode și tehnici
Copiii se confruntă în fiecare zi cu o varietate de situații și probleme, de la dificultăți academice, probleme pe terenul de sport, tensiuni cu prietenii sau colegii și dificultăți în gestionarea propriilor emoții și gânduri. Cu toate acestea, puțini dintre ei au o strategie potrivită pentru depășirea acestor momente și reușesc să reacționeze echilibrat în fața acestora. Abilitățile de rezolvare de probleme sunt esențiale pentru derularea activităților de zi cu zi, pentru antrenarea unei mentalități flexibile cu focus pe creștere și dezvoltare și pentru atingerea obiectivelor.
Cei 5 pași ai rezolvării problemelor
Atunci când copiii cunosc mecanismele de rezolvare pentru anumite situații, ei au o claritate și reușesc să acționeze mai eficient și încrezător pentru a rezolva situația traversată. În literatura de specialitate, cercetătorii punctează următoarele 5 etape în vederea rezolvării problemelor:
Identificați problema
Primul pas spre rezolvare unei situații problematice este să reușim să o identificăm. Simpla enunțare cu voce tare a problemei poate face o mare diferență pentru copiii care se simt blocați.
Elaborați cel puțin cinci soluții posibile
Aici, un brainstorming despre posibilele modalități de rezolvare a problemei este cel mai util lucru pe care îl puteți face împreună cu cei mici. Subliniați faptul că nu este necesar ca toate soluțiile să fie neapărat idei bune (cel puțin nu în acest moment). Copiii înțeleg din acest exercițiu că trebuie să privească situația din mai multe perspective și să fie creativi în găsirea unor răspunsuri.
Avantajele și dezavantajele fiecărei soluții
Este valoros să fie identificate și notate potențialele consecințe pozitive și negative pentru fiecare soluție identificată.
Alegeți o soluție
După ce copilul a evaluat posibilele avantaje și dezavantaje, trebuie să aleagă cea mai potrivită soluție.
Soluția identificată trebuie testată
Este valoros pentru cei mici să înțeleagă faptul că nu există o rețetă magică pentru rezolvarea problemelor, însă fiecare idee identificată drept posibilă soluție trebuie testată. De asemenea, este important pentru cei mici să accepte că rezultatele pe care le obțin după aplicarea soluției pot fi diferite de ceea ce își doresc, iar acest lucru să îi conducă spre reluarea procesului.
Rezolvarea problemelor pentru copii de 3 – 6 ani
Una dintre cele mai importante părți ale rezolvării de probleme pentru copii este gestionarea emoțiilor. Adesea, atunci când copiii se confruntă cu provocări care îi frustrează și supără, s-ar putea să nu reușească să își gestioneze aceste trăiri puternice. Este important ca înainte de orice, cei mici să reușească să își proceseze și să își controleze emoțiile.
Rezolvarea problemelor pentru copiii de 6 – 9 ani
Până la vârsta de 9 ani, copiii reușesc să își regleze sistemul emoțional și să își orienteze în mod conștient atenția asupra rezolvării situațiilor. Este o idee grozavă să îi ajutăm pe copii să găsească rădăcina problemei.
Rezolvarea problemelor pentru copiii de 9-11 ani
Copiii de la această vârstă sunt mai bine pregătiți să rezolve problemele pe cont propriu. Cu toate acestea, problemele nu fac decât să se mărească pe măsură ce creștem, iar soluțiile lor devin la fel de complexe și ele. O modalitate excelentă de a rezolva o problemă dificilă este să o împărțim în pași ușor de gestionat și mai mici.
Problemele sunt numeroase în viața noastră. De la probleme de matematică la probleme emoționale, situații alambicate cu cei din jur sau în orice domeniu. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să învățăm să le abordăm eficient. Abilitățile de rezolvare a problemelor construiesc încrederea în sine și stima de sine la un copil, îi antrenează atenția și creativitatea și îl pregătește pentru situații reale din viața de zi cu zi atât pe plan profesional și școlar, cât și pe plan personal.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:rezolvare probleme, abilitati de gandire