Cum le vorbim copiilor despre eșec?
Eșecul reprezintă o lecție foarte importantă în creșterea umană și este inevitabil. Dacă copiii nu învață cum să tolereze eșecul, aceștia pot fi vulnerabili la anxietate și stres, ceea ce duce adesea la reacții emoționale greu de controlat. De asemenea, când nu înțeleg rolul educativ al eșecului și se întâlnesc cu schimbări de plan sau obstacole, pot fi tentați ca să renunțe cu totul.
Abilitățile necesare pentru a face față eșecului sunt o parte crucială a succesului. Dacă acceptăm eșecul în viața copiilor și îi sprijinim să devină cea mai bună versiune a lor, îi ajutăm automat să construiască calități sociale și emoționale care durează o viață întreagă – perseverență, imagine de sine pozitivă, încredere în sine, autocontrol, gândire axată pe rezolvarea problemelor, autosuficiență, concentrare și răbdare.
Eșecul face parte din viața noastră, iar dacă copiii au ocazia de a eșua sau de a face greșeli, efectele se vor simți asupra structurii personalității lor.
Eșecul trebuie privit drept o oportunitate de a îi ajuta pe copii să fie mai rezilienți. După un eșec, copilul poate fi copleșit de emoții, dezamăgit și demotivat, iar aceste trăiri sunt naturale și firești. Cu toate acestea, trebuie să discutăm cu cei mici și să îi ajutăm să înțeleagă ce a mers bine, ce putea fi îmbunătăți și ce ar face diferit dacă ar lua procesul de la început, pentru a avea succes. Stabiliți obiective care, conturați împreună un plan.
Eșecul reprezintă o parte importantă a procesului de învățare, iar copiii s-ar putea împrieteni cu greșelile dacă ar înțelege faptul că fiecare dintre noi este unic și are calități, talente și pasiuni diferite. Fără greșeală nu există evoluție. Fiecare greșeală pe care o facem este o experiență educațională, iar fiecare succes pe care îl atingem este construit pe o fundație de erori și corecții. Atunci când eșuăm, dobândim experiență și este esențial să împărtășim aceste lucruri și cu cei mici.
Perseverența joacă un rol esențial și, în cele din urmă, copilul va atinge rezultatele dorite. De cele mai multe ori, exemplele sunt esențiale, copiii înțelegând astfel că toată lumea dă greș, chiar și cei mai mari antreprenori.
Oferiți-le o poveste despre un moment în care o personalitate celebră a întâlnit eșecul și care, ulterior, prin perseverență și curaj, a atins succesul (un exemplu în acest sens:povestea LEGO).
A le permite copiilor libertatea de a eșua nu este ceva natural pentru majoritatea părinților. Avem tendința de a dori să intervenim și să rezolvăm lucrurile, dar dacă ne retragem și îi lăsăm să se poticnească din când în când, încurajându-le eforturile, îi vom ajuta de fapt să dezvolte o mentalitate de creștere.
Dr. Carol Dweck, cercetător și autor al cărții Mindset: Noua psihologie a succesului (Dweck, 2006) discută despre copiii care par de fapt să iubească eșecul pentru că le oferă noi oportunități de dezvoltare. O parte a experienței umane constă în a învăța din lucrurile care ne provoacă. Dacă vrem să reușim cu adevărat în lucrurile importante din viața noastră, cum ar fi cariera și relațiile, trebuie să experimentăm de la o vârstă fragedă cum este să eșuezi. Trebuie să știm că eșecul inițial nu reprezintă sfârșitul călătoriei. Eșecul într-o etapă timpurie a eforturilor noastre ne poate învăța lecții importante care, în cele din urmă, conduc la un succes incredibil.
“Am eșuat iar și iar și iar în viața mea și de aceea am reușit.” – Michael Jordan
Michael Jordan, unul dintre cei mai mari sportivi din lume, a discutat despre importanța perseverenței și a rezilienței, atât pe teren, cât și în afara lui. Realizările sale legendare și munca sa asiduă l-au transformat într-unul dintre cei mai influenți jucători de baschet din toate timpurile. S-a născut campion? Nu. A ales să depună efort și să lucreze neobosit pentru a își atinge obiectivele. A acceptat eșecul ca parte a traseului său.
Faceți din eșec un moment de învățare. Atunci când un copil eșuează, există o mare oportunitate pentru părinți de a preda abilități de gândire critică, cum ar fi rezolvarea problemelor, autoreglarea și deschiderea de spirit. Încercați să vă ajutați copilul să își dea seama ce ar putea fi făcut data viitoare pentru un potențial succes.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:esec, educatie antreprenoriala