Ce trebuie să știe cel mic despre bani, în funcție de vârstă
În prezent, educația financiară joacă un rol important în dezvoltarea celui mic deoarece va învăța să se descurce bine din punct de vedere financiar, va ști să țină un buget și să investească în viitorul lui.
Un studiu din 2018 privind capacitatea financiară arată că educația despre bani și tot ce ține de ei a fost corelată cu un comportament financiar mai bun, cum ar fi economisirea. Concluzia raportului este că: “49% dintre respondenții care au studiat mai mult de 10 ore de educație financiară raportează că au cheltuit mai puțin decât au câștigat, comparativ cu 36% dintre cei care au învățat mai puțin de 10 ore”.
Deși nu este niciodată prea târziu să studiem, cu cât deprindem mai devreme elementele financiare, cu atât mai mare este impactul pe termen lung. Mai jos sunt prezentate câteva metode pentru a-i învăța pe copii despre finanțe la orice vârstă.
Copiii încep să învețe din momentul în care se nasc. Inițial, această învățare se bazează pe imitație, cum ar fi să urmeze exemplul părinților pentru a zâmbi, să se uite după diverse obiectele și să rostească primele cuvinte. Ei învață și preiau obiceiurile.
Puteți începe de când sunt mici, dându-le un exemplu bun pe care să îl urmeze mai târziu. Printre obiceiurile pe care le vor prelua se numără plata facturilor la timp și rezistența la cumpărăturile impulsive. Atunci când discutați cu copilul despre deciziile pe care le luați, acesta va învăța cum să ia hotărâri mai bune cu privire la ce să cumpere (sau să nu cumpere).
Preșcolari și copiii de grădiniță
În timp ce micuții de această vârstă s-ar putea să nu-și dea seama de valoarea banilor, ei ar trebui să înțeleagă necesitatea de a plăti pentru marfă. Copiii învață din experiențele împărtășite, așa că îi puteți lua la cumpărături pentru a înțelege acest proces. Pentru a-l face mai tangibil, lăsați cărțile de credit acasă și folosiți bani cash.
Până la vârsta de 7 ani, ne dezvoltăm comportamente financiare de bază, potrivit unui raport al Universității din Cambridge. Înainte de a crede că micuții sunt deja în urmă, gândiți-vă că au abordat deja elementele de bază: numărarea și schimbul.
-
- Numărarea: Aceasta începe cu simpla numărare a obiectelor, continuând cu numărarea banilor. Arătați-le copiilor diferitele tipuri de monede și bancnote, permițându-le să recunoască diferențele, să le grupeze și apoi să numere acel set specific.
- Schimbul: Una dintre cele mai grele lecții de învățat la această vârstă este că trebuie să renunțe la ceva pentru a face o achiziție, iar banii pot fi cheltuiți doar o singură dată. Pentru a învăța acest lucru, dați-i copilului o bancnotă pe care să o cheltuiască în magazin și concentrați-vă pe alegerea unui obiect pe care îl vrea cu adevărat. Copilul trebuie să dea acea bancnotă pentru a cumpăra obiectul și să experimenteze schimbul de bunuri.
De la clasa I la clasa a V-a
Cu o înțelegere de bază a puterii de cumpărare a banilor, elevul de școală primară probabil că acum își dorește mai mult. Este timpul să-i explicați cum să câștige bani, cum să-i economisească și ce sunt costurile de oportunitate.
- Câștigarea banilor: Le puteți crea celor mici o listă cu sarcini ușoare pe care să le îndeplinească și pentru care aceștia să primească o anumită sumă de bani. Acest lucru îi învață lecția supremă în finanțe: este nevoie de muncă pentru a câștiga bani.
- Economii: Este timpul pentru o pușculiță sau poate un borcan transparent ce îi permite copilului să vadă cum crește numărul de bancnote și monede în timp. Ajută la consolidarea beneficiilor economisirii.
De asemenea, este important să le explicați de ce economisiți: nevoile pe termen scurt, obiectivele pe termen lung și constituirea unui fond de urgență. Oferiți scenarii pentru a explica cum economisiți și de ce. Onestitatea îi va ajuta să învețe și să aprecieze finanțele din lumea reală.
- Costul de oportunitate: Un elev de clasa a cincea ar trebui să fie capabil să înțeleagă costul de oportunitate, chiar dacă nu folosiți acest termen. Costul de oportunitate reprezintă pierderea unui câștig potențial din alte alternative atunci când se alege o singură alternativă. Vă puteți ajuta copilul să înțeleagă cumpărarea impulsivă versus obiectivele pe termen lung. Este o luptă constantă pe care începem să o învățăm în această etapă. Explicați-i diferența dintre nevoi și dorințe și cum să le prioritizeze. Cu toții am făcut cândva cumpărături impulsive, dar trebuie să învățăm să le recunoaștem și să le limităm.
Clasa a șasea până la clasa a opta
În această perioadă puteți stabili o mulțime de principii excelente privind banii pentru elevul de gimnaziu. Următoarele etape se concentrează pe extinderea acestor concepte de bază cu venituri, buget și mulțumire.
- Venituri: Până la școala gimnazială, puteți avea o conversație cu copilul despre necesitatea de a găsi o carieră care să-i susțină pentru o viață întreagă. Explorați diferite opțiuni de locuri de muncă și discutați atât despre responsabilitățile lor, cât și despre salariul acestora. De asemenea, poate fi o ocazie bună de a le explica de ce salariul nu este suma adusă acasă. Explicați-le despre impozite, asigurări sociale, prime de asigurare și alte deduceri din salariu.
- Elaborarea bugetului: Deși copilul nu are nevoie de un buget personal chiar acum, este o idee bună să învețe cum să stabilească unul. Includeți-l în elaborarea bugetului, cerându-i contribuția la deciziile financiare, cum ar fi planificarea meselor pentru bugetul de alimente.
- Mulțumire și dăruire: “Alexandru și-a luat un telefon nou. Și eu am nevoie de unul!” Este ușor să ne comparăm cu alții, iar pentru preadolescenți și adolescenți, presiunea este și mai mare. Copiii de această vârstă trebuie să învețe mulțumirea – să fie mulțumiți cu ceea ce au, mai degrabă decât să încerce să țină pasul cu ceilalți colegi. Chiar mai bine, ei trebuie să învețe să aprecieze ceea ce au. Dacă nu o fac deja, copiii ar trebui să înțeleagă beneficiile de a da înapoi și de a face donații în scopuri caritabile. Voluntariatul sau donarea de obiecte este o lecție bună pentru noi toți.
Elevii de liceu
Adolescenții caută și au nevoie de noi niveluri de independență. Nu trece mult timp până când vor fi pe cont propriu. Multe dintre lecțiile din această etapă sunt experiențe directe cu un cont curent și cu bugetarea pentru facultate.
- Conturi personale: Fiecare adolescent trebuie să știe cum să echilibreze un cont curent. Conturile personale arată capacitatea de a se descurca cu finanțele. În timp ce un cont curent este tot ce are nevoie un adolescent din punct de vedere tehnic, este o idee bună să deschideți și un cont de economii (dacă nu ați făcut-o deja), astfel încât să poată include depozite în ambele conturi și să vadă pe viu impactul dobânzii compuse.
- Carduri de credit: Societatea noastră se bazează foarte mult pe cardurile de credit, care pot avea avantajele lor. Cu toate acestea, ele pot include comisioane și dobânzi ridicate, cu atât mai mult pentru cei cu un istoric de credit limitat sau fără istoric de credit. Adolescenții trebuie să învețe care sunt pericolele cardurilor de credit și cum să le folosească cu înțelepciune. Învățați-i să achite soldul și să evite să cumpere lucruri pe care nu le pot achita în fiecare lună. Cercetați împreună cardurile de credit pentru studenți și veți descoperi care este cel mai potrivit pentru adolescent.
- Plata pentru facultate: Costul facultății crește vertiginos, la fel ca și datoria studenților. Pe măsură ce vă pregătiți pentru următorul pas, comparați împreună costurile și discutați cum veți plăti pentru facultate. Nu toți liceenii trebuie să meargă la facultate, iar unele școli sunt mult mai scumpe decât altele. Împreună cu opțiunile de facultate, cercetați bursele și împrumuturile disponibile. Deciziile pe care le luați acum vă vor influența restul vieții.
Învățarea modului de a gestiona banii este un proces care durează toată viața. Cu toate acestea, cu cât copilul adoptă mai repede o serie de obiceiuri financiare, cu atât are mai multe șanse de a atinge succesul financiar.
Etichetă:obiceiuri financiare, bani