„Ce mă fac? M-am plictisit!”
„Mami, tati…m-am plicitsit…” Sună cunoscut?
Atunci când copiii aduc în discuție plictiseala, avem tendința să „rezolvăm” această situație și să le oferim alternative de activități structurate, diferite fragmente de citit sau chiar puțin timp pe telefon sau tabletă. Cu toate acestea, specialiștii punctează faptul că plictiseala poate fi chiar benefică în viața copiilor, ajutându-i pe aceștia să înțeleagă ce le place și ce nu, ce îi stimulează și spre ce tipuri de activități să se orienteze pe viitor.
Copiii au nevoie de timp pentru ei înșiși – pentru a se deconecta de la bombardamentul lumii exterioare, pentru a visa cu ochii deschiși, pentru a-și urmări propriile gânduri și ocupații și pentru a-și descoperi interesele și talentele personale.
Indiferent de vârsta copiilor, este util să stăm de vorbă și să discutăm despre interesele și pasiunile lor. În funcție de ceea ce le place sau de ceea ce vor să exploreze, putem găsi împreună o serie de activități și să ne setăm împreună obiective pe termen scurt și lung. Copiii mici au nevoie, de obicei, de o serie de activități relativ scurte din care să aleagă, iar „meniul” lor de alegeri poate include lucruri precum proiecte artistice sau practicarea sportului afară. Copiii mai mari se pot ocupa de proiecte mai lungi, cum ar fi plantarea unor semințe sau pregătirea unei prezentări despre un subiect interesant. Aceste tipuri de proiecte îi antrenează pe copii să fie mai organizați, îi învață cum să împartă o sarcină în etape și cum să se organizeze. Copiii mai mari au nevoie să iasă și ei în aer liber, așa că exersarea abilităților sportive ar putea fi o metodă de a scăpa, pe termen scurt, de plictiseală. Copiii ar putea alege, de asemenea, timp pentru a se dedica unei cărți dintr-o serie preferată.
„Plictiseala îi ajută pe copii să dezvolte abilități valoroase” – spune Stephanie Lee, psiholog în cadrul Centrului de Tulburări de Comportament de la Child Mind Institute. Plictiseala îi ajută pe copii să dezvolte toleranța față de experiențele mai puțin ideale. Prin experiențele zilnice, viața ne cere să ne gestionăm frustrările și să ne reglăm emoțiile atunci când lucrurile nu merg așa cum vrem noi, iar plictiseala este o modalitate excelentă de a învăța această abilitate.
Plictiseala îi ajută, de asemenea, pe copii să dezvolte strategii de planificare, abilități de rezolvare a problemelor, flexibilitate și abilități de organizare.
Plictiseala stimulează creativitatea, imaginația, stima de sine și gândirea originală. Cheia este să îi ajutăm pe copii să învețe cum să își gestioneze plictiseala, astfel încât să își dezvolte independența și să se simtă stăpâni pe propria fericire și bunăstare. Cum anume putem face asta?
Copiii au nevoie de experiențe cât mai variate, derulate treptat, într-un interval de timp extins. Joaca cu piesele de lego ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și la orientarea spațială, jocurile împreună cu ceilalți îi învață pe cei mici să colaboreze, să accepte părerile diferite și să își regleze emoțiile, iar activitățile creative fac loc exprimării libere. învățând De asemenea, copiii trebuie să fie activi din punct de vedere fizic. Corpurile lor sunt concepute pentru a se mișca, iar dacă nu o fac, le este mai greu să își mențină atenția și să rămână într-o stare de bună dispoziție.
Trebuie să abordăm cu entuziasm plictiseala copiilor și să le oferim spațiul și resursele necesare pentru a își construi propriile activități.
Ajutând copiii să privească plictiseala ca pe o oportunitate de a face ceva, ei vor încerca activități noi, vor dezvolta o mai bună toleranță la frustrare, vor învăța cum să ia inițiativa și să se distreze singuri, vor dobândi strategii de planificare și abilități de rezolvare a problemelor, își vor crește perseverența, își vor spori încrederea în sine și se vor cunoaște mai bine.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.