Ce facem când greșim?
Greșelile declanșează, de cele mai multe ori, emoții puternice: ne simțim rușinați sau jenați atunci când le facem, dezamăgiți sau frustrați. Cu toate acestea, dacă suntem sinceri, constatăm că din greșeli putem să ne preluăm adevărate lecții. Învățarea se întâmplă atunci când primim ajutor pentru a ne înțelege greșelile și consecințele lor și sprijin pentru a face corecțiile necesare.
Este normal să facem greșeli sau să nu reușim să ne atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus. Dar poveștile personale sau explicațiile pe care ni le creăm despre aceste greșeli sunt cele care contează pentru cum ne simțim și cum le gestionăm – în prezent și în viitor. Reformularea greșelilor ca oportunități din care putem învăța – mai degrabă decât ca fiind doar eșecuri – ne poate ajuta să ne simțim capabili și în control. Reformularea poate, de asemenea, să ne ajute să gestionăm mai eficient greșelile viitoare. Adulții îi pot ajuta pe copii să își dea seama cum să abordeze greșelile în mod constructiv prin modelarea acestui comportament. A vorbi deschis despre propriile greșeli poate fi o provocare, dar făcând acest lucru în mod regulat îi învață pe copii că greșelile sunt ceva din care trebuie să învățăm, mai degrabă decât ceva ce trebuie ascuns.
1. Vorbiți deschis despre greșeli
Împărtășiți despre un moment în care ați făcut o greșeală: ce s-a întâmplat, cum ați gestionat situația (chiar dacă nu a fost prea bine, la început) și ce ați învățat. Cel mai probabil, acest lucru va apărea în mod natural atunci când copiii se confruntă cu un eșec sau fac o greșeală și doriți să relaționați cu ei. De exemplu, dacă au picat la un test, puteți împărtăși o dată când ați picat și chiar voi un examen – ați putea împărtăși faptul că ați învățat să începeți să învățați mai devreme sau să cereți profesorului ajutor suplimentar înainte de următorul test.
2. Regândiți greșelile ca oportunități de învățare
Ați putea sublinia faptul că poate fi neplăcut să faceți o greșeală, dar încercați să rămâneți pozitiv și să reformulați greșelile ca oportunități de învățare. Să vorbești despre greșeli poate fi greu, dar cu un limbaj corect, acestea vor deveni în cele din urmă surse de inspirație, nu de rușine.
3. Identificați oportunitățile din jur
Una dintre cele mai bune modalități de a învăța ceva este să îl aplici în viața de zi cu zi. Așadar, încurajați-vă reciproc să observați greșelile din jurul vostru – și găsiți oportunități pentru a le rezolva. De exemplu, s-ar putea să observați că un prieten întârzie mereu la antrenamentul de fotbal pentru că amână alarma de prea multe ori. Cum putem soluționa aceast lucru?
4. Construiți o rutină
Vorbiți despre greșelile și lecțiile învățate în timpul activităților săptămânale, cum ar fi ora mesei sau activitățile de joacă. Dacă cei mici nu reușesc să identifice o situație în care s-au confruntat cu un eșec, împărtășiți un exemplu personal. Avem nevoie să îmbrățișăm greșelile și să găsim cele mai bune soluții pentru a le rezolva. La școală, acasă, în viața de zi cu zi putem să eșuăm în atingerea obiectivelor și este firesc să se întâmple și așa. Este valoros și imperios necesar să le tratăm cu deschidere și să ne preluăm lecții valoroase din aceste experiențe.
Etichetă:oportunitate, greseli