Câți bani de buzunar ar trebui să-i ofer copilului?
Cei mai mulți dintre noi își amintesc entuziasmul de a primi bani de buzunar în copilărie – bucuria de a umple pușculița și apoi emoția de a decide cum să-i cheltuim. Cu toate acestea, ca părinte, ideea de a da bani de buzunar propriului copil poate aduce un nou set de dileme și îngrijorări. Există o vârstă potrivită pentru ca ei să înceapă să primească bani de buzunar? Există o sumă corectă? Îi vor cheltui sau economisi cu înțelepciune?
Cu cât copiii noștri încep mai devreme să învețe bunele obiceiuri în ceea ce privește educația financiară, cu atât vor fi mai capabili să-și dezvolte o relație inteligentă cu banii. Un studiu realizat de Money and Pensions Service (MaPS) a arătat că mai puțin de jumătate (46%) dintre părinți vorbesc deschis cu copiii lor despre bani. Cu cât părinții sunt mai încrezători în gestionarea propriilor bani, cu atât este mai probabil ca ei să vorbească cu copiii lor decât cei care nu sunt încrezători în ceea ce privește banii (58% față de 33%). Oferirea de bani de buzunar copilului este ocazia perfectă de a-i învăța bunele obiceiuri financiare în familie. Iată câteva sfaturi practice și utile cu privire la acest subiect adesea controversat.
Cand este cel mai potrivit moment pentru a începe?
În cadrul unei cercetări, 75% dintre părinți au declarat faptul că au dat pentru prima dată bani de buzunar copiilor lor între cinci și șapte ani. Copiii încep să-și formeze obiceiurile financiare de la o vârstă fragedă, așa că, de îndată ce copilul poate număra și înțelege conceptul de a avea o anumită cantitate din ceva, atunci probabil că este pregătit să primească bani de buzunar.
Activitățile imaginare care îi poziționează pe cei mici în diferite ipostaze în care să folosească banii de jucărie, sunt un bun început. Apoi, pe măsură ce cresc, dacă îi cereți copilului să plătească pentru ceea ce cumpără, în magazine reale, banii și costul lucrurilor vor deveni un concept mai puțin străin. Studiile demonstrează faptul că acțiunile și caracteristicile părinților au un impact mult mai mare asupra abilităților financiare ale copiilor pe termen lung, decât orice alt tip de educație financiară. Vorbind cu cei mici despre bani și implicându-i în cumpăratul unor articole esențiale de zi cu zi, reprezintă o lecție esențială.
Câți bani de buzunar sunt suficienți?
Așadar, câți bani de buzunar ar trebui să-i dați copilului dumneavoastră? Ei bine, poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegeți este că, oricât de mult i-ați da, el ar dori întotdeauna mai mult, așa că nu vă lăsați influențat de comparațiile cu cât primesc prietenii lor sau de statisticile naționale. Factori de luat în considerare:
- Câți ani are copilul?
- Ce vă așteptați ca ei să plătească cu acești bani?
- Cât de mult vă puteți permite?
- Sfaturi privind cheltuielile
Simplul fapt de a primi în mod regulat banii proprii și de a putea decide cum să-i cheltuiască este vital în procesul prin care copilul devine independent din punct de vedere financiar. Discuțiile, activitățile și cursurile tematice sunt și ele piese de puzzle importante pentru a construi o alfabetizare financiară a copilului.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:bani de buzunar, pusculita