Care este legătura dintre bani, educaţie şi copiii noştri?
În vremuri în care peste 1.5 milioane de conturi bancare au fost blocate de Fisc, iar doi din trei români sunt îndatoraţi la bănci, România se situează sub media europeană în ceea ce priveşte cunoştinţele despre bani sau despre mecanismele economiei de piaţă. Indiferent dacă ne aflăm acasă sau la serviciu, dacă lucrăm cu vorbele sau cu cifrele, dacă traversăm o perioadă de criză economică sau de relaxare fiscală, chestiunile financiare fac parte din traiul de zi cu zi, ne dictează priorităţile şi influenţează calitatea vieţii noastre şi a celor dragi nouă. Iar existenţa unuia sau a mai multor copii în familia noastră face ca orice decizie să fie cu atât mai importantă. Copilul însuşi reprezintă cea mai importantă investiţie a oricărui părinte. În Statele Unite, suma medie pe care un părinte o investeşte în copilul său până când acesta se mută definitv de acasă este de 200 000 de dolari, iar în Germania peste 42% din finanţele unei familii sunt investite doar în educaţia copiilor. În România, astfel de date nu se cunosc încă, dar simţul comun ne spune că orice părinte ar trebui să îşi dorească ce este mai bun pentru viitorul micuţului său. Un tânăr informat şi conştient de oportunităţile sale va avea cu siguranţă mai multe şanse de a reuşi în viaţă. Dar a le oferi copiilor tot ceea ce-şi doresc nu este o reţetă viabilă pentru viitorul acestora, ci doar pentru a creşte un tânăr care consideră că totul i se cuvine şi că orice lucru poate fi obţinut fără efort.
Totuşi, niciodată nu este prea devreme să începi să-l înveţi pe cel mic faptul că „banii nu cresc în copaci”. Educaţia financiară poate intra în viaţa copilului în mod natural, fără prea mare efort din partea ta, dar cu rezultate şi efecte pe termen lung neaşteptat de bune.
Cum ar fi dacă atunci când micuţul tău de cinci ani îţi cere o anumită jucărie sau un gadget, i-ai spune că va putea obţine ceea ce îşi doreşte doar dacă va contribui cu jumătate din suma necesară achiziţionării respectivului obiect? Cel mai probabil, copilul tău va învăţa, cu această ocazie, ce înseamnă economisirea şi va cunoaşte sentimentul satisfacţiei de a putea cumpăra un anumit lucru cu banii puşi deoparte chiar de către el. Mai mult decât atât, va face un pas important către independenţă şi încrederea în sine atât de necesare în devenirea sa.
Etichetă:banii, copii, financiar, importanta banilor