Atunci când spunem povești, conectăm idei, evenimente și oameni!
Oamenii iubesc poveștile, se lasă conduși de fantastic sau de emoție, descoperă lucruri noi și se identifică cu istoriile altor personaje. În viața copiilor și a adulților, de-o potrivă, poveștile sunt mereu prezente. Este valoros să ne acordăm un moment și să ne conectăm și reconectăm cu lumea cuvintelor frumoase și să ne antrenăm imaginația în cât mai multe contexte. În literatura de specialitate, cercetătorii subliniază importanța poveștilor în procesul de dezvoltare armonioasă a copiilor, punctând faptul că poveștile contribuie la îmbunătățirea memoriei, dezvoltă abilitățile de înțelegere și conectare a ideilor, încurajează învățarea prin adresarea de întrebări și facilitează extinderea vocabularului.
Poveștile bune pot crea familiaritate și încredere, permițând cititorilor și ascultătorilor să pătrundă în universul acțiunii, să simtă, să învețe lucruri noi, să zâmbească, să fie entuziasmați, să exprime propriile gânduri.
Prin intermediul poveștilor, copiii învață despre cei din jurul lor, despre magie, prietenie, sentimente, despre universul fantasticului, dar și despre universul lor interior, descoperind propriile pasiuni și interese. Este valoros să îi încurajăm pe cei mici să citească și să își hrănească apetitul pentru învățare, să își folosească imaginația și creativitatea și să construiască propriile povești. Copiii aduc informații despre oameni, lucruri și locuri în joaca lor de zi cu zi. A citi împreună, a spune povești acasă, pe drum sau chiar a vizita biblioteca sunt doar câteva modalități de a petrece timp de calitate împreună. O bază bună pentru a îi ajuta pe cei mici să înțeleagă lumea din jurul lor este să ne folosim de situațiile cotidiene; să le includem în jocurile noastre cu povești, să le folosim drept exemple și să le explicăm pe înțelesul copiilor.
Creativitatea, imaginația și curiozitatea un trio esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor!
Poveștile stârnesc imaginația copilului, stimulează curiozitatea, creativitatea și vizualizarea.n Antrenează, de asemenea, abilitățile de vorbire și de ascultare, ajutându-i pe copii să își dezvolte abilitățile lingvistice și gândirea, iar acest lucru este o parte inseparabilă a procesului de învățare, a comunicării și a interacțiunilor sociale. Copiii absorb multe cuvinte pe care le vor folosi de-a lungul primilor ani de viață! Fie că le spunem sau le citim din cărți, poveștile sunt una dintre modalitățile prin care copiii învață să se bucure de lectură.
Toți copiii iubesc poveștile! Imaginile minunate, ideile, locurile și creaturile ilustrate în cărți îi captivează. Pe lângă faptul că este distractivă, arta de a povesti oferă nenumărate beneficii care ajută la dezvoltarea în primele etape ale copilăriei.
Copiilor, mici sau mari, le place să asculte povești. Ei încearcă să imite atributele personajelor și situațiile din povești în viața lor reală. Prin urmare, putem spune că, povestirea poate avea un impact uriaș asupra atributelor copiilor. Așadar, este valoros să definim valorile pe care dorim să le transmitem copiilor, să selectăm poveștile care să corespundă acelor valori și să argumentăm, astfel încât să dezvoltăm trăsături precum onestitatea, veridicitatea, recunoștința, curajul, înțelepciunea și multe altele.
Prin intermediul poveștilor, copiii își dezvoltă un coeficient emoțional și își antrenează empatia! Poveștile ne ajută în realizarea conștientizării și, în același timp, îmbunătățește inteligența emoțională și controlul asupra propriilor emoții. Actul de a spune povești îl poate învăța pe copil să devină mai atent față de cerințele individuale și ale celorlalți. În timpul activității de ascultare și înțelegere, copiii dezvoltă, în mod indirect, capacitatea de a gândi pentru ceilalți și de a se pune în locul lor.
Ascultarea unor povești bine definite le dezvoltă vocabularul; ceea ce le influențează direct discursul ulterior. De asemnea, din seria beneficiilor directe pe care poveștile le aduc în viața copiilor, punctăm faptul că ele îi ajută pe cei mici să își antreneze memoria și simțul critic.
Atunci când cititul sau creatul poveștilor devine un obicei în familie, starea de bine generală de acasă se va îmbunătăți pentru că poveștile aduc oamenii împreună. Voi ce ați citit în ultima perioadă împreună cu cei mici?
Etichetă:povesti, storytelling, copii