Ascultarea activă: element esențial pentru viața de zi cu zi
Ascultarea activă este o abilitate transversală și presupune acordarea unei atenții depline interlocutorului, încercarea de a înțelege întregul mesaj transmis și încurajarea unei conversații pozitive.
Ascultarea activă are loc atunci când receptorul îmbină o serie de elemente verbale și nonverbale în procesul de ascultare. Afirmațiile, parafrazarea și punerea de întrebări sunt toate semne verbale de ascultare activă. Semnele non-verbale includ zâmbetul, mișcarea capului, postura, contactul vizual și evitarea tuturor distragerilor.
Abilitățile de ascultare activă aduc multe beneficii în viața noastră de zi cu zi; pe lângă o mai bună înțelegere a mesajelor, cercetările demonstrează faptul că persoanele care reușesc să asculte activ pot, de asemenea, să comunice mai eficient și să fie mai rapizi în găsirea unor strategii. De asemenea, a fi un ascultător activ arată un caracter bun, angajament și este o componentă esențială pentru secolul al XXI-lea.
Ascultarea activă, în sens larg, înseamnă să fii atent la vorbitor și să asculți pentru a înțelege, nu pentru a răspunde.
Aceasta include, de asemenea, concentrarea completă asupra vorbitorului, cu un minim de distragere a atenției, din respect și din intenția de a învăța. În școală, un exemplu de ascultare activă ar fi ca un elev să își aștepte rândul și să ia în considerare ce au de spus colegii săi înainte de a-și spune părerea într-o discuție asupra unui proiect.
Există patru elemente-cheie ale ascultării active. Toate acestea ne ajută să ne asigurați că îl auzim pe celălalt și că acesta știe că ascultăm ceea ce spune.
- Atenția este orientată către emițător
Este important să îi acordăm vorbitorului toată atenția noastră. Urmărim povestea sau șirul ideilor, evităm să ne lăsăm distrași de alți factori și evităm întreruperile. De asemenea, este recomandat să evităm conversațiile secundare.
- Ascultăm folosindu-ne întreg corpul
Pentru a transmite emițătorului faptul că noi îl ascultăm este important să ne folosim și să ne adaptăm limbajul corporal și gesturile. Dăm din când în când din cap, zâmbim și menținem un contact vizual. Postura corpului ar trebui să fie deschisă și primitoare.
- Parafrazarea
Filtrele noastre personale, presupunerile, judecățile și convingerile noastre pot distorsiona ceea ce auzim. În calitate de ascultător, rolul nostru este de a înțelege ceea ce se spune. Acest lucru poate necesita să reflectăm la ceea ce se spune și să punem întrebări deschise. Reflectați asupra celor spuse și, pentru clarificări suplimentare, parafrazăm, utilizând propoziții de tipul „Înțeleg că…”, „Situația pe care ai traversat-o presupune…” etc.
- Punerea de întrebări deschise
Întrebările deschise au rol clarificator și demonstrează dorința noastră de a înțelege subiectul discutat. Uneori, o întrebare deschisă este singura modalitate de a colecta răspunsurile de care avem nevoie. Într-o situație care necesită o contextualizare, o descriere complexă și o explicație, un răspuns simplu de tip Da/Nu sau un răspuns cu alegere multiplă nu va fi suficient. De exemplu, atunci când cerem cuiva să explice o decizie, întrebările deschide aduc mai multe clarificări.
Este nevoie de multă concentrare și determinare pentru a fi un ascultător mai bun. Practicarea tehnicilor de ascultare activă îi va ajuta pe copii să devină mai buni comunicatori și să își dezvolte abilități de ascultare pe care le vor folosi toată viața. Iată aici mai multe informații utile despre ascultarea activă.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.