Adevăr în Social Media
Conform reglementărilor europene, copiii nu au voie să aibă conturi în social media până la vârsta de 13 ani. Excepție fac TikTok-ul, cu limita de vârstă de 12 ani, și YouTube Kids. Cu toate acestea, cei mai mulți copii sunt online începând cu vârsta de 7 ani. Iar jocuri precum Fortnite intră tot în categoria “social media”.
“Copilul meu nu folosește rețelele sociale.” – este primul neadevăr pe care și-l spun părinții. Social media face parte din viețile noastre și este aici să rămână pentru mult timp. Așa că, dacă cei mici sunt deja prezenți online, cea mai bună soluție este să învețe să folosească în siguranță, corect și relevant platformele pe care sunt prezenți.
Social media vine cu o mulțime de beneficii, dar și cu o mulțime de minciuni, de care părinții și copiii ar trebuie să fie conștienți atunci când accesează internetul.
Ce le ascund copiii părinților?
- 22% ascund timpul petrecut online
- 14% ascund site-urile vizitate
- 12% ascund jocurile și filmele nepotrivite
- 4% ascund că sunt hărțuiți online
- 3% ascund că hărțuiesc online
- 5% ascund că împărtășesc date sensibile
- 5% ascund că descarcă ilegal
- 7% ascund că vorbesc cu persoane nepotrivite în social media
De aceea, întotdeauna o discuție sinceră cu cei mici va reuși să rezolve o parte dintre neadevăruri.
Social media știe și învață totul despre noi: numele, data nașterii, limba folosită, fusul orar, numărul de telefon, adresa de email, nivelul de educație, locația, modelul de telefon, joburile, rețeaua de telefonie, rețeaua de internet sau date despre rude și prieteni.
Toate aceste informații pot fi folosite împotriva noastră și a copiilor, dacă nu știm să ne protejăm.
Ce sunt “deepfakes”?
Deepfake-urile, cunoscute și ca “media sintetice”, sunt fotografii sau clipuri video manipulate prin inteligență artificială într-un mod care le face greu de detectat. Practic, sunt copii ale unor persoane care există, realizate atât de real, încât par adevărate.
Deepfake-urile sunt folosite pentru a manipula și șantaja persoane publice sau pentru a influența opinii în mediul online.
La începutul anului 2020 erau peste 15.000 de astfel de deepfakes online. Iar numărul lor crește pe măsură ce evoluează inteligența artificială și social media.
Editare excesivă
Odată cu apariția aplicațiilor gratuite de editare foto, din ce în ce mai multe persoane au început să-și manipuleze aspectul și să-l expună în social media ca fiind real. Manipularea poate fi realizată și pentru locuințe, vacanțe sau orice altceva.
De aceea, este foarte important ca cei mici să urmărească persoane autentice, care creează conținut real și relevant.
Minciuni
În social media nu există nicio metodă prin care poți verifica dacă cineva spune sau nu adevărul. Oricine poate comenta orice. Iar copiii sunt cei mai expuși acestor minciuni.
Influencerii și creatorii de conținut sunt plătiți pentru a promova anumite produse și servicii, iar totul depinde de cât de credibili sunt. Dacă au o comunitate puternică, unită și autentică, sunt mai puține șanse să încerce să o manipuleze spunând neadevăruri.
Copiii trebuie să treacă informația prin propriul filtru, pentru a reuși să identifice care sunt informațiile reale și care nu.
Probleme de securitate
Social media vine și cu o mulțime de probleme de securitate:
- conturi sparte
- parole furate
- identități furate
De aceea, este esențial:
– să se cunoască setările de securitate ale aplicațiilor online folosite;
– să nu se includă data nașterii, vârsta sau locul nașterii în profilul de social media;
– să nu se publice planurile de vacanță;
– să nu se publice adrese, numere de telefon sau adrese de mail;
– să se verifice toate aplicațiile externe;
– să nu se dea curs cererilor de plată venite din surse nesigure.
Ce înseamnă furt de identitate?
Este una dintre cele mai comune probleme din online și apare atunci când cineva îți copiază fotografiile și informațiile din cont și le folosește pentru a se da drept tu pentru a obține diverse foloase. Ar putea cere bani în numele tău sau ar putea trimite mesaje urâte prietenilor tăi.
Atunci când te confrunți cu această situație, este important să raportezi persoana care ți-a furat identitatea, iar dacă lucrurile nu se rezolvă, poți merge chiar și la poliție.
Atenție la prădătorii online!
În social media, oricine poate fi oricine. De exemplu, un bărbat de 50 de ani se poate da drept o fetiță de 10 ani fără să fie prins.
De aceea, este important ca cei mici să nu răspundă cererilor de prietenie ale persoanelor pe care nu le cunosc și să-și anunțe părinți dacă acestea le trimit semnale nepotrivite.
Mesaje false și date furate
Copiii trebuie să știe că prietenii lor nu le vor cere niciodată date sensibile (parole, numere de telefon, date bancare) pe WhatsApp sau pe e-mail.
Aceste tipuri de mesaje circulă pe WhatsApp și pe mail și au făcut deja mii de victime.
Însă, pe lângă toate neadevărurile, social media vine la pachet și cu multe lecții frumoase de învățat, conținut relevant și creatori care își educă publicul în fiecare zi.
Despre adevăr în social media, dar și despre partea mai puțin plăcută a internetului discutăm în cadrul modulului online KEN Social Media.
Prin activități interactive și jocuri adaptate vârstei lor, copiii învață despre rețelele sociale, ce riscuri există și cum se pot proteja, cum să își construiască și să-și protejeze reputația în Social Media pe termen lung. Descoperă tips & tricks pentru a avea postări sănătoase și aliniate cu identitatea lor vizuală și brandul personal, învață cum să creeze conținut de calitate.
Educația copiilor despre cum să rămână în siguranță în online și ce înseamnă să fii un bun “cetățean digital”, trebuie să înceapă cu mult timp înainte ca ei să se lanseze în social media.
Etichetă:social media, adevar in social media, ken social media