Care este momentul cel mai potrivit pentru a discuta despre siguranța online cu cei mici?
Având în vedere că telefoanele, tabletele, laptopurile și întreg mediul online sunt parte din viața noastră de zi cu zi, iar copiii, încă de la vârste fragede, interacționează cu aceste dispozitive și utilizează internetul, nu este niciodată prea devreme să începeți să discutați despre siguranța online, folosind un limbaj potrivit pentru vârsta și nevoile copilului.
Un raport al Ofcom a subliniat faptul că aproape toți copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani intră pe internet. Conversațiile despre utilizarea în mod inteligent a tehnologiei ar trebui să cuprindă reguli de bază precum: să nu vorbească cu străinii online, să nu împărtășească informații personale și să utilizeze setările de confidențialitate, să nu accepte cereri de prietenie de la străini sau mesaje nepotrivite.
- O parte din ajutorul acordat pentru a-i ajuta pe cei mici să navigheze printre numeroasele avantaje ale lumii digitale constă în evidențierea potențialelor capcane și a lucrurilor pe care le pot face pentru a rămâne în siguranță online.
- Fiți inteligenți în ceea ce privește utilizarea telefonului. În timp ce telefoanele au o mulțime de beneficii, ele îi pot expune, de asemenea, pe copii la o varietate de riscuri. Vorbiți cu copilul despre siguranța telefonului și despre păstrarea telefonului în siguranță cu ajutorul parolelor.
- Confidențialitate și securitate: Copiii pot împărtăși online, fără să vrea, informații personale, cum ar fi locația sau datele de contact, ceea ce îi poate expune riscului de furt de identitate sau de alte forme de exploatare. De asemenea, fără o educație în ceea ce privește utilizarea tehnologiei, copiii pot fi expuși la conținuturi necorespunzătoare.
- Escrocherii. Pe internet există o mulțime de escrocherii care vizează copiii și care încearcă să îi facă să trimită bani sau să ofere informații personale.
5 moduri de a vă menține copilul în siguranță online
- Stabiliți limite și reguli
Stabiliți limite și reguli privind prezența online. Acest lucru înseamnă limite de timp de utilizare a ecranului, folosind aplicații pentru a monitoriza utilizarea telefonului, jocurile și site-urile pe care le pot și nu le pot folosi. Înainte de a cumpăra ceva sau de a descărca jocuri și videoclipuri, informați-vă despre acele lucruri pentru a vă asigura că sunt potrivite.
2. Învățați un comportament online responsabil
Acest lucru înseamnă să vă ajutați copiii să înțeleagă ce este și ce nu este adecvat să facă online. Puneți accentul pe tratarea cu respect a celorlalți online, la fel ca în realitate. Acest lucru îi ajută pe cei mici să recunoască anumite comportamente nepotrivite, să le semnaleze către un adult.
- Verificați dacă aplicațiile și jocurile sunt potrivite
Așa cum am menționat și anterior, înainte de a-i permite copilului dvs. să folosească o anumită aplicație sau platformă de socializare, este important să verificați dacă este potrivită pentru vârsta copilului. Citirea recenziilor despre aplicație sau platforma de socializare poate fi, de asemenea, utilă, deoarece acestea vă pot oferi o idee mai bună despre măsurile de siguranță și caracterul adecvat al acesteia.
- „Nu trimiteți bani unor persoane pe care nu le cunoașteți”
Multe escrocherii online încearcă să manipuleze copiii să trimită bani online. Învățați-i pe copiii dumneavoastră cum să își păstreze banii în siguranță online și să spună unui adult de încredere dacă cineva le solicită bani sau dacă au căzut în capcana unei escrocherii.
- Aveți grijă cu cine vă împrieteniți
În calitate de copil, a vă face prieteni online poate fi o modalitate interesantă de a vă conecta cu alte persoane care împărtășesc interese similare. Cu toate acestea, nu toată lumea este cine spune că este online, așa că sfătuiți-vă copiii să nu discute cu străinii și să ignore comentariile pe care le fac oamenii atunci când joacă jocuri online. Spuneți-le că, dacă ceva li se pare ciudat sau inconfortabil, să aibă încredere în instinctele lor și să încheie conversația.
Siguranța online este un aspect esențial al educației digitale a unui copil. Educându-vă copiii cu privire la aceste sfaturi de siguranță online și promovând o comunicare deschisă, le dați posibilitatea să exploreze lumea digitală în siguranță. Nu uitați că este un proces continuu și, pe măsură ce tehnologia evoluează, la fel ar trebui să se întâmple și cu discuțiile despre siguranța online. Lucrând împreună, părinții și copiii se pot bucura de beneficiile internetului, rămânând în același timp în siguranță și protejați de potențiale amenințări online.
Etichetă:siguranta online, online, comportament online