Poartă-ți bunătatea în fiecare zi!
Cuvintele noastre joacă un rol puternic în ceea ce facem, în modul în care îngrijim și educăm copiii. Vorbim cu ei tot timpul, le oferim răspunsuri, indicații, discutăm despre acțiuni, consecințe, emoții, gânduri și curiozități. Dacă ne gândim la ceea ce are cu adevărat un efect asupra copiilor, trebuie să luăm în considerare și cuvintele pe care alegem să le folosim. Ce aud copiii atunci când vorbim? Cum interpretează ei ceea ce spunem? Unde îi conduc cuvintele noastre pe copii? De ce spunem anumite lucruri? Cuvintele noastre au înțelesuri adevărate sau mesaje goale? Cuvintele pe care le rostim sunt în beneficiul nostru sau în beneficiul copilului?
Verificăm adesea siguranța mediilor și materialelor și, de asemenea, verificăm dacă acestea corespund nevoilor de dezvoltare, dacă mențin interesul copiilor, dacă extind și motivează gândirea. Nu ar trebui să facem același lucru și din perspectiva cuvintelor pe care le folosim în preajma copiilor? Nu ar trebui ele să sprijine dezvoltarea copilului? Să susțină interesul copiilor? Și să extindă și să antreneze gândirea?
La toate aceste întrebări se poate răspunde dacă ne gândim cu adevărat înainte de a vorbi. Alocați-vă timp pentru a reflecta la ce să spuneți, cum să spuneți sau chiar dacă să spuneți ceva.
Cuvintele trebuie să aibă valoare, sens și semnificație
În calitate de furnizori, ne folosim abilitățile noastre de a observa copiii pentru a le evalua abilitățile de dezvoltare, pentru a le descoperi interesele și pentru a vedea cum învață. Încercați să vă acordați timp pentru a inversa observația și a reflecta asupra propriilor abilități, răspunsuri și acțiuni.
Ce le spunem copiilor?
Cuvintele de laudă pot fi minunată atunci când sunt autentice și reflectă acțiuni la care copiii să mediteze.
Când vedem că se întâmplă o joacă minunată, primul nostru răspuns către copii ar putea fi: „Bună treabă!”. Acest lucru le spune de fapt foarte puțin copiilor și se concentrează pe laudă, nu pe ceea ce au făcut de fapt. Încercați, în schimb, să spuneți ce ați văzut. „Te-am văzut împărțind jucăriile tale cu ceilalți. Se pare vă distrați foarte bine! Am văzut cum v-ați dus camioanele în cutia de nisip. Unde vor merge în continuare?”. Acest răspuns recunoaște acțiunile lor, dar nu oferă o recompensă goală. Răsplata este faptul că copiii se bucură de joaca lor!
Atunci când le adresăm întrebări copiilor, aflăm multe informații și îi putem ghida să se gândească la alegerile și acțiunile lor. De exemplu, când copilul tocmai a pictat un tablou creativ, luminos și frumos, putem spune: „Frumoasă pictură, felicitări!” sau, în schimb, putem afla ideile inițiale ale copilului. ”Ce îți place cel mai mult la pictura ta? Care a fost primul lucru pe care l-ai pictat? Cum ți-ai amestecat culorile? Ai vrut să adaugi altceva? Ce ar trebui să facem cu tabloul tău?”. Aceste întrebări îl determină pe copil să își exprime ideile.
Cuvintele au scopul de a ghida
În loc să le spunem copiilor doar un răspuns corect, cuvintele noastre îi pot ghida spre descoperirea de sine și spre revelații minunate. De exemplu, atunci când explorăm culorile, am putea spune copiilor că împreună, albastru și galben, fac verde. Cu toate acestea, pentru a le stimula curiozitatea și a îi implica în proces, putem să îi ghidăm și încurajăm să descopere pe cont propriu: „Ce s-ar putea întâmpla dacă ai pune o picătură de albastru în apă? Acum ce se întâmplă dacă adăugați o picătură de galben? Ce se întâmplă?”
Învățarea prin experiențe și autodescoperire are un mare impact și, împreună cu sprijinul în această direcție, prin intermediul cuvintelor noastre ghidăm, de asemenea, și comportamentul sau alegerile pe care cei mici le abordează. În loc să le spunem pur și simplu copiilor ce să facă sau cum să acționeze, cuvintele noastre îi pot ghida cu blândețe pe copii să facă alegeri pozitive.
Etichetă:cuvinte, bunatate, ken academy