Încrederea: Ce este și cum pot cei mici să aibă mai multă încredere în ei
Se vorbește adesea despre importanța încrederii, dar uneori este dificil să explicăm în mod concret și practic ce înseamnă cu adevărat. Așadar, ce este mai exact încrederea și cum putem ajuta copiii să înțeleagă acest concept și să-l integreze în viața lor?Încrederea este convingerea micuțului că este capabil, înseamnă să vadă greșelile ca pe oportunități de învățare, să spună “pot” în loc de “nu pot” și să creadă că poate avea succes înfruntând încercările vieții. Încrederea în sine le dă copiilor forța și curajul atât de necesare pentru a-și atinge potențialul maxim în viață și pentru a face față provocărilor.
Dacă te întrebi cum îl poți ajuta pe copilul tău să-și dezvolte încrederea în sine, este important să știi că există multe strategii pe care le poți utiliza în acest sens. Îți prezentăm în rândurile de mai jos câteva dintre ele.
Comunicați deschis despre acest subiect
Vorbește cu copilul tău despre încredere și importanța ei. Începe prin a explica această atitudine folosind un limbaj adecvat copiilor. De exemplu, spune: “Încrederea înseamnă să crezi că poți face ceva, chiar dacă este dificil.” Este util să dai exemple, în special din viața celui mic.
Gândește-te la un moment în care copilul tău a fost suficient de încrezător în a încerca o sarcină dificilă, a învăța dintr-o greșeală sau a înfrunta o teamă. Explică-i despre încrederea în sine că este abilitatea de a crede în propriile sale capacități și de a-și manifesta curajul în fața provocărilor care apar. Dă-i câteva exemple de oameni de succes și povestește-i despre momentele în care și tu ai avut nevoie de încredere pentru a rezolva o problemă sau a-ți atinge un obiectiv. Înțelegerea conceptului de încredere este primul pas spre dezvoltarea acesteia.
Încurajează-l
Un alt mod prin care îți poți ajuta copilul să-și dezvolte încrederea în sine este prin încurajare. Fii un susținător activ al copilului tău și evidențiază mereu realizările și progresele sale. Ajută-l să-și asume riscuri și să-și depășească limitele, dar asigură-te că îl susții indiferent de rezultat. Încrederea se construiește prin experiențe pozitive și prin conștientizarea faptului că eșecurile sunt oportunități de învățare, nu motive de descurajare.
Ajută-l în alegerea unor obiective corecte
O altă modalitate prin care îl poți ajuta pe cel mic să-și dezvolte încrederea în sine este prin stabilirea unor obiective realiste și măsurabile. Este un proces care necesită răbdare și timp. Susține-l să-și identifice pasiunile și interesele și încurajează-l să își stabilească obiective realizabile la care să lucreze treptat pentru a le atinge. Fiecare reușită oricât de mică ar fi îi va consolida încrederea în sine și îl va motiva să continue să-și depășească limitele.
De asemenea, asigură-te că îi oferi copilului tău susținerea și încurajarea necesară pe tot parcursul călătoriei lui de dezvoltare. Fii prezent/ă în viața lui și arată-i că ești acolo pentru a-l sprijini în orice situație. Ascultă-l cu atenție și fii empatic/ă față de emoțiile și preocupările lui.
Implică-l în activități de antreprenoriat
Acesta este un alt aspect important în dezvoltarea încrederii în sine pentru copii. Antreprenoriatul poate fi o modalitate minunată de a-l ajuta pe cel mic să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor. Îndeamnă-l să-și pună ideile în practică, să-și creeze propriile proiecte și să-și asume responsabilitatea pentru rezultatele lor. Prin aceasta, copilul va învăța să aibă încredere în propriile capacități și să înțeleagă că este în stare să realizeze lucruri remarcabile.
Identificați împreună exemple de încredere în cărți și filme
Aceasta reprezintă o altă modalitate de a-ți ajuta copilul să învețe un concept abstract. Există filme despre urmărirea visurilor, depășirea obstacolelor sau despre cum să nu renunți niciodată. Atunci când vizionezi un film sau citești o poveste împreună cu copilul tău, întreabă-l ce lecții a învățat despre încredere. Cere-i să noteze și/sau să ilustreze citate sau momente care i-au plăcut. Fă referire la filmele sau cărțile lui preferate despre încredere atunci când are nevoie de un reminder că se poate baza pe propriile puteri.
Fii un adult încrezător
Cel mai bun mod pentru ca un copil să capete încredere este să petreacă timp alături de adulți încrezători. Dacă propria ta încredere are nevoie de un impuls, concentrează-te mai întâi pe construirea acesteia. Exersează dialogul intern pozitiv, înconjoară-te de oameni pozitivi și renunță să te compari cu alții. Tratează-te cu bunătate și ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Înfruntă-ți temerile, încearcă noi hobby-uri și reflectă asupra realizărilor, punctelor tale forte și talentelor.
Atunci când poți să lucrezi pentru construirea încrederii în tine, îți va fi mult mai ușor să-ți ajuți copilul să facă același lucru. Modelarea unui comportament pozitiv și încrederea în propriile capacități vor influența modul în care copilul înțelege și dezvoltă încrederea în sine. Fiind un model de încredere și manifestând o atitudine pozitivă față de tine însuți și față de propriile tale obiective, copilul va învăța să facă același lucru.
Îndrumă-ți copilul să-și scrie o scrisoare către propria persoană
Aceasta poate fi o tehnică foarte buna prin care cel mic își poate dezolta abilități esențiale precum dezvoltarea stimei de sine și capacitatea de a reflecta.
Copiii pot scrie o scrisoare către viitorul lor sine despre ceea ce ar dori să facă sau să realizeze până la sfârșitul anului școlar sau la sfârșitul anului calendaristic. Părinții vor păstra aceste scrisori până la termenul limită și apoi le vor returna copiilor, astfel încât aceștia să poată reflecta cât de departe au ajuns cu ce și-au propus. Dacă nu și-au atins pe deplin obiectivele, cei mici se vor putea bucura de progresul oricât de mic ar fi. De asemenea, puteți vorbi despre lecțiile pe care le-au învățat, care vor fi utile pe viitor.