5 moduri de a-i învăța pe copii că eșecul este un lucru bun
Eșecul este o componentă necesară a succesului și nu contrariul. De fapt, creierul uman crește și se dezvoltă în moduri neașteptate ori de câte ori se confruntă cu diferite greșeli sau eșecuri.
Cei mai mulți copii se tem să eșueze, însă este un pas bun pentru a crește și a se dezvolta, iar atunci când înțeleg acest lucru, se pot întâmpla lucruri uimitoare pentru micuți (și pentru părinți).
Află în continuare cum să-l înveți pe cel mic despre eșec și beneficiile acestuia.
Adoptă o mentalitate care îl ajută să se dezvolte
Știm deja că dezvoltarea unui mod de gândire orientat spre evoluare le dă putere copiilor și, de asemenea, schimbă și felul cum ei reacționează în fața unui eșec.
Un studiu recent publicat în Development Cognitive Services a scos la iveală că după ce fac o greșeală, copiii cu un mod de gândire orientat spre dezvoltare au un răspuns mai mare al creierului decât copiii cu un mindset fix. În plus, aceștia erau mai predispuși să-și îmbunătățească performanța.
Eșecul este inevitabil, dar focusându-și atenția pe ce a mers greșit și cum pot repara, copiii cu un mindset orientat pe dezvoltare sunt capabili să transforme eșecurile în experiențe pozitive de învățare.
Lasă-l pe cel mic să eșueze
Și cei mici se confruntă cu experimentarea eșecului, iar acest lucru este greu de acceptat pentru adulți. De fapt, mulți părinți echivalează o bună educație parentală cu împiedicarea copiilor lor de a se chinui atunci când cresc.
Specialiștii spun că experiențele provocatoare sunt singura modalitate prin care se pot dezvolta anumite abilități de adaptare și de rezolvare a problemelor. Dacă cei mici sunt protejați de adversitate, aceștia nu evoluează. Este indicat să-i permiți copilului tău să eșueze pentru a învăța cum să reacționeze data viitoare când greșeste sau cum să evite un alt eșec.
Ca să-și poată înfrunta propriile temeri de a-i lăsa pe copii să eșueze, părinții se pot întreba: ”Consecințele greșelii sunt permanente sau îi pun viața în pericol? ”Ce va învăța din această situație dacă nu mă implic?”
Acceptă (și sărbătorește) eșecul
Eșecul este un profesor excelent, așa că de ce să nu sărbătorești cu copilul tău de fiecare dată când se întâmplă, știind că poate fi de fapt o nouă oportunitate de creștere?
Iată câteva modalități prin care poți celebra greșelile cu cel mic:
– Oferă-i șansa de a se lăuda cu greșelile lui și cu ceea ce a învățat din ele.
– Stabilește o zi pe săptămână în care să citească despre o persoană celebră care a eșuat înainte de a avea succes.
– În fiecare zi, identificați împreună o greșeală pe care a făcut-o, poate una care evidențiază un concept important, și discutați despre ce a fost bine și care ar fi fost reacția/gândirea potrivită.
– Discută despre definiția eșecului ca fiind prima încercare de învățare sau prima încercare a unui experiment.
Atunci când copiii recunosc eșecul ca fiind doar o piatră de hotar pe calea spre succes, acesta devine ceva ce trebuie apreciat și nu un lucru de care să-i fie teamă.
Dezvoltă-i conceptul de a învăța din greșeli
Eșecul este la fel de valoros pe cât este de inevitabil. Așa că decât să faci tot posibilul să-l protejezi pe cel mic de dezamăgirea unui eventual eșec, lasă-l să greșească pentru a-l ajuta să crească. Întrebări precum “Ce ai învățat din asta?” sau “Ce ai face diferit data viitoare?” vor muta focusul pe aspectele pozitive ale eșecului.
Discută cu micuțul tău despre lecțiile învățate din eșecuri, cum ar fi să știe să rezolve o problemă sau să simtă compasiune pentru ceilalți.
Greșelile sunt umane, iar copilul tău are nevoie să simtă că este om și să știe că poate învăța din greșelile lui. Tot ce poți face ca părinte în situația asta este să fii alături de cel mic atunci când ”cade”.
Învață-l pe copil despre abordarea conștientă
Eșecul poate fi copleșitor uneori, însă cum îl faci pe cel mic să accepte ceea ce simte (emoții precum tritețea sau furia) și să rămână încrezător în abilitățile lui, nu doar să reacționeze pur și simplu?
Creată de Michelle McDonald, tehnica RAIN este o modalitate simplă prin care cei mici își pot observa și accepta sentimentele. Iată cei patru pași:
R (Recognize) – recunoașterea sentimentelor (”Cum mă simt?” – ”Sunt supărat că am picat testul la matermatică, vreau să plâng.”)
A (Allow) – acceptarea trăirilor din momentul prezent (”Pot să simt aceste sentimente acum, chiar dacă nu-mi place situația.” – „Sunt supărat și îmi vine să plâng. Este incomod, dar este în regulă acum.”)
I (Investigate) – investigarea cu bunătate („De ce mă simt așa?” – ”Am observat că sunt puțin dezamăgit de mine, nu doar supărat. De ce oare? Poate pentru că aș fi putut să învăț mai mult?”)
N (Non-Identification) – non-Identificare („Am un gând sau o emoție, dar acel gând sau acea emoție nu mă definesc.” – „Pot avea sentimente de furie și dezamăgire, însă aceste sentimente nu mă definesc, doar le simt în acest moment.”)
Dacă cel mic s-a confruntat recent cu un eșec, întreabă-l dacă vrea să urmeze cei patru pași din strategia RAIN, pe care să-i modeleze în funcție de trăirile prin care a trecut.
Etichetă:esec