Cum să-ți înveți copilul despre investiții
Încă de când sunt mici și pe măsură ce devin conștienți de bani, copiii pot învăța cu ușurință instrumente financiare care le vor fi utile în viață. Unul dintre conceptele mai avansate este investiția. Atunci când te decizi să le-o explici celor mici, aceștia ar trebui să aibă deja o bază despre bugetare, economii și alte elemente fundamentale financiare.
Poți începe prin a-l încuraja pe copil să economisească mai întâi utilizând o pușculiță, iar mai târziu să aibă propriul cont la bancă (cu ajutorul tău). Învățarea modului de a investi este un pas esențial în construirea responsabilității financiare, iar predarea investițiilor unui copil nu trebuie să fie atât de complicată sau de dificilă pe cât ai putea crede.
Cu exemple și explicații, îl poți învăța pe micuț cunoștințele financiare de care are nevoie pentru viața de adult. Acest lucru înseamnă să înțeleagă:
- Cum să se gândească la companii ca la niște investiții (acțiuni)
- Cum funcționează piața bursieră
- Ce riscă prin investiții
- De unde se pot obține fondurile necesare pentru a începe să investească.
Sfaturi pentru a învăța un copil despre investiții
Începe cu elementele de bază ale managementului banilor
În general, educația financiară a copilului ar trebui să înceapă devreme, iar asta înseamnă noțiuni de bază despre bani (cheltuieli, venituri, impozite, economii) și abia apoi despre investiții. Aceste concepte sunt destul de simple, cu toate acestea, vei avea nevoie de o abordare mai practică pentru a le explica. Doar atunci când le stăpânește, ar trebui să treceți la subiecte mai complicate, cum ar fi alocarea activelor, reducerea riscului și gestionarea portofoliului.
O modalitate ușoară de a începe este includerea copilului în conversațiile financiare și expunerea acestuia la cele mai comune investiții de pe piețele actuale: acțiunile și obligațiunile. Apoi, îl poți ajuta să învețe despre investiții, discutând despre rentabilitatea compusă și, în cele din urmă, despre investirea de bani reali.
Acest lucru nu înseamnă o discuție formală sau replici pregătite de un profesor. Conversațiile ocazionale la masă, observațiile de la supermarket sau chiar discuțiile în timp ce așteptați la coadă pentru înghețată sunt modalități perfecte de a-l învăța despre bani.
Primul pas spre dezvoltarea inteligenței financiare a copilului este să discutați despre bani în termeni pe care acesta îi va înțelege cu ușurință în viața de zi cu zi. Lasă-l să-și gestioneze proprii bani, astfel va învăța să aprecieze valoarea fiecărui leu. Oferă-i câțiva ”bani de buzunar” și fă-l responsabil pentru anumite cheltuieli personale.
Păstrează lucrurile simple, acoperind elementele de bază ale finanțelor personale, cum ar fi ce este necesar pentru a câștiga bani, cum să creezi un buget sau să plătești facturi sau cum decizi pentru ce lucruri să faci economii.
Important: Copiii învață cel mai bine prin exemple. Asta înseamnă că dacă oferi exemple folosind finanțele personale (nici nu trebuie să le spui neapărat cifrele reale), ar trebui să te asiguri că ilustrezi concepte financiare pe care cel mic le poate înțelege.
Introdu în discuții elementele fundamentale ale investiției (acțiuni, obligațiuni, dobândă)
Odată ce copilul înțelege mai bine ce este un buget sau ce înseamnă să economisești, este timpul să-i prezinți conceptele de bază ale investițiilor, cum ar fi obligațiuni vs acțiuni, riscuri vs recompense, diversificare și dobândă combinată. De asemenea, este important să subliniezi diferența dintre investiție și economisire.
Mai simplu spus, economisirea înseamnă a rezerva bani pentru situații de urgență sau pentru a-i folosi în viitor, iar a investi înseamnă a cheltui bani pentru a cumpăra active cu speranța de a câștiga mai mulți bani.
Când îi explici aceste elemente copilului, va trebui să păstrezi lucrurile simple pentru a le înțelege și a nu-l supraîncărca cu informații. Apoi îi poți explica ce sunt acțiunile și obligațiunile, cum se folosesc și ce risc implică, ce randament are în comparație cu un cont bancar, etc.
Copiii iubesc jocurile, iar dacă vrei ca cel mic să învețe mai ușor noile noțiuni, te poți folosi de jocuri de investiții precum Monopoly sau jocuri de simulare bursieră online.
Unul dintre cele mai importante principii de investiție este ”să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș”. Învață-l pe cel mic despre importanța de a avea un portofoliu variat, nu să investească într-o singură companie.
Explică-i copilului tău noțiunea de capitalizare printr-un exercițiu
Obișnuiește-l cu idei despre acumularea unui capital în vederea obținerii unui profit ulterior. Poți începe prin a-l întreba dacă 1 leu reprezintă mulți bani. Aproape inevitabil va spune că nu. Apoi, întreabă-l dacă 1 leu dublat în fiecare zi, timp de o lună, s-ar transforma într-o mulțime de bani. Urmărește-i reacția când face acest calcul în minte și caută și alte exemple simple care l-ar ajuta să înțeleagă noțiunile specifice de investiții.
De asemenea, explică-i copilului tău despre compromisurile dintre risc și recompensă – investițiile care au recompense potențiale ridicate au adesea riscuri mai mari și este important să găsească mereu un echilibru cu care să se simtă confortabil, care să fie potrivit pentru obiectivele stabilite.
Ca majoritatea lucrurilor din viață, investiția necesită timp. Învață-ți copilul că nu este o schemă de îmbogățire rapidă, ”peste noapte”. Scopul este de a investi bani și de a urmări cum aceștia se înmulțesc în câțiva ani. Încă de la început, această lecție îi va oferi copilului tău așteptări mai realiste în ceea ce privește investițiile.
Lasă-l să experimenteze și stabiliți împreună câteva obiective
Pentru a-l determina pe cel mic să economisească și să investească, discută cu el despre ceea ce și-ar dori să facă cu banii în viitor. Nu contează dacă vrea să-și cumpere o jucărie sau o excursie la Disneyland, ceea ce este esențial este că are un obiectiv clar. Acest lucru îi va antrena să rămână cu ochii pe premiu și, în cele din urmă, să transforme investiția într-un obicei.
Dacă consideri că este prea devreme pentru a-ți lăsa copilul să investească cu bani reali, poți folosi piețele de valori virtuale pentru a-i oferi o experiență mai practică, dar fără riscuri. În cele din urmă, obiectivul ar trebui să fie deschiderea unui cont real de investiții pentru copil.
Etichetă:investitii