Cum își construiesc cei mici identitatea și valorile?
Un sentiment puternic de identitate îi permite copilului să aibă încredere în sine, să recunoască și să accepte faptul că în orice cadru social există consecințe pentru acțiunile și comportamentele sale. Toți copiii, cu sprijin, își pot dezvolta un sentiment puternic al propriei identități și pot învăța cum să interacționeze cu ceilalți cu atenție, empatie și respect.
Toți copiii își vor dezvolta un puternic sentiment de identitate, iar acest lucru se întâmplă prin raportare la o serie de întrebări: Cine sunt eu? Ce influență aduc în lumea mea? Ce mă reprezintă? Cum sunt eu diferit/ă de ceilalți? etc. Copiii cu un sentiment puternic de identitate caută și sunt deschiși la noi provocări, pun întrebări și încearcă lucruri noi și persistă în atingerea obiectivelor.
Pentru a construi un sentiment puternic de identitate, copilul trebuie mai întâi să simtă că aparține unui grup. Relațiile de atașament pe care le dezvoltă în primii ani de viață sunt esențiale. Cum pot adulții să sprijine conturarea unei identități puternice pentru cei mici?
Este esențial să apreciem ceea ce este unic la fiecare copil. Cei mici au nevoie de o atenție sporită atunci când comunică și interacționează cu adulții din viața lui, pentru că acest lucru le oferă încredere și deschidere. Atât în mediul familial, cât și în cel școlar sau de joacă, copilul trebuie să înțeleagă că este în siguranță, că poate fi vulnerabil și că se află într-un spațiu armonios pentru învățare.
Atât în calitate de părinți, adulți responsabili sau profesori, îi putem încuraja pe cei mici să reflecteze asupra experiențelor, convingerilor și emoțiilor lor. Acest lucru se poate face prin jurnale, discuții sau activități acasă sau în sala de clasă. Prin această reflecție, elevii pot identifica ceea ce este important pentru ei și ceea ce reprezintă.
Puterea exemplului: Valorile pe care le afișăm și în care noi credem pot avea un impact semnificativ asupra copiilor. Demonstrând empatie, onestitate, integritate și alte valori pozitive, îi putem inspira să adopte valori similare pentru ei înșiși.
Este important să promovăm un mediu de susținere, în care copiii să se simtă în siguranță pentru a se exprima și a-și explora valorile. Cei mici au nevoie de timp de joacă în grup, dar și de timp de joacă singur, are limite personale și este important să le respectăm.
Adulții joacă un rol crucial în a-i ajuta pe cei mici să-și găsească valorile. Prin oferirea de oportunități de reflecție, modelarea valorilor pozitive, promovarea luării de decizii etice, încurajarea serviciului comunitar și promovarea unui mediu de susținere, îi putem inspira să ducă o viață întemeiată pe propriile convingeri și valori pozitive.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:identitate, valori