Strategii pentru a-i învăța pe copii despre bani
Ca părinte îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, iar acest lucru nu înseamnă neapărat că vrei ca micuțul să aibă cele mai bune haine, cele mai noi jucării sau cele mai tari gadgeturi. Cel mai probabil, înseamnă că vrei să fie în siguranță și să aibă o bază pe care să-și poată construi o viață bună.
Așadar, începe încă din copilărie să îi vorbești copilului tău despre bani, arată-i de unde vin banii, cum îi împarți lunar, cum să cheltuiesc deștept și cum să-și seteze obiective pentru a economisi.
Vorbește cu copilul tău despre bani
Nu trebuie să fii un expert pentru a-l învăța pe cel mic despre bani. Trebuie doar să începi o conversație pe acest subiect când se ivește ocazia acasă sau când sunteți la magazin sau la plimbare.
În mod natural, copiii cer lucrurile pe care și le doresc și este greu când trebuie să spui nu. De aceea, este indicat să vorbiți despre cum toți avem bani care sunt limitați și trebuie să decidem cu atenție pentru ce îi cheltuim.
De asemenea, vorbește despre cum câștigi banii pe care trebuie să-i cheltuiești pe facturi sau alte necesități. Explică-i că primești o anumită sumă de bani lunar sau chiar noțiuni precum salariu. Banii pe care îi câștigați ca familie trebuie să acopere lucrurile esențiale, cum ar fi mâncarea sau hainele. În plus, explică-i copilului despre cum alegi care sunt cele mai importante lucruri pe care să cheltuiești banii.
După ce încep să primească bani, poate de sărbători, de la bunici, de la alte rude, de la vecini după ce i-au ajutat cu diferite sarcini (de la plimbatul cățelului, până la dat zăpada iarna de pe alee), în general copiii sunt tentați să-și cheltuiască toți banii deodată.
De aceea, ar fi indicat să-i arăți celui mic cum să-și urmărească cheltuielile pentru a vedea pe ce anume se duc toți banii. Începe folosind situațiile din fiecare zi, cum ar fi cumpărăturile sau plata pe care o efectuezi folosind cardul.
Un alt aspect foarte important de discutat este diferența dintre „nevoi” și „dorințe”. Încurajați-l pe micuț să se gândească la acestea înainte de a-și cheltui banii pe dulciuri sau jucării.
În timp ce sunteți la cumpărături, îl poți învăța pe copil cât costă lucrurile, arătându-i:
- prețuri diferite pentru articole similare;
- cum se compară ofertele;
- cum să determine ce articole au o valoare mai bună;
- cum să stabilească diferențele de preț și reducerile.
Totodată, explică-i cum se realizează plata cu cardul și menționează că de fiecare dată când achiți, banii din cont devin tot mai puțini.
Ajută-l pe cel mic să înțeleagă legătura dintre muncă și costul lucrurilor. De exemplu, arată-i o factură de electricitate sau una de telefon. Explică-i câte ore sau zile a trebuit să muncești pentru a plăti acea factură.
A învăța să economisească este o lecție de viață vitală, iar copilul ar trebui încurajat în această direcție.
Folosește un borcan transparent pentru a strânge bancnotele și monedele. Pușculița este o idee grozavă, dar nu le oferă copiilor o imagine vizuală. Când folosești un borcan transparent, ei văd banii cum se adună, astăzi o bancnotă de 10 lei, mâine mai multe de 1 leu.
Un studiu al Universității Cambridge a constatat că obiceiurile legate de bani la copii se formează până la vârsta de 7 ani.
Dacă cel mic își dorește o mașinuță, spune-i cât costă jucăria și luați împreună banii din borcanul transparent (dacă s-au strâns deja), mergeți la magazin și lasă-l pe micuț să achite produsul dorit. Această acțiune simplă va avea mai mult impact decât o prelegere de cinci minute.
Oferă copilului tău bani de buzunar
Banii de buzunar pot ajuta copiii să înțeleagă valoarea banilor. Poți alege să îl plătești pentru anumite sarcini ușoare de realizat prin casă. Când plimbă câine, când tunde iarba, când te ajută să speli mașina sau când duce gunoiul, când face ordine în cameră sau te ajută la prepararea cinei sau scoate rufele din mașina de spălat, toate pot fi situații perfecte pentru ca cel mic să învețe valoarea banilor primind o anumită sumă pentru ”serviciile” oferite, în acest caz puțin ajutor la treburile casei.
Asigură-te că reduci suma de banii de buzunar dacă sarcinile nu sunt făcute sau nu sunt făcute corect. Acest lucru îl va învăța pe copil că este plătit doar atunci când munca a fost făcută la un anumit standard.
Stabiliți împreună obiective financiare
Învață-l pe cel mic să-și stabilească obiective și să prioritizeze pentru ce cheltuie banii de buzunar. De multe ori cei mici sunt tentați să-și dorească diferite jucării sau haine pe care le văd online, în magazine sau la prietenii lor, mai ales când folosesc banii părinților și nu cei strânși la pușculiță.
Astfel că data viitoare când veți merge la mall și te roagă să-i cumperi unele jucării, ca să evitați achizițiile impulsive, amintește-i despre obiectivul pentru care economisește și cât timp va mai avea de așteptat până la atingerea obiectivului dacă se decide să cumpere acele jucării. Arată-i că este necesară o anumită perioadă de timp până să economisească toți banii pentru a achiziționa lucrul pe care și-l dorește.
Învață-l pe micuț ce este un buget lunar
Implică-l și pe cel mic în realizarea bugetului lunar al familiei. Explică-i câți bani aveți disponibili în fiecare săptămână și cum sunt cheltuiți. Va începe să își facă o idee despre costul vieții și cât durează economisirea.
În cele din urmă, încurajează-l pe copil să doneze o parte din economiile lui către organizațiile de caritate. Acest lucru îl învață că banii pot fi folosiți pentru a ajuta oamenii și nu sunt doar pentru a cumpăra lucruri.
Etichetă:comunicare, bani