Decizii înțelepte, experiențe valoroase, perspective pozitive
Buna judecată și abilitățile de luare a deciziilor se dezvoltă la granița dintre experiențele pe care le traversăm și interpretările pe care le oferim acelor experiențe; lecțiile pe care le preluăm pentru pe mai departe, ideile și momentele de „aha” pe care le integrăm pentru ca data viitoare alegerile noastre să fie și mai echilibrate. Abilitățile de bună judecată sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă, iar ele trebuie formate și antrenate încă de timpuriu. Scopul nostru în calitate de părinți, îndrumători, mentori și adulți responsabili este de a le oferi copiilor contextele necesare pentru a își exersa abilitățile de luare a deciziilor și, de asemenea, de a ne asigura că au ocazia de a reflecta asupra acestor decizii și de a învăța din ele.
Luarea deciziilor presupune analizarea și evaluarea situațiilor din viață, capacitatea de a gândi critic cu privire la experiențele trecute și la posibilele rezultate viitoare. Cercetările privind psihologia copilului demonstrează faptul că atunci când copiii sunt învățați abilitățile de a judeca bine la o vârstă potrivită, ei nu numai că își formează un focus pe rezolvarea de probleme, dar au și capacitatea de a gândi logic și de a reacționa rațional în fața diferitelor obstacole.
Dacă cei mici au oportunitatea de a își alege ce haine să poarte, fiind ghidați de discuții despre vreme, anotimpuri și ținutele potrivite pentru anumite activități; de a decide ce film să vadă sau ce gustare își doresc și de ce, ei încep să practice luarea deciziilor acasă, într-un spațiu sigur și deschis. Este valoros pentru copiii să facă o alegere și să înțeleagă că aceasta este urmată de consecințe, fie ele mai prietenoase sau nu.
Atunci când copiii sunt puși în fața unei situații și trebuie să ia o decizie, este important să îi ghidăm să judece în mod chibzuit ceea ce se întâmplă, să se gândească la consecințele imediat apropiate și să găsească resursele de care au nevoie pentru ca decizia să fie cât mai bună. Încă de la o vârstă fragedă, pentru a ne asigura că învață cum să își formeze o judecată bună, putem să îi încurajăm pe cei mici să facă următoarele lucruri:
- Să se gândească la soluții: Brainstormingul este un pas important în procesul de luare a deciziilor, deoarece adesea copiii cred că există doar una sau două soluții la o problemă, dar, cu puțin timp și încurajare, ei pot veni de obicei cu o listă lungă de idei creative.
- Să ia în considerare consecințele: Dacă cei mici își imaginează punerea în aplicare a fiecărei soluții identificate, ei pot să proiecteze când o decizie va aduce rezultatele dorite. Pentru această etapă, copiii, în funcție de vârsta pe care o au, vor avea nevoie de mai mult sau mai puțin sprijin din partea noastră. Este valoros să îi sfătuim, dar nu să luăm decizii în locul lor.
- Să facă o listă de argumente pro și contra: Odată ce avem o listă de opțiuni, putem să îi încurajăm pe cei mici să identifice potențialele argumente pro și contra ale fiecăreia. Scrierea argumentelor îl va ajuta pe copil să vadă care opțiune ar putea fi cea mai bună alegere și îl va ajuta să își bazeze decizia pe logică și nu doar pe emoții.
Să începem să cultivăm autonomia în copiii nu este ceva ce se întâmplă peste noapte, însă, cu toate acestea, specialiștii conturează mai multe direcții pe care le putem urma, pentru a ne asigura că cei mici învață să ia decizii echilibrate:
Exersează, exersează, exersează
Copiii au nevoie de practică și repetiție pentru a își însuși un comportament. Prin urmare, este important ca părinții, profesorii și îndrumătorii să le ofere copiilor un anumit control și nenumărate oportunități de a face alegeri. De exemplu, în cazul copiilor mici, să își aleagă singuri hainele sau să aleagă dacă vor să coloreze sau să modeleze pentru următoarea activitate, iar în cazul copiilor mai mari, este valoros să îi îndrumăm să își creeze propriul program de după școală pentru teme, treburi casnice și activități extrașcolare.
Reflectăm și privim dincolo de situație
Alegerea nu este suficientă pentru a crea o bună judecată – procesul de evaluare a consecințelor ulterioare este esențial. După ce a luat o decizie, copilul trebuie să se gândească la lucrurile care au funcționat și la cele care nu au funcționat pentru a învăța din experiență. Dacă copilul a dat dovadă de o bună judecată, iar rezultatele au fost cele dorite, putem să îl întrebăm ce a mers bine, de ce anume a ținut cont, astfel încât să poată repeta procesul și în viitor. Atunci când greșește, este valoros să înțeleagă că este firesc să se întâmple și așa și este important să se gândească la ce ar putea face diferit data viitoare.
Greșelile se întâmplă
Este inevitabil ca uneori să și greșim. Cu toate acestea, este foarte important să privim greșelile drept oportunități de învățare și să le abordăm cu o mentalitate flexibilă. Greșelile nu ne definesc, ci, din contră, cu abordarea potrivită, ne ajută să modelăm cine suntem și să învățăm să acționăm diferit.
Copiii au nevoie de o bună judecată pentru a naviga cu succes în marea de informații din viața lor academică, precum și pentru alegerile și deciziile sociale și emoționale cu care se vor confrunta în mod inevitabil. Pentru toate acestea, ei au nevoie să își antreneze abilitățile de luare a deciziilor și de monitorizare a înțelegerii și interpretării. În calitate de părinți și profesori, atunci când ne îndrumăm copiii și le oferim oportunitățile de a gândi și de a-și procesa bine judecățile, contribuim la sporirea încrederii lor și le oferim calea care îi conduce spre performanțe mai mari.
Acest lucru le va permite copiilor să se transforme în indivizi responsabili și îi va ajuta să aibă o percepție mai profundă asupra vieții. Atunci când le oferim îndrumare, instrumente, oportunități și un loc sigur pentru a lua decizii pertinente și bine gândite, sprijinul pe care îl oferim le va spori încrederea în a face alegeri independente. Aceste experiențe vor integra abilități sporite de judecată în circuitele cerebrale în curs de dezvoltare ale copiilor într-un moment critic în care acestea sunt mai necesare ca niciodată.
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:experiente, decizii, copii