Educația financiară pentru copii – Ce trebuie să le spunem
Cei mai mulți părinți sunt reticenți în a discuta despre bani cu copiii lor. Societatea este una extrem de dinamică, într-o continuă schimbare. De aceea, în prezent, este nevoie de educație financiară pentru cei mici, care să înceapă chiar de acasă. Copiii își dau seama cât de important este un lucru doar atunci când le este explicat și au nevoie, de la o vârstă fragedă, să înțeleagă cât de importantă este gestionarea banilor. Adolescenții sunt foarte nerăbdători să fie independenți din punct de vedere financiar.
Sfaturi utile pentru a-i face pe copii să învețe despre gestionarea banilor
Nu contează dacă este ceva ce învață sau nu la școală, educația financiară începută din familie joacă un rol important.
Introdu aspecte financiare în viața de zi cu zi
Implică-ți copilul în planificarea și organizarea banilor în fiecare zi. Iată câteva sugestii:
- Mergi cu cel mic la cumpărături și încearcă să afli de la el/ea de ce două produse similare au prețuri diferite.
- Implică-l în plata facturilor și explică-i sumele, dacă îți cere asta.
- Explică-i câți bani câștigați ca familie și care este suma cheltuită lunar.
- Prezintă-i ce înseamnă banii în format fizic. Vorbește-i despre bănci.
Oferă-i bani de cheltuială, dar calculează bine frecvența și suma
Pentru a face acest lucru trebuie să calculezi bine din totalul de bani lunar al familiei și să analizezi cu atenție care sunt avantajele oferirii unei sume de cheltuială. Astfel, copilul are bani pe care să-i cheltuiască, dar mai ales să îi gestioneze. Efectele sunt reale, iar acest lucru se vede prin prisma faptului că, dacă își va cumpăra un joc, va trebui să economisească mai mult pentru a-și achiziționa o bicicletă.
Lasă copilul să învețe și singur
Dacă micuțul va dori să cheltuiască toți banii pe un singur joc, lasă-l. Așa va învăța lecția că banii s-au dus pe ceea ce și-a dorit, dar va trebui să gestioneze altfel banii, dacă își va dori pe viitor alte jucării sau jocuri.
PONT: Dacă îl înveți să își pună banii la pușculiță sau să pună bancnotele în plicuri speciale, va deveni o activitate financiară pe placul lui.
Discută despre diferența dintre dorințe și nevoi
Este un principiu de bază pe care copiii trebuie să și-l însușească, astfel încât să le fie clar că nevoile cuprind mâncarea, locuința, hainele, sănătatea și educația. Dorințele se situează în afara acestor lucruri.
Învață-i să-și urmărească cheltuielile
Obiceiul economisirii îi ajută pe micuți să știe unde se duc banii. Este mai ușor să faci asta prin banca, dar se poate și prin metoda clasică. Dacă le dai bani de cheltuială în fiecare lună, pune-i să noteze pe ce îi cheltuiesc zilnic, iar la finalul săptămânii, când trag linia, vor avea o super experiență. Arată-le ce înseamnă să își facă niște calcule pentru a atinge suma țintă la care vor să ajungă prin economisire.
Permite-i să greșească
Un lucru important, care rezultă din oferirea unei sume de cheltuit, este de a învăța și din greșeli. Este o capcană foarte periculoasă să intervii de fiecare dată când cei mici greșesc.
Fii un model
Ești un model pentru copilul tău și de aceea trebuie să ai momente de autoreflexie raportat la comportamentul financiar pe care îl reprezinți. Întârzii cu facturile? Cheltuiești peste măsură? Explică-i copilului tău de ce și ce faci, iar apoi pune în ordine principiile financiare ale familiei.
Toți părinții își doresc să-și vadă copiii prosperând la maturitate, dar de multe ori uită cât de impoerant este să învețe anumite lucruri la timp, mai ales când vine vorba despre bani.
Etichetă:copii, educatie financiara